MeteoTemps

 • MeteoTemps 228 – Campanya "Caça la pedra"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 228 – Campanya "Caça la pedra"

  El temps de primavera és canviant i és l'estació en què arriben les calamarsades, i ja hem tingut les primeres. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha engegat la campanya "Caça la pedra" on tu ets el protagonista. Ens comenta la campanya, el seu objectiu i la manera de participar Oriol Puig, director de l'SMC. Pregunta: Què és més gran, la pedra o el granís? Premi: 1 estació meteorològica de sobre taula de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 227 - Exposició Meteorològica al Port de Tarragona
  Escolta àudio

  MeteoTemps 227 - Exposició Meteorològica al Port de Tarragona

  En plena era de la tecnologia digital, fem un salt cap al passat per retrobar-nos amb instruments meteorològics i documents meteorològics de tots els temps a l'exposició "Meteorologia Històrica", al Port de Tarragona. Hug Teixidó ens explica, a banda de l'exposició, totes les xerrades i les conferències que tindran lloc dins el marc de l'exposició. Pregunta: Hug Teixidó està vinculat a una de les grans tragèdies del país, des del punt de vista meteorològic. Quina? Premi: Una estació meteorològica de sobretaula de Catalunya Ràdio. >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el vostre nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 226 - Dia Meteorològic Mundial, els núvols
  Escolta àudio

  MeteoTemps 226 - Dia Meteorològic Mundial, els núvols

  El 23 de març és el Dia Meteorològic Mundial. Un dia per fer un gran reconeixement a totes les persones que hi ha al darrere d'aquesta passió: col·laboradors, aficionats, investigadors i professionals. El lema d'enguany, definit per l'Organització Meteorològica Mundial, és: "Entenent els núvols". Néstor Gómez ens explica com va néixer aquest dia i quin són els núvols que han entrat dins del nou Atles Internacional de Núvols. Pregunta: quan anys fa que s'ha instaurat l'actual Servei Meteorològic de Catalunya? Premi: un llapis de memòria amb forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el vostre nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 225 - Mònica Usart, amb "Només seran quatre gotes"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 225 - Mònica Usart, amb "Només seran quatre gotes"

  Tenim a les mans "Només seran quatre gotes", un llibre de meteorologia que va una mica més enllà. De manera planera, tens les explicacions i els conceptes i, al mateix temps, podràs descobrir curiositats ben singulars. Mònica Usart, autora del llibre, ens explica la seva elaboració i el que més ens sorprendrà. Pregunta: La Mònica comença el seu camí professional fent pràctiques a RAC1 o a TV3? Premi: Un exemplar del llibre "Només seran quatre gotes", de Mònica Usart >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 224 - La gran nevada del febrer de 1887
  Escolta àudio

  MeteoTemps 224 - La gran nevada del febrer de 1887

  Ara que, a poc a poc, s'acaba l'hivern, mirem amb detall la tempesta perfecta que va deixar una nevada històrica i que va colgar bona part del país: la gran nevada del febrer de 1887. Toni Barrera, tècnic de l'equip de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya, ens parlarà del fenomen meteorològic i de les seves conseqüències. Pregunta: la gran nevada del 1887 va deixar un gruix de neu molt important a la ciutat de Tarragona. Quants centímetres en va recollir, l'observatori? Premi: una ampolla de 500 ml d'oli d'oliva verge extra Arbequina, gentilesa de Priordei de Margalef de Montsant i una motxilla de Catalunya Ràdio. >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el vostre nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 223 – Present i futur de les platges catalanes
  Escolta àudio

  MeteoTemps 223 – Present i futur de les platges catalanes

  El litoral, la zona de contacte entre el mar i la terra, està en constant evolució i els temporals ens ajuden a veure i valorar la força de l'aigua sobre unes platges que volem per als turistes, especialment, a l'estiu. Agustí Sánchez-Arcilla, del Departament del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC, ens explica com estan les nostres costes i el futur de les platges amb els efectes del canvi climàtic. Pregunta: Les costes catalanes estan en perill pel canvi climàtic o només les zones àrtiques? Premi: Una ampolla d'oli extra verge Priorat arbequina de 500 ml, gentilesa de Priordei de Margalef de Montsant i una motxilla de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem
  Escolta àudio

  MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem

  La qualitat de l'aire és un tema cabdal de salut i de repte de futur de les nostres ciutats. Seiem a la mateixa taula els pesos pesants que decideixen les imminents mesures per afavorir que respirem millor. Són: Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat; Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport d'AMB; Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia, i Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajunatment de Barcelona. Pregunta: Quina institució ha demanat mesures immediates de lluita contra la contaminació a Barcelona i Madrid? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 221 - Per què febrer té 28 dies?
  Escolta àudio

  MeteoTemps 221 - Per què febrer té 28 dies?

  Febrer és un mes singular. A banda de les festes esbojarrades de Carnestoltes, és únic mes de l'any que no té ni 31 ni 30 dies. Quina explicació té? Néstor Gómez es remunta a l'època romana per esbrinar-ne les raons. Pregunta: Qui va ser el primer cap de Roma a treure dies a febrer, Juli Cèsar o Octavi Augustus? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra, Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 220 - Els medicanes
  Escolta àudio

  MeteoTemps 220 - Els medicanes

  Ens acostem a uns dels fenòmens meteorològics violents més curiosos, espectaculars i poc freqüents, els medicanes. Toni López, investigador del Grup de Meteorologia de les Illes Balears, ens descriu què són, les seves característiques i on es donen Pregunta: Augmentarà la possibilitat dels medicanes al Mediterrani amb l'escalfament global? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra, Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 219 - El Refugi dera Honeria, un referent del temps
  Escolta àudio

  MeteoTemps 219 - El Refugi dera Honeria, un referent del temps

  Aquí teniu uns dels llocs del país on plou més i on neva més: el Refugi dera Honeria, a Sant Joan de Toran, a la Val d'Aran. Aleix Saura, guarda i observador, ens descriu com es viu en un lloc tan singular i dur en situacions de mal temps. Pregunta: El Refugi dera Honeria recull molta pluja amb borrasques del sud? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra Excellence, d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 218 - Nevada històrica a Morella
  Escolta àudio

  MeteoTemps 218 - Nevada històrica a Morella

  L'onada de fred de mitjans de mes va anar acompanyada d'una nevada històrica al País Valencià i a Múrcia. A Morella feia més de 50 anys que no nevava tant. Juan Amela, l'observador meteorològic de Morella, ens explica aquesta nevada i molt més. Pregunta: Des de quin any no s'acumulava tanta neu a Morella? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra, Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 217 - La Cerdanya, camp de treball dels estudis meteorològics
  Escolta àudio

  MeteoTemps 217 - La Cerdanya, camp de treball dels estudis meteorològics

  La Cerdanya és aquestes setmanes el camp de treball de nombrosos estudis meteorològics duts a terme per universitats i centres meteorològics. Dels objectius i dels elements que s'estudien, ens en parla Josep Ramon Miró, tècnic de l'àrea de recerca o modelització del Servei Meteorològic de Catalunya. Pregunta: Quin és l'element més característic de la Cerdanya una nit encalmada? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 216 - Els ets i uts de la boira de Lleida
  Escolta àudio

  MeteoTemps 216 - Els ets i uts de la boira de Lleida

  Parlar de boira persistent a Catalunya és parlar de Lleida. Una plana que ha estat dies i dies sense veure el sol. L'observador meteorològic de Lleida Armando Álvarez ens dona xifres i anècdotes i ens descriu la vida quotidiana en setmanes sense sol. Pregunta: El desembre del 2016 ha estat l'any amb menys hores de sol a Lleida ciutat des de quin any? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 215 – Resum meteorològic del 2016
  Escolta àudio

  MeteoTemps 215 – Resum meteorològic del 2016

  L'any 2016 s'ha posat un vestit molt cenyit, marcant el cos de les temperatures altes i mostrant una mica la sequera. Un vestit senzill, sense gaires ornaments, però els pocs que ha tingut han estat ben visibles amb un toc nord-americà. Aquí tens els més destacat de l'any 2016 a Catalunya amb el meteoròleg Néstor Gómez. Pregunta: L'any 2016 serà un any càlid, normal o fred en general a Catalunya? Premi: Una llauna d'oli d'oliva verge extra, Excellence d'un litre, collita primerenca, gentilesa de PriorDei de Margalef de Montsant >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoAmbient + MeteoTemps 214 – Empresari amb consciència ecològica i vínica
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoAmbient + MeteoTemps 214 – Empresari amb consciència ecològica i vínica

  Sergi Ferrer-Salat és molt més que un empresari del sector químic-farmacèutic i vínic; és respecte al medi ambient. N'és 100% conscient, ho aplica i és una prioritat a totes les seves empreses. Empresa i sostenibilitat són compatibles i rendibles. Escolteu-ne les raons... Pregunta: Ferrer és un grup cent per cent català amb obsessió pel medi ambient. A quants països aproximadament trobem l'empresa arreu del món? Premi: 1 val de 35 euros per bescanviar-lo en productes elaborats sota estàndards de comerç just, d'origen natural, ecològics i produïts amb matèries primeres de qualitat. El premi es podrà recollir en una de les set botigues d'Oxfam Intermón Catalunya. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.