MeteoAmbient J. L. Gallego

 • MeteoAmbient 231 – Projecte PROTON-Placa Fotovoltaica
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 231 – Projecte PROTON-Placa Fotovoltaica

  L'evolució de les plaques fotovoltaiques ha millorat molt durant els darrers any, però una nova tecnologia de base biotecnològica aconsegueix un rendiment per sobre del 60% en dies ennuvolats. Us presentem el Projecte Proton, amb Miquel Jové i Cristina Oliva, que ens explicaran aquesta tecnologia i a qui va adreçada Pregunta: La base de les innovadores plaques solars és un material mineral o un bacteri? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 230 – Reus aposta pel vehicle elèctric, un model a seguir
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 230 – Reus aposta pel vehicle elèctric, un model a seguir

  Reus ha fet una aposta ferma per l'ús del vehicle elèctric per la mobilitat de la ciutat i s'ha convertit en un bon model a seguir. Lluís Gallego i Daniel Rbio, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, ens donen xifra de la demanda i de les totes els avantatges que té l'usuari. Pregunta: Des de quan disposa Reus de punt ràpid de càrrega de vehicles elèctrics? Des de la primavera passada o des de la tardor passada? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps 229 – Com ens afecten els canvis de temps i la llum primaveral
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps 229 – Com ens afecten els canvis de temps i la llum primaveral

  No heu sentit mai que els dies de vent la gent està més malhumorada? Què hi ha de cert? Comptem amb tot un expert que ens aclarirà l'efecte del temps en la salut, és Antoni Bulbena, psiquiatre, catedràtic i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB. Pregunta: Estar "tocat per la Tramuntana" té fonament mèdic? Premi: 1 estació meteorològica de sobre taula de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 229 – Una casa que diu adeu a la xarxa elèctrica
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 229 – Una casa que diu adeu a la xarxa elèctrica

  Tenir una casa lliure de la xarxa elèctrica és una realitat. Escolteu Marta Recolons, usuària de la casa, i Albert Fajula, instal·lador, que ens expliquen l'experiència de tenir una casa així, si té o no limitacions i els entrebancs que han trobat pel camí. Pregunta: La vivenda de la família Recolons està connectada a la xarxa elèctrica? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoAmbient 228 - La natura necessita un rescat urgent
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 228 - La natura necessita un rescat urgent

  El col·lectiu Conservació.cat i la Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Natural han signat un manifest per demanar que els pressupostos de la Generalitat per al 2017 incloguin la dotació d'un fons de rescat per a la recuperació de la natura. Jose Luís Gallego ens explica l'efecte de les retallades dels últims anys i les seves conseqüències. Pregunta: quines dues entitats demanen la creació d'un fons de rescat per a la recuperació de la natura a Catalunya? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el vostre nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 227 - Projecte Regot a Menorca
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 227 - Projecte Regot a Menorca

  Menorca ha trobat una solució als gots d'un sol ús. Saps quants gots d'un ús anaven a les deixalles en només un estiu a l'illa? Només amb la resposta d'aquesta pregunta i l'impacte que genera, te'n faries creus i buscaries una solució. Aquesta és la solució que ha impulsat Antoni Moll amb el Projecte Regot. Et sorprendrà. Pregunta: Com es diu el projecte que vol reduir el consum de gots de plàstic d'un sol ús a les festes de Menorca? Premi: 1 aplicador de cera líquida NZero per encerar en fred de la varietat que vulgui el guanyador: alpí, snow, muntanya o esquí de fons. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 226 - Saldes, Espai Cel Nocturn de Qualitat
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 226 - Saldes, Espai Cel Nocturn de Qualitat

  Quan fa que no veieu les estrelles? I la Via Làctia? Tant si fa poc temps com si fa molt, acosteu-vos a Saldes. Aquesta població del Berguedà té dos espais que han estat declarats Espais amb un Cel Nocturn de Qualitat. Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental, ens explica les raons i el que significarà per a Saldes. Pregunta: Què observarem amb molta qualitat i nitidesa del cel nocturn a Saldes? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 225 - On llancem les cendres de la llar de foc?
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 225 - On llancem les cendres de la llar de foc?

  Les cendres de la llar de foc són un residu habitual a moltes cases durant la tardor i l'hivern. Aquesta fracció orgànica de les deixalles requereix un tractament especial a l'hora de fer-ne la recollida selectiva, ja que pot donar lloc a diverses incidències en abocar-la. José Luis Gallego ens explica què cal tenir en compte i on s'han de llançar. Pregunta: a quin contenidor van les cendres de la llar de foc una vegada fredes? Premi: un aplicador de cera líquida NZero per encerar els esquís en fred de les varietats alpí, snow, muntanya o fons >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 224 – L'aigua de Barcelona, la qualitat
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 224 – L'aigua de Barcelona, la qualitat

  Quina qualitat té l'aigua de l'aixeta? Aquesta pregunta, i moltes més que teniu sobre l'aigua, les respondrà Miquel Paraira, director del Laboratori de Qualitat de l'Aigua de Barcelona. Un bé escàs, tan necessari i del qual cal tenir molta cura. Pregunta: L'aigua és un fluid bàsic per a la vida, l'aire també ho és? Quin és el més net que tenim a la majoria de cases catalanes? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 223 – L'aposta mediambiental del Port de Barcelona
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 223 – L'aposta mediambiental del Port de Barcelona

  Tractem el tema de la contaminació, més enllà dels vehicles; posem el focus en els vaixells que arriben al port. Comptem amb Sixte Cambra, president del Port de Barcelona, que ens explica l'aposta mediambiental del port i cap a on s'encamina el futur del combustible dels grans vaixells que mouen les mercaderies i els dels vaixells de passatgers que naveguen pel Mediterrani i arreu del món. Pregunta: quin combustible utilitza el ferri de Baleària presentat ara fa 24 hores al Port de Barcelona? Premi: un aplicador de cera líquida NZero per encerar en fred, de la varietat que vulgui el guanyador: alpí, snow, muntanya o esquí de fons. >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat, amb el vostre nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem
  Escolta àudio

  MeteoAmbient MeteoTerra MeteoTemps 222 – La qualitat de l'aire que respirem

  La qualitat de l'aire és un tema cabdal de salut i de repte de futur de les nostres ciutats. Seiem a la mateixa taula els pesos pesants que decideixen les imminents mesures per afavorir que respirem millor. Són: Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat; Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport d'AMB; Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia, i Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajunatment de Barcelona. Pregunta: Quina institució ha demanat mesures immediates de lluita contra la contaminació a Barcelona i Madrid? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 221 – Contaminació i salut pública
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 221 – Contaminació i salut pública

  La contaminació és i ha de ser un afer de salut pública. Quin aire respirem, com afecta la nostra salut i quins són els reptes mediambientals a Barcelona? Totes aquestes preguntes i moltes més tenen resposta amb la veu de Jordi Sunyer, investigador del ISGlobal i catedràtic de Medicina i Salut Pública de la UPF. Pregunta: La contaminació de Barcelona ciutat empastifa habitualment els pulmons dels habitants de Sant Pere de Ribes o de Vallromanes? Premi: 1 aplicador de cera líquida NZero per encerar en fred de la varietat que vulgui el guanyador: Alpí, Snow, Muntanya o esqui de Fons. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 220 – El tancament del delfinari, amb problemàtica
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 220 – El tancament del delfinari, amb problemàtica

  La decisió de l'Ajuntament de Barcelona de tancar el delfinari ha creat un enfrontament entre el consistori i el comitè d'empresa del Zoo. José Luis Gallego ens presenta què hi ha al darrera d'aquesta decisió i les raons de l'enfrontament del comitè. Pregunta: Quants dofins hi ha actualment al zoo de Barcelona? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 219 - La gestió dels residus, problemes i solucions a Girona
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 219 - La gestió dels residus, problemes i solucions a Girona

  És fàcil llançar les escombraries i deixalles al contenidor. Però darrere d'aquest simple acte hi ha una maquinària que gestiona tots els residus, que té un cost i que cal millorar any rere any. A Girona, entre el 6 i 8 de febrer, té lloc el primer Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals a Girona. Ens en parlen Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya; Coralí Cunyat, directora de la Fira de Girona, i Narcís Sastre, regidor de Paisatge i Habitat Urbà de l'Àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona. Pregunta: El futur del reciclatge passa per trencar l'anonimat de les deixalles o per augmentar el nombre de contenidors a les poblacions? Premi: Un exemplar del llibre de Francesc Mauri "Stop al canvi Climàtic: Com podem ser més sostenibles?", gentilesa de Cossetània Edicions. I un exemplar de la revista "Art-e-sans". >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 218 – Innovació de Creacció amb Calidad Pascual
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 218 – Innovació de Creacció amb Calidad Pascual

  Més de 130 nens i nenes de primària van participar del Repte Empresa, d'Innovació Creacció. Una activitat educativa que consisteix a resoldre un repte empresarial plantejat per una empresa de la comarca d'Osona, que en aquesta ocasió ha estat Calidad Pascual. Carme Sáez i Silvia Lozano ens explica aquesta experiència entre la canalla i Calidad Pascual de com ha de ser "l'empresa sostenible del futur". Pregunta: Quina edició se celebra aquest any? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.