MeteoMar M. Vizcarro

  • MeteoMar 207 - Arriba l'ostra
    Escolta àudio

    MeteoMar 207 - Arriba l'ostra

    Si t'agrada l'ostra, ara comença la temporada. Mario Vizcarro ens posarà al dia de les quantitats, preus i expectativa de la temporada de l'ostra. També ens ensenyarà com obrir-la sense prendre mal i tractarem del cargol poma. Pregunta: Quants anys fa que es conrea ostra al delta de l'Ebre? Premi: 1 ampolla de vi blanc ecològic APTIÀ. Un macabeu fermentat en barrica, amb dos anys de criança, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  • MeteoMar 204 - Un nou marisc ha vingut a casa
    Escolta àudio

    MeteoMar 204 - Un nou marisc ha vingut a casa

    Tenim un nou marisc que ha vingut del sud i ha augmentat en nombre en els darrers anys, una cloïssa fina anomenada "Eastonia rugosa". Mario Vizcarro ens treu l'entrellat d'aquesta espècie, quines són les causes de la seva proliferació, i sabrem si és valorada gastronòmicament. Pregunta: Com s'anomena la cloïssa fina al delta de l'Ebre? Premi: 1 ampolla de cava brut gran reserva, de l'anyada del 2011, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 203 – La llampuga; la reina de Mallorca i Malta
    Escolta àudio

    MeteoMar 203 – La llampuga; la reina de Mallorca i Malta

    Coneixeu la llampuga? És el peix nacional de Malta i molt preuat a Mallorca. Mario Vizcarro ens presenta com es pesca de manera tradicional, quina és la seva temporada i curiositats ben singulars. Ah, i un cop a les mans, com ens el mengem? Pregunta: On és més preuada la llampuga? Premi: 1 ampolla de cava brut gran reserva, de l'anyada 2011, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 199- Pesca a la paupa; art de pescar amb les mans!
    Escolta àudio

    MeteoMar 199- Pesca a la paupa; art de pescar amb les mans!

    La pesca a la paupa és una de les pesques més artesanals i antigues de les modalitats que existeixen. Es tracta d'una xarxa que encercla una zona i espanta el peix, que s'enterra. Això permet agafar-lo amb les mans, sense cap mena de tecnologia. Voleu descobrir la pesca en estat pur? En Mario Vizcarro ens en dóna més detalls. Pregunta: Com es pesca a la paupa ? Premi: Lot amb 5 pots de mel de 250 grams, de romaní, pell de taronja, gelea, ametlles i taronger, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 198- El cranc blau: espècie invasora que ara envaeix  també les llotges!
    Escolta àudio

    MeteoMar 198- El cranc blau: espècie invasora que ara envaeix també les llotges!

    El cranc blau és un perill per a les nostres espècies autòctones perquè és una espècie invasora que originàriament no poblava les nostres costes. Es tracta d'un crustaci que presenta cinc parells de potes amb cos cobert d'un exosquelette de color verdós fosc. Han colonitzat la costa catalana de sud a nord i ha provocat també un increment de preu a les llotges, vora els 15 €. Quines conseqüències pot tenir? Pregunta: com va arribar a casa nostra, a la Mediterrània ? Premi: 1 ampolla de cava Brut Reserva +invitació per la "festa de la verema" del dia 1 d'octubre >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 196-  Barcelona Clúster Nàutic: motor econòmic al mediterrani i al món
    Escolta àudio

    MeteoMar 196- Barcelona Clúster Nàutic: motor econòmic al mediterrani i al món

    En Màrio Vizcarro ens porta una edició de meteomar on tractem aquesta institució constituïda l'octubre del 2013, amb l'objectiu de convertir l'activitat nàutica en un dels motors de l'economia de la capital comtal i de Catalunya en general. Actualment hi ha 80 associats conformats pel sector privat i entitats públiques amb afany de posicionar la ciutat com a referent del sector nàutic a la Mediterrània i al món. Ho tractem juntament amb Antoni Tió, president d'aquest Clúster Nàutic, perquè ens expliqui quines són les seves línies d'actuació i estratègies de creixement Pregunta: Des de quin any funciona el clúster Nàutic? Premi: 1 ampolla de vi jove ecològic XIC gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 194-El bonítol: túnid sí, però tonyina vermella no!
    Escolta àudio

    MeteoMar 194-El bonítol: túnid sí, però tonyina vermella no!

    En Màrio Vizcarro ens parla del peix de temporada d'estiu per excel·lència: el bonítol. Es tracta d'un túnid que fa fins a 65 centímetres de longitud, una boca molt grossa i cos cobert d'escates molt petites. Quines altres característiques distintives té i quins són els mesos de reproducció al Mediterrani? Quines són les tècniques per pescar-los i la gastronomia per cuinar-los? Descobriu-ho amb nosaltres! Pregunta: El bonítol es un peix depredador? Premi: 1 ampolla de vi jove ecològic XIC gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 193- Temporada del Musclo: com pinta aquest any?
    Escolta àudio

    MeteoMar 193- Temporada del Musclo: com pinta aquest any?

    En Mario Vizcarro ens explica com es preveu aquesta temporada del musclo i quins són els pronòstics de captura, quantitat i qualitat. Com pot afectar el canvi climàtic i quina és l'afectació del tractament del cargol poma? A part de resoldre'ns aquestes qüestions, també tractem les línies comercials i la gastronomia, amb suggeriments ben gustosos. (Foto: @EnricLorapitenc via @Terresebretur) Pregunta: S'hi posa aigua, per fer els musclos al vapor? Premi: 1 ampolla de vi jove ecològic XIC gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 192- L'escola de formació nauticopesquera de Catalunya: Quan els pescadors van a classe
    Escolta àudio

    MeteoMar 192- L'escola de formació nauticopesquera de Catalunya: Quan els pescadors van a classe

    Amb en Màrio Vizcarro hem abordat molts peixos, espècies, confraries... però mai hem parlat de la formació que reben els pescadors ni la institució que hi ha al darrere d'això. Avui us ho expliquem i per fer-ho tenim Frederic Valls, director d'aquesta escola. Quines formacions i cursos s'hi porten a terme? Pregunta: Han de passar els pescadors per l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya? Premi: 1 ampolla de cava brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 190 - Confraria de Pescadors de Roses: pioners en "pesca turisme"
    Escolta àudio

    MeteoMar 190 - Confraria de Pescadors de Roses: pioners en "pesca turisme"

    Juntament amb Mario Vizcarro, naveguem a bord també de l'"Antoni Abad": ell és patró de la confraria d'aquest municipi pesquer de l'Alt Empordà. Quina flota pesquera tenen i de què tracten les activitats de "pesca turisme"? Pregunta: Les activitats de "pesca turisme" a Roses ens portaran a bord d'una autèntica barca de pesca? Premi: 1 ampolla de cava brut nature gran reserva gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 189- L'escórpora: tan lleig com bo!
    Escolta àudio

    MeteoMar 189- L'escórpora: tan lleig com bo!

    Sabíeu que aquesta espècie té moltes denominacions en funció de les comarques? En Mario Vizcarro ens explica com és capturada i quines característiques morfològiques té. Es tracta d'un peix no migratori que viu sobre fons de sorra, fang o roques entre els 20 i els 500 m de fondària. Pregunta: Les punxades de les escórpores són verinoses? Premi: 1 ampolla de cava brut nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 188 - La tonyina vermella: un peix molt ràpid que pot pesar fins a 600 kg!
    Escolta àudio

    MeteoMar 188 - La tonyina vermella: un peix molt ràpid que pot pesar fins a 600 kg!

    (Foto: Catalunya Experience) En Mario Vizcarro ens acosta a aquesta espècie de peix blau i pelàgic, teleosti de la família dels escòmbrids. Es distribueix per l'Atlàntic nord i el Mediterrani malgrat les seves migracions anuals i la intervenció humana, que ha modificat els seus hàbitats. El nostre expert marítim ens explica el pla de recuperació d'aquesta espècie, ens dóna algunes dades curioses i ens desxifra com es pot cuinar! Pregunta: De quin color són les aletes petites del llom i la panxa de la tonyina vermella? Premi: 1 ampolla de cava BRUT gran reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 186 - L'etiqueta identificativa: el DNI del peix
    Escolta àudio

    MeteoMar 186 - L'etiqueta identificativa: el DNI del peix

    L'únic mitjà que tenen els pescadors per traslladar de forma escrita i oficial als consumidors les característiques principals dels productes és l'etiqueta. Malauradament, l'etiqueta encara no va directament lligada al peix, sinó que va enganxada, generalment, a la part superior de la caixa. Per tant, molts cops es perd o, en el pitjor dels casos, es facilita el frau, en confondre el peix i la procedència. Des de les administracions pesqueres s'està treballant per harmonitzar les etiquetes tant pel que fa a la forma com al contingut a les llotges catalanes. Pregunta: És obligatori que a l'etiqueta digui quin dia es va pescar el peix que comprem? Premi: una ampolla de Cava Brut Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 185 - No és un calamar, és una canana!
    Escolta àudio

    MeteoMar 185 - No és un calamar, és una canana!

    El calamar i la canana són peixos semblants fisiològicament, però no són el mateix. Podríem dir que són "parents" del mar, però la carn de la canana és més dura i no és tan apreciada. Quines semblances i diferències hi ha i quins sistemes de pesca s'empren? Saps què vol dir el refrany popular "Més buit que la canana"? Mario Vizcarro ens ho explica. Pregunta: Quin és el cefalòpode més econòmic a les llotges? Premi: 1 ampolla de cava BRUT gran reserva gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

  • MeteoMar 182- Primavera: temporada d'or del peix blau
    Escolta àudio

    MeteoMar 182- Primavera: temporada d'or del peix blau

    Amb en Màrio Vizcarro i en aquesta secció seguim els cicles naturals dels sistemes marins i dels seus ecosistemes. Avui parlem de l'or marítim per excel·lència durant la primavera: el peix blau i les seves varietats: sardina, seitó, caballa o verat. Com els podem cuinar i quins són els trets de cadascun? Pregunta: La temporada del verat comença ara o a l hivern? Premi: 1 ampolla de cava gran reserva BARRICA, únic cava monovarietal de Macabeu Gran Reserva que hi ha al mercat amb 5 anys de criança, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat