MeteoTemps

 • Meteoambient + Meteotemps 287 – La restauració de l'abocador del Garraf
  Escolta àudio

  Meteoambient + Meteotemps 287 – La restauració de l'abocador del Garraf

  L'abocador del Garraf ha estat una de les agressions més dures del massís. La vall d'en Joan, colgada d'escombraries portades durant dècades viu una restauració. L'estat actual i les accions futures amb Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident de Medi Ambient de l' Àrea Metropolitana de Barcelona i Carles Vàzquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona Pregunta: Continua sent l'abocador del Garraf el principal lloc on van a parar les escombraries de l'Àrea Metropolitana de Barcelona? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 286 – Afició i passió del temps amb Neus
  Escolta àudio

  MeteoTemps 286 – Afició i passió del temps amb Neus

  El món del temps mou milers i milers de persones per observar el cel, el fenòmens meteorològics fins al punt admirar-los. Una afició que es viu des de la passió. Neus Matamala viu aquest passió des de petita, quan amb son pare, Josep Maria Matamala, aixecaven les persianes per veure les tempestes o s'acostaven al mar per veure els temporals. La Neus ens explica aquesta atracció pel temps. Pregunta: A Neus Matamala, li encanta el temps i el viu sobre tot des de...? Premi: Una ampolla de cava gran reserva Barrica, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 285 – Rècord de neu al Pirineu
  Escolta àudio

  MeteoTemps 285 – Rècord de neu al Pirineu

  Aquesta temporada de neu ha estat excepcional al Pirineu. Però, fins a quin punt? Aleix Serra, responsable de l'equip de control i qualitat de dades del Servei Meteorològic de Catalunya, dona resposta a aquesta pregunta, ens comenta algunes curiositats i fa un repàs de les estacions meteorològiques de Meteocat. Pregunta: A quin any ens hauríem de remuntar per veure un rècord de gruix de neu tan general? Premi: Llibre "La Molina: 75 anys d'un somni", de l'historiador Joan Carles Salmerón i l'editor gràfic l'Oriol Molas. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 284 – "Pirineos, glaciares desde el aire. Inventario y catalogación 2017"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 284 – "Pirineos, glaciares desde el aire. Inventario y catalogación 2017"

  El Pirineu cada cop té menys neu. Jordi Camins, observador glaciòleg i tota una autoritat en el món de les glaceres, ha fet un seguiment durant dècades de l'evolució del gel al Pirineu. Aquest és el seu darrer llibre. Escolteu les grans novetats i el temps que trigarà el gel a extingir-se al Pirineu durant l'estiu. Pregunta: A principis de quina dècada comença Jordi Camins a observar les glaceres? Premi: Funda per a iPad Mini o per a agenda, gentilesa d'Elan Esports >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoTemps 283 – Exposició "The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la"
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoTemps 283 – Exposició "The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la"

  Fins al 30 de juny, teniu l'oportunitat de veure la crisi econòmica i dels refugiats de les Grans Planes nord-americanes als anys 30 del segle passat. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i Albert Carreras, cap de col·leccions del Museu de la Vida Rural i director de l'exposició, ens detallen les característiques d'aquesta exposició temporal. Pregunta: A quina població hi ha el Museu de la Vida Rural? Premi: Unes ulleres de sol de color negre, amb vidre de protecció 3, ideals per esquiar o per a temps lliure, gentilesa d'Elan Esports >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoNeu + Meteotemps 282 – Una família amb tres generacions d'esquiadors
  Escolta àudio

  MeteoNeu + Meteotemps 282 – Una família amb tres generacions d'esquiadors

  Tres generacions d'esquiadors de la mateixa família i davant dels micròfons. És la família Berasategui i Cucurull. Vivències de tants anys donen per molt. Escolteu les veus de Marisa Berasategui (mare), Josep Maria i Marisa Cucurull (fills) i Ferran Cucurull (net). Pregunta: Marisa Berasategui va poder inaugurar l'estació de? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 281 – Les allaus, la predicció amb un expert
  Escolta àudio

  MeteoTemps 281 – Les allaus, la predicció amb un expert

  Som al mes d'abril i les grans nevades de les darreres hores han deixat gruixos especulars. Tanta neu és sinònim d'allaus i més, a partir d'ara, per l'augment de les temperatures de primavera. Jordi Gavaldà, nivòleg responsable del Centre de Predicció d'Allaus del Conselh Generau d'Aran, ens dona uns quants consells. Pregunta: Per trobar una temporada tan general i, amb tanta neu en aquesta època, ens hem de remuntar al ? Premi: Llibre "Meteorologia extrema", de Marcel Costa i Jordi Mazón, gentilesa d'Albertí Editor. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 279 – "Guia del clima en España"
  Escolta àudio

  MeteoTemps 279 – "Guia del clima en España"

  Vicente Aupí, periodista, és l'autor del llibre "Guia del clima en España". Veiem les darreres dades sobre l'evolució del clima, per a qui va adreçat el llibre i la conscienciació de la societat espanyola sobre l'escalfament del planeta. Pregunta: Quin lloc és el més plujós de tot Espanya? Arruazu o Grazalema? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio en forma de micro i un estoig de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 279 – Setmana Santa de neu i platja
  Escolta àudio

  MeteoTemps 279 – Setmana Santa de neu i platja

  Tenim al davant la Setmana Santa. Francesc Mauri i Néstor Gómez fan un mà a mà de neu i sol, de muntanya i platja, de temps i clima. Pregunta: Aquests dies de Setmana Santa, la radiació que rebem del sol és l'equivalent de l'1 d'octubre o de l'11 de setembre? Premi: 1 aplicador de cera líquida NZero per encerar en fred de la varietat que vulgui el guanyador: alpí, snow, muntanya o esquí de fons. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 277 – Llibres de meteorologia
  Escolta àudio

  MeteoTemps 277 – Llibres de meteorologia

  La cultura meteorològica a Catalunya és molt alta. Com a poc a poc s'acosta Sant Jordi us presentem dues persones amb un gran bagatge en el món de la divulgació meteorològica Marcel Costa, biòleg, i Jordi Mazón, físic i doctor en Ciències Físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ells ens presenten les seves dues darreres publicacions: "Meteorologia extrema. 150 anys de riuades, nevades, aiguats, sequeres i tempestes a Catalunya", d'Alberti Editor, i "100 qüestions per entendre el canvi climàtic", de Cossetània. Pregunta: Qui ha fet el pròleg del llibre: "Meteorologia extrema. 150 anys de riuades, nevades, aiguats, sequeres i tempestes a Catalunya"? Premi: 2 forfets per esquiar a Tuixent-la Vansa un cap de setmana a concretar amb la gent de l'estació d'esquí nòrdic. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 276 – 4 anys de sequera. Ja ha acabat?
  Escolta àudio

  Meteotemps 276 – 4 anys de sequera. Ja ha acabat?

  Catalunya té una sequera que es remunta des de fa 4 anys. Amb Mariano Barriendo sabrem si les pluges i les nevades de les últimes setmanes són prou per tancar l'episodi i com seran les que tindrem en el futur. Pregunta: L'actual sequera és la més greu des que hi ha dades, el 1780? Premi: Funda per I-Pad Mini o per agenda, gentilesa d'Elan Esports >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 275 – Temporal de neu i fred a Catalunya
  Escolta àudio

  Meteotemps 275 – Temporal de neu i fred a Catalunya

  El febrer ha acabat de la mateix manera que va començar, amb una nevada. Una neu que s'ha fet present amb molt indrets del país, des de l'interior a la costa i de sud a nord. El meteoròleg Néstor Gómez ens defineix aquesta situació del temps tan singular. Pregunta: La nevada es va produir pel xoc d'una massa d'aire subtropical i una massa d'aire? Premi: 1 aplicador de cera líquida NZero per encerar en fred de la varietat que vulgui el guanyador: Alpí, Snow, Muntanya o esqui de Fons. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 274 – Vicente Aupí, autor de "El general Invierno y la batalla de Teruel"
  Escolta àudio

  Meteotemps 274 – Vicente Aupí, autor de "El general Invierno y la batalla de Teruel"

  El temps atmosfèric, amb temporals de fred i de neu, va tenir un impacte important en el desenvolupament de la Guerra Civil Espanyola amb milers de combatents que van patir congelacions. Vicente Aupí ha posat llum a les dures condicions del temps en la batalla de Terol. Pregunta: Al voltant de la Ibèrica hi trobem 2 dels observatoris més freds de la Península Ibèrica. Quins? Premi: Un forfet per a dues persones per esquiar a Baqueira un dia >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps 273 – Avià, el poble més eficient i sostenible del país.
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps 273 – Avià, el poble més eficient i sostenible del país.

  Avià ha fet una aposta perquè tota l'energia que consumeixen els edificis municipals sigui d'una comercialitzadora d'energia renovable. Però això va molt més enllà. Josep Subirana, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Avià, ens explica com ho han aconseguit i els nous reptes de futur. Pregunta: Podem dir que el poble d'Avià és el municipi líder a Catalunya en eficiència i sostenibilitat? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, un de gingebre, un de pol·len, gelea i pròpolis i agredolç de castanyer i 2 pots de mel de 125 g, un de castanyer i un altre de nous, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 271 – Tenim la resposta als tornados del Bages i l'Empordà
  Escolta àudio

  Meteotemps 271 – Tenim la resposta als tornados del Bages i l'Empordà

  L'any ha començat amb fenòmens extrems a Catalunya. El 7 de gener les fortes tempestes que van afectar el país van generar tornados al Bages, Solsonès i Alt Empordà. Santi Segalà, cap de l'Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica la intensitat dels tornados i si es poden predir. Pregunta: Finalment, podem parlar d'esclafit o de tornado? Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g, un de gingebre, un de pol·len, gelea i pròpolis i agredolç de castanyer i 2 pots de mel de 125 g, un de castanyer i l'altre de nous, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.