MeteoTerra J. Puig

  • MeteoTerra 121 - Josep Cots, enginyer agrícola i pagès del Bages
    Escolta àudio

    MeteoTerra 121 - Josep Cots, enginyer agrícola i pagès del Bages

    Avui ens desplacem al cor de la Catalunya central, concretament, al Bages. Amb en Josep Cots parlem del món agrícola a les comarques centrals, que és molt potent malgrat que quedi una mica diluït per altres regions catalanes mediàticament més populars pel que fa al sector primari. Les explotacions agrícoles han estat històricament combinades amb el sector secundari, fet que donava una riquesa molt important. Fem un repàs a la història, la geografia, el territori i a l'experiència de l'enginyeria agrícola bagenca. Pregunta: Les fortes ventades poden afectar el cereal? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra 116- Enric Moral, el pagès més jove de la Catalunya Central
    Escolta àudio

    MeteoTerra 116- Enric Moral, el pagès més jove de la Catalunya Central

    Aquest dijous ens visita el pagès més jove de la Catalunya Central, el navarclí Enric Moral. Ens explica des dels seus ulls empírics com veu el sector primari a Catalunya i com gestiona les seves finques i explotacions. Vols saber quin és el modus vivendi d'un pagès jove que treballa i gestiona la terra? Ens ho explica fil per randa en una conversa molt distesa i entretinguda. Pregunta: El nostre convidat d'avui és el més jove de quina zona de Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Josep Mestre, pagès ecològic
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Josep Mestre, pagès ecològic

    Avui marxem a cavall de l'Anoia i la Conca de Barberà, al límit de les boires denses hivernals on hi viuen en Pep Mestre i la seva dona, que tenen una petita empresa de producció ecològica. Ens expliquen què conreen i com ho fan, així com els mètodes agrícoles que fan servir per fomentar la bona qualitat dels llegums i cereals. Ells són un exemple de fixació de gent a les comarques rurals: viure, tirar endavant i crear un mosaic agrari competitiu fent el teu petit negoci, oferint productes de quilòmetre zero, de qualitat, ecològics i ben 'mimats' per part del pagès. El treball és dur i constant, però qui sembra acaba recollint els seus fruits: mai millor dit en aquest cas, oi? Pregunta: Els pagesos joves creuen més en l'agricultura tradicional o l'ecològica? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata . >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Xavier Coll: Producció ecològica a l'alça
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Xavier Coll: Producció ecològica a l'alça

    Avui ens fem ressò dels productes ecològics que estan en auge consistent a Catalunya. És un sector clarament emergent tot i que queda fer un llarg camí. El consum ha augmentat però sobretot el que s'ha vist incrementat ha sigut l'interès i la voluntat de la societat en informar-se'n. En Xavier ens explica els avantatges dels productes ecològics, com la proximitat o la seguretat alimentària. També ens comenta els reptes que queden per fer. Pregunta: Quina és l'entitat de control dels productes agroalimentaris de Catalunya ? Premi: Una ampolla de vi blanc nou XIC 2014, jove, ecològic, Penedès i 100% xarel·lo gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Xavier Coll. Bona collita d'olives
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Xavier Coll. Bona collita d'olives

    En Xavier Coll ens porta el balanç de la campanya de collita d'olives d'enguany. Normalment es comença la collita a finals de Novembre/ principis de desembre i dura fins aquestes dates en alguns casos. Podem afirmar que aquesta temporada hi ha hagut una bona producció d'olives amb bona qualitat de l'oli d'oliva. També ens parla de la presència de la mosca de l'oliva en zones no endèmiques i fem èmfasi a les previsions de la campanya de comercialització de l'oli. Pregunta: L'estimació de l'augment de collita d'olives en aquesta campanya respecte l'anterior, es situa entorn del 10%, del 25% o del 50%? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran reserva Barrica, gentilesa d'Agustí Torelló >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- El preu del porcí, en caiguda lliure
    Escolta àudio

    MeteoTerra- El preu del porcí, en caiguda lliure

    Amb el nostre enginyer agrònom de capçalera parlem de de la importància del porcí a Catalunya, fins al punt que més de la meitat de les exportacions a l'estat espanyol corresponen a casa nostra. Parlem de l'evolució del preu en origen (al ramader) els darrers mesos i del nivell d'autoabastament de Catalunya. Pregunta: Quin percentatge de la carn de porcí exportada per l'estat espanyol correspon a Catalunya? a) Entre el 25 i el 50% b) Entre el 50 i el 75% c) Més del 75% Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran reserva Barrica, gentilesa d'Agustí Torelló >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Bona collita de panís
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Bona collita de panís

    Aquesta setmana tractem aquesta espècie, que és el segon cereal més sembrat del món que enguany ens porta a parlar de dades positives i optimistes pel que fa a la seva collita. Amb el nostre 'corresponsal' MeteoMauri a les Terres de Ponent en parlem, i ens treu una mica l'entrellat de com ha anat la collita d'aquesta temporada. Ens explica la superfície sembrada, el desenvolupament de la campanya i la davallada de preu respecte els darrers anys. Pregunta : L'exigència en aigua del panís és superior o inferior a la resta de cereals (excloent l'arròs, lògicament). Premi: 1 ampolla de cava gran reserva Brut Nature, gentilesa d'Agustí Torello i Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida: un referent
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida: un referent

    Amb el nostre 'corresponsal' de MeteoMauri a les Terres de Ponent, en Xavier Coll, fem èmfasi amb aquesta trobada de referència del món agrícola a la capital del Segrià: la Fira de Sant Miquel. És tot un referent en el sector ja que té una trajectòria 60 edicions. En Xavier ens explica el creixement rècord de l'esdeveniment i les principals novetats prestades enguany. Pregunta: Quina edició celebrava enguany la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida? Premi: 1 lot de Productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre municipi. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra-La vinya i el clima, amb Xavier Coll i Robert Savé
    Escolta àudio

    MeteoTerra-La vinya i el clima, amb Xavier Coll i Robert Savé

    El nostre col·laborador habitual de la Terra Ferma, en Xavier Coll; juntament amb en Robert Savé, coordinador vitivinicultura de l'IRTA, ens parlen d'aquest binomi entre clima i vinya: com les condicions climàtiques afecten aquest sector vitivinícola. Han relacionat el canvi global i el conegut canvi climàtic amb la viticultura al Priorat i en concret amb les diferents varietats de vinya conreades. També ens han explicat altres factors que poden condicionar la verema, com els canvis en els usos del sòl i en les pràctiques agrícoles. Pregunta: L'escalfament planetari està avançant la verema cada cop més. És l'únic factor? Premi: un llapis de memòria amb forma de micro de Catalunya Ràdio >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra - Temps de verema
    Escolta àudio

    MeteoTerra - Temps de verema

    En Xavier Coll ens explica les característiques de la campanya actual de verema; la intensitat activitat al camp i als cellers, així com les tendències en el consum de vi. Ens explica com han afectat les condicions atmosfèriques dels últims mesos al most: estiu no extremadament calorós, mesos de pluja força abundant, etc. Pregunta: Quin és el celler de la D.O. Costers del Segre que dóna el tret de sortida de la verema a casa nostra? Premi: 1 ampolla del nou Subirat parent 2013 ecològic Penedès fet amb maceració gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- El veto de Rússia: Plou sobre mullat.
    Escolta àudio

    MeteoTerra- El veto de Rússia: Plou sobre mullat.

    Amb en Xavier Coll fem un anàlisi del boicot rus al sector agrícola: els sectors en els que ha tingut més impacte; les conseqüències a curt i mig termini així com les mesures adoptades per la UE. Pregunta: Quin és el país de la UE que més fruita fresca exportava a Rússia? Premi: 1 ampolla del nou cava Brut Gran Reserva, de criança de 36 mesos, gentilesa d'Agustí Torelló Mata >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra- Torbonada i esclafit
    Escolta àudio

    MeteoTerra- Torbonada i esclafit

    Amb en Xavier Coll parlem de les característiques de la torbonada i esclafit del 5 de Setembre al Segrià, de les afectacions principals al sector fruiter i de la recuperació de les plantacions arrancades pel vent. Pregunta: Quin va ser el cop màxim de vent enregistart per l'estació meteorològica del SMC a l'aeroport d'Alguaire la matinada del 5 de setembre? Premi: LOT DE MEL, gentilesa de Mels Alemany. Amb 4 pots de mel: de romaní, taronger, mel gourmet de pell de taronja i mel amb gelea reial. >> Envia resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra - Foc bacterià, una malaltia de quarentena
    Escolta àudio

    MeteoTerra - Foc bacterià, una malaltia de quarentena

    Sabries dir en quin anyi a quina demarcació es va detectar el primer focus de Foc bacterià a Catalunya? Descobrim tots els detalls sobre aquesta "malaltia de quarantena" amb en Xavier Coll. Pregunta: Quin any i a quina demarcació es va detectar el primer focus de Foc bacterià a Catalunya?Premi: 1 caixa de llauna amb cava Gran reserva i Rosat Trepat per assaborir l'estiu, gentilesa d'Agustí Torelló Mata >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra - Cicle formatiu del col·lectiu singular: Nova pagesia
    Escolta àudio

    MeteoTerra - Cicle formatiu del col·lectiu singular: Nova pagesia

    Aquesta setmana entrevistem a en Joan Minguet Pla, Cap de Servei de Formació Agrària del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que ens explicarà tots els detalls sobre l'implantació del cicle formatiu de nova pagesia. Pregunta: A quina població s'impartirà el nou cicle formatiu de pagesia? Premi: Una caixa de llauna amb cava Gran reserva i Rosat Trepat per assaborir a l'estiu, gentilesa d'Agustí Torelló Mata >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoTerra
    Escolta àudio

    MeteoTerra