MeteoTemps

 • MeteoTemps 213 – Revelem qui és el meteoròleg català que triomfa als EUA
  Escolta àudio

  MeteoTemps 213 – Revelem qui és el meteoròleg català que triomfa als EUA

  Us presentem Albert Martínez, un home del temps que es va formar a casa nostra i ara triomfa a l'altre costat de l'Atlàntic. En només tres anys, ha revolucionat l'espai del temps a la televisió i ja acumula nou premis Emmy, entre els quals destaca el de millor presentador del temps. Pregunta: On va començar Albert Martínez la seva etapa de formació a la feina, mentre estudiava la carrera de Geografia? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 212 - L'Observatori de Sant Pau de Segúries, un referent
  Escolta àudio

  MeteoTemps 212 - L'Observatori de Sant Pau de Segúries, un referent

  Les dades meteorològiques són fonamentals per saber el temps d'un indret concret. Però darrere d'aquestes dades hi ha persones amb molta dedicació i tenacitat. Joan Solà és l'observador de Sant Pau Segúries. Ells ens explica anècdotes, dades espectaculars i, sobretot, com s'ho ha fet per tenir una estació meteorològica amb tant prestigi i entre les millors de Catalunya. Pregunta: A Sant Pau de Segúries hi conviuen els observatoris de dues entitats meteorològiques. Quines? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 211 - El nou portal "Meteomuntanya" de la FEEC i Meteocat
  Escolta àudio

  MeteoTemps 211 - El nou portal "Meteomuntanya" de la FEEC i Meteocat

  Ara que ha començat la temporada de neu, els muntanyencs, esquiadors, alpinistes i excursionistes teniu una nova eina per saber el temps a muntanya de tot el país. Neix el portal "meteomuntanya.cat", resultat de la unió de forces entre el Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Pere Esteban, de Meteocat i responsable del portal, ens explica que podem trobar i l'evolució que tindrà durant els pròxims mesos. Pregunta: Meteocat ha tirat endavant el "meteomuntanya" amb l'ajuda d'una altra institució. Quina? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 210 - Miquel Bernis, el meteoròleg de l'ARA
  Escolta àudio

  MeteoTemps 210 - Miquel Bernis, el meteoròleg de l'ARA

  Avui tenim un convidat molt especial Miquel Bernis, meteoròleg de diari ARA. Va fer els seus primers passos en el món de la méteo com a becari a TV3. Després de passar pel món de la ràdio i ha modernitzat la comunicació del temps en el diari ARA, sobretot en la seva plataforma digital. Parlem amb ells més enllà de la méteo. Pregunta: A on va començar la seva formació, Miquel Bernis, mentre estudiava la carrera de Geografia? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment mes proper al vostre domicili. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 209 - Les glaceres del Pirineu en estat terminal
  Escolta àudio

  MeteoTemps 209 - Les glaceres del Pirineu en estat terminal

  Les glaceres del Pirineu han minvat durant les darreres dècades. Jordi Camins ha seguit l'evolució de les glaceres del Pirineu any a any des de fa un bon grapat d'anys. El llibre "Glaceres i glaciars 2016" és la radiografia més actual que tenim de la salut d'un gel en perill d'extinció. Ens ho explica. Pregunta: Jordi Camins és geòleg? Premi: 2 Llibres de Jordi Camins, "Glaceres i glaciars 2016" i "Los 100 últimos glaciares del sur de Europa, Pirineos-Picos de Europa-Sierra Nevada i Apeninos". >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 208 - "On mai no creix l'herba": l'assassinat del cap de meteorologia
  Escolta àudio

  MeteoTemps 208 - "On mai no creix l'herba": l'assassinat del cap de meteorologia

  Si mai heu tingut la temptació de matar l'home del temps que us va espatllar el casament o el cap de setmana, Sebastià Bennasar ho ha fet en paraules en la novel·le negra "On mai no creix l'herba". Escolteu el perquè d'aquest trama i si té o no relació amb algun home del temps de TV3. Pregunta: Un dels assassinats en la novel·la del Sebastià és un meteoròleg de nom semblant a un servidor, Francesc Mauri. Com es diu? Premi: Llibre "On mai no creix l'herba", de Sebastià Bennasar >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTaula + Meteotemps 207 - Qalidès, Terrers del Penedès
  Escolta àudio

  MeteoTaula + Meteotemps 207 - Qalidès, Terrers del Penedès

  Qalidès neix al 2004, una associació de cellers de vins tranquils que defensen el caràcter i la qualitat dels vins del Penedès per promoure l'activitat vitivinícola sostenible i ecològica amb l'entorn. Amb Joan Huguet, del Celler de Can Feixes, i Xavier Rubires, enòleg del Celler Jean Leon, parlem de Qalidès i tastem dues joies de la corona d'aquests cellers. Pregunta: Quants cellers conformen l'associació Qalidès? Premi: Lot amb 5 pots de mel de 250 grams, de romaní, pell de taronja, gelea, ametlles i taronger, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

 • MeteoAmbient + Meteotemps 206 – Vehicles que funcionen amb gas
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + Meteotemps 206 – Vehicles que funcionen amb gas

  Fa un bon grapat d'any que existeixen els vehicles amb gas però, en canvi, tenen un recorregut comercial curt a Espanya. La realitat actual i el futur d'aquest combustible, amb Antonio Calvo, director de flotes de Seat Espanya, Andrew Shepherd, responsable de producte GNC (Gas Natural Comprimit) de Seat, i Toni Murugó, enginyer del Grup Ham Pregunta: El gas natural contamina igual que el petroli, una mica menys o molt menys? Premi: 1 lot de productes Pastoret, que s'entregaran a l'establiment més proper al vostre domicili. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 205 – La dificultat de les dades meteorològiques històriques del Pirineu
  Escolta àudio

  MeteoTemps 205 – La dificultat de les dades meteorològiques històriques del Pirineu

  El canvi climàtic és global a tot el planeta i es deixa sentir localment. Calen dades històriques de qualitat per avaluar-ne l'impacte per preveure el futur. Jordi Conillera, cap de l'equip de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya, ens ho detalla. Pregunta: El projecte CLIM'PY es desenvolupa només al Pirineu català? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya, gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 204 3r Concurs fotogràfic de Meteorologia Ferran Pou
  Escolta àudio

  MeteoTemps 204 3r Concurs fotogràfic de Meteorologia Ferran Pou

  Us agrada el temps i sou amants de la fotografia? Aquí teniu un parada recomanada. Un concurs fotogràfic que vol retre homenatge al meteoròleg figuerenc Ferran Pou. Carles Bayes, coordinador del concurs, ens explica les raons del concurs, ens dóna detalls de les bases i ens diu fins quan tenim de termini per presentar les fotografies. Pregunta: En Ferran Pou va ser observador d'una capital de comarca. Quina? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTemps 203 – El canvi climàtic a Catalunya
  Escolta àudio

  MeteoTemps 203 – El canvi climàtic a Catalunya

  El clima no és estàtic, està en constant evolució. Però l'home, a través de la seva activitat per desenvolupar-se, ha alterat l'evolució natural del clima del planeta. Salvador Samitier, director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, ens detalla com ha canviat el clima a Catalunya i cap a on ens dirigim. Quin són els reptes de futur? Pregunta: A Catalunya, l'augment de temperatura de les últimes dècades és igual que l'augment de la mitjana planetària o està per sobre? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTemps 202 - Comptem llamps, els dels núvols i els que toquen terra
  Escolta àudio

  MeteoTemps 202 - Comptem llamps, els dels núvols i els que toquen terra

  No us heu preguntat mai com es compten els llamps? No us penseu que hi ha un nan amb barret dalt d'una muntanya prenent nota dels que observa. Afortunadament, la tecnologia ha avançat. Nico Pineda, del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica els ets i uts dels detectors de llamps i quines són les zones del país on en cauen més. Pregunta: Quantes antenes formen part de la Xarxa de Detecció de descarregues elèctriques? Premi: Una estació meteorològica de sobretaula de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoTemps 201 - Expoelèctric (6a edició del 29/09 al 2/10)
  Escolta àudio

  MeteoTemps 201 - Expoelèctric (6a edició del 29/09 al 2/10)

  Si fa uns dies fèiem referència a la Setmana de la Mobilitat, ara arriba Expoelèctric, el punt de trobada del vehicle elèctric. Ramon Caus, director d'Expoelèctric, ens presenta els objectius i els continguts de l'exposició. Expoelèctric té lloc a l'Arc de Triomf de Barcelona, fins al diumenge 2 d'octubre. Pregunta: Quina edició d'Expoelèctric se celebra aquest any? Premi: Una caixa amb 12 llonguets elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTemps 200 - L'esclafit a Badalona
  Escolta àudio

  MeteoTemps 200 - L'esclafit a Badalona

  El dimarts, 13 de setembre, una línia de tempestes va creuar Catalunya. Badalona va ciure durant la matinada un dels fenòmens més severs que poden donar les tempestes, l'esclafit. El meteoròleg especialitzat en tornados i fenòmens servers Oriol Rodríguez, testimoni de primera mà del fenòmens, ens explicarà la seva vivència i els trets característics de l'esclafit en comparació amb un tornado. Pregunta: Quina va ser la ratxa màxima durant l'esclafit al centre de Badalona? Premi: LOT amb 5 pots de Mel de 250 grams, de romaní, pell de taronja, gelea, ametlles i taronger, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoTemps 199 - Observatori de la Palma d'Ebre
  Escolta àudio

  MeteoTemps 199 - Observatori de la Palma d'Ebre

  Ens endinsem a fons en la meteorologia i els fenòmens atmosfèrics que se succeeixen en aquest municipi de l'interior de les Terres de l'Ebre. Ho fem de la mà de Toni Galceran, observador de la Palma d'Ebre. Com han sigut els últims mesos meteorològicament parlant? Quines són les peculiaritats ambientals d'aquest lloc? Pregunta: A la Palma d'Ebre, quin és el conreu que està més pendent del cel? Premi: 2 bitllets per al Tren del Ciment, gentilesa de FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat