MeteoTemps

 • Meteotemps 242 - La viticultura a muntanya, passat i futur
  Escolta àudio

  Meteotemps 242 - La viticultura a muntanya, passat i futur

  Davant temps i períodes càlids, adaptació. Segles enrere, el Pallars Sobirà i Andorra i el centre d'Anglaterra eren grans productors de vins. No us en sorprengueu. Mariano Barriendo, paleoclimatòleg, ens en dona detalls i més dades sorprenents. Pregunta: La vinya, a causa del canvi climàtic, busca més o menys altura que antigament? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, validesa fins al 31 d'agost, gentilesa de FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 241 - Fenòmens meteorològics vinculats al món del cinema
  Escolta àudio

  Meteotemps 241 - Fenòmens meteorològics vinculats al món del cinema

  Fusionem dues temàtiques, meteorologia i cinema. El millor especialista i amb més bagatges en cinema del país, Àlex Gorina, destaca la importància del temps al cinema i els seus efectes especials. Pregunta: A bord de l'Andrea Gail, George Cloney consulta els mapes del temps que li arriben de la tempesta perfecta. Com se'n diu de l'aparell que els rep i els imprimeix? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 240 - Viure a Sibèria a -56 ºC
  Escolta àudio

  MeteoTemps 240 - Viure a Sibèria a -56 ºC

  No heu trobat mai curiós com es pot viure en un temps tan extrem com el de Sibèria? Es juga al carrer, es fa esport... Totes les vivències del fred extrem amb Asia Míshina. Ha crescut a Sibèria i des de fa un bon grapat d'anys viu a Alella. Pregunta: Quan anys fa que l'Asia viu a Catalunya? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + Meteotemps 239 - Xarxa espavilada de climatització a Olot
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + Meteotemps 239 - Xarxa espavilada de climatització a Olot

  Aquí teniu un pas més cap a la sostenibilitat. Olot disposa de la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona a partir d'un sistema híbrid d'energies renovables -geotèrmia, fotovoltaica i biomassa-. Pep Berga, primer tinent d'alcalde d'Olot; Fran Comino, responsable de Wattia, i Ángel Gonzalo, responsable de Gas Natural Fenosa, ens expliquen aquest projecte, el seu rendiment i el seu cost. Concurs d'aquesta setmana Pregunta: La Xarxa espavilada d'Olot alimenta vivendes particulars o edificis públics? Premi: 1 estoig metàl·lic amb dues ampolles de cava reserva rosat de 37,5 cl, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 238 – Arriba el VentCat
  Escolta àudio

  MeteoTemps 238 – Arriba el VentCat

  Ja tenim aquí el VentCat, un avís a la població de situacions de perill de vent. Santi Segalà, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica detalls d'aquest pla estratègic. Pregunta: Un 24 de gener afectava Catalunya una de les pitjors i més tràgiques ventades de la història recent. Però de quin any? Premi: Un lot amb un protector solar protextrem sport i un protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra + MeteoTemps 237 – Millorar les vinyes amb el canvi de climàtic del futur
  Escolta àudio

  MeteoTerra + MeteoTemps 237 – Millorar les vinyes amb el canvi de climàtic del futur

  Quin impacte tindrà el canvi climàtic sobre les vinyes del Penedès? Com pot millorar el coneixement de les varietats tenint en compte l'evolució de les temperatures i les precipitacions? Les respostes les trobem en un estudi pioner que fusiona l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Ens l'expliquen Marc Prohom, de l'SMC, i Robert Savé, de l'IRTA. Pregunta: quins organismes públics estan fent aquest estudi? Premi: un estoig metàl·lic amb dues ampolles de cava 375 reserva rosat, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el vostre nom, cognom i població.

 • Meteotemps 236 – Fiabilitat dels models estacionals i foc a l'estiu
  Escolta àudio

  Meteotemps 236 – Fiabilitat dels models estacionals i foc a l'estiu

  Cada cop més apareixen més notícies que anuncien el temps per a tot l'estiu. Són els coneguts "models estacionals". Però, són fiables? Per parlar dels resultats d'aquests models i del Pla Infocatm comptem amb Sant Segalà, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya. Pregunta: L'estiu que, teòricament, ens espera podria ser extrem pel que fa a calor i falta de pluja? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoMar + Meteotemps 235 – La pesca a Catalunya amb el màxim representant polític
  Escolta àudio

  MeteoMar + Meteotemps 235 – La pesca a Catalunya amb el màxim representant polític

  Un cop més, Catalunya és capdavantera amb l'aplicació de noves estratègies normatives per a la gestió de la pesca, en línia amb els països més avançats. Dos pesos pesants ens en parlen: Mario Vizcarro, col·laborador del programa, i Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims. Pregunta: Sergi Tudela, entre el 2001 i el 2015, va dirigir el programa de pesca del Fons Mundial per a la Natura (WWF) en un mar. Quin? Premi: Lot amb 4 pots de mel de 250 grams de pell de taronja, avellana, romaní i taronger i 1 pot de pol·len de 125 grams, gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 234 – Caçadors de fotografies del temps
  Escolta àudio

  MeteoTemps 234 – Caçadors de fotografies del temps

  Reunió amb els tres magnífics de la fotografia del temps i del cel nocturn. Jaume Font, Jaume Cusidó i Frederic Garcia ens ensenyem com fan les fotos perquè siguin espectaculars, tant de dia com de nit. Una passió per la meteorologia i la fotografia. Pregunta: Els tres convidats que ens fan arribar boniques fotografies, han arribat fa poc al món de la fotografia o fa força anys? Premi: LOT amb 4 pots de mel de 250 grams de pell de taronja, avellana, romaní, taronger i 1 pot de pol·len de 125 g, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 233 – Descobrim un organitzador de grans concerts apassionat per la meteorologia
  Escolta àudio

  MeteoTemps 233 – Descobrim un organitzador de grans concerts apassionat per la meteorologia

  Què passa quan el temps és vital per a la teva professió, perquè mobilitzes milers de persones, i ets un apassionat de la meteorologia. Avui descobrirem aquestes dues facetes amb Tito Ramoneda, organitzador de grans concerts des de fa 30 anys. Quan el temps juga a favor i en contra. Pregunta: Tito Ramoneda és president de...? Premi: Una estació meteorològica de sobre taula de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 232 – Un termòstat desconegut va evitar més fred en l'Edat del Gel
  Escolta àudio

  MeteoTemps 232 – Un termòstat desconegut va evitar més fred en l'Edat del Gel

  L'Edat del Gel va acabar fa 10.000 anys i va modelar el relleu actual del Pirineu. El que no sabíem és que va aparèixer un protagonista desconegut que va evitar que el refredament extrem del clima encara fos més gran. Eric Galbraith, professor de l'ICTA-UAB, ens presenta aquest element clau que va posar fre al fred glacial. Pregunta: Qui va mantenir les temperatures en el rang d'habitabilitat segons l'estudi de l'ICTA-UAB? Premi: Un exemplar de la novel·la "On mai no creix l'herba", de Sebastià Bennasar, assassinat dels meteoròlegs de TV3, gentilesa de Crims.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 231 – Mirem al cel a través de la càmera d'un apassionat de la méteo
  Escolta àudio

  MeteoTemps 231 – Mirem al cel a través de la càmera d'un apassionat de la méteo

  Quan llevar-se d'hora, agafar la càmera i capturar la sortida del sol o la curiositat del temps a primera hora es converteix en una passió. Jordi Rodoreda és un apassionat de la fotografia i del temps des del seu racó, el Vallès. El coneixem, sabrem d'on li ve aquesta afició i quin és el fenomen més curiós que ha fotografiat. Pregunta: Des de quina comarca Jordi Rodoreda fa més fotografies? Premi: Lot de 4 pots de mel de 250 grams de pell de taronja, avellana, romaní, taronger i 1 pot de pol·len de 125 grams, gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 230 – La MeteoTeca de Catalunya i llibre "Meteorologia i muntanya"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 230 – La MeteoTeca de Catalunya i llibre "Meteorologia i muntanya"

  Us presentem una de les persones de referència al nostre país dins el món de la divulgació de la meteorologia i la geografia, Jordi Sacasas. No surt a la televisió ni a la ràdio, en canvi, és autor de nou llibres i de la MeteoTeca de Catalunya. Ens explicarà d'on ve la seva afició i què trobarem en la MeteoTeca. Pregunta: Com es diu el web de Jordi Sacasas? Premi: Una estació meteorològica de sobretaula de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps 229 – Com ens afecten els canvis de temps i la llum primaveral
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps 229 – Com ens afecten els canvis de temps i la llum primaveral

  No heu sentit mai que els dies de vent la gent està més malhumorada? Què hi ha de cert? Comptem amb tot un expert que ens aclarirà l'efecte del temps en la salut, és Antoni Bulbena, psiquiatre, catedràtic i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB. Pregunta: Estar "tocat per la Tramuntana" té fonament mèdic? Premi: 1 estació meteorològica de sobre taula de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 228 – Campanya "Caça la pedra"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 228 – Campanya "Caça la pedra"

  El temps de primavera és canviant i és l'estació en què arriben les calamarsades, i ja hem tingut les primeres. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha engegat la campanya "Caça la pedra" on tu ets el protagonista. Ens comenta la campanya, el seu objectiu i la manera de participar Oriol Puig, director de l'SMC. Pregunta: Què és més gran, la pedra o el granís? Premi: 1 estació meteorològica de sobre taula de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.