MeteoAmbient J. L. Gallego

 • MeteoAmbient 21 - Fundació Catalunya-La Pedrera
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 21 - Fundació Catalunya-La Pedrera

  Amb el convidat Miquel Rafa, director de l'àrea de Medi ambient i Territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera, que ens explica com és l'entorn del Món Sant Benet i en què consisteix aquesta Fundació.7 CONCURS: Quants espais formen part de la xarxa d'espais naturals de la Fundació Catalunya-La Pedrera? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoAmbient 20 - La importància de les abelles a la natura
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 20 - La importància de les abelles a la natura

  En els darrers anys s'està produint un fenomen inquietant al camp: el progressiu de decreixement del ritme productiu de les seves arnes. Un problema que no només afecta els apicultors. Fa 40 anys un rusc donava 20 kg de mel l'any: avui en dóna poc més de 10. Tanmateix, la població ha caigut fins a un 40% en alguns territoris degut a diverses causes. Ens ho explica el nostre col·laborador Jose Luis Gallego. CONCURS: Pregunta: com es diu el paràsit que està afectant a les abelles? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio! >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • Meteo Ambient 19 - Entrevista al conseller Josep Maria Pelegrí
  Escolta àudio

  Meteo Ambient 19 - Entrevista al conseller Josep Maria Pelegrí

  MeteoAmbient + MeteoTerra: Entrevista al conseller d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. CONCURS: Què vol dir l'organització JARC? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio! >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoAmbient 18- Recicla el mòbil i ajuda als ximpanzès
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 18- Recicla el mòbil i ajuda als ximpanzès

  Els darrers estudis de la Fundació Goodall demostren que la població de ximpanzés s'ha reduït dels més de dos milions que hi vivien a l'Àfrica fa vuitanta anys fins als poc més de 100.000 que hi sobreviuen avui dia a les diferents reserves del continent. I una bona manera d'ajudar els nostres cosins germans (amb els que compartim el 98,7% de l'ADN) és reciclant els mòbils en desús a través de la Fundació Jane Goodall. Per participar-hi només cal seguir les instruccions que surten a la web www.movilizateporlaselva.org CONCURS: Quins són els dos minerals d'on s'extreu el coltàn? Regalem uns auriculars de Catalunya Ràdio! >> Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoAmbient 17 - Respecteu els nius de les orenetes
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 17 - Respecteu els nius de les orenetes

  El costum de trencar els nius d'orenetes cuablanques dels alers de les taulades suposa una amenaça per aquesta espècie d'ocell tradicionalment vinculat als assentaments humans. La presència de les orenetes als nostres pobles és, a més d'un valor cultural i de biodiversitat, una ajuda directa al control de les plagues d'insectes, doncs aquestes espècies s'alimenten exclusivament d'insectes voladors, bàsicament mosques i mosquits. CONCURS: Quin és el nom científic de l'oreneta cuablanca? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio! Respon a meteomauri@catradio.cat

 • MeteoAmbient 16 - L'amenaça del fracking s'accelera
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 16 - L'amenaça del fracking s'accelera

  L'empresa que ha obtingut de la Generalitat el permís per iniciar la recerca d'hidrocarburs a la Garrotxa ha manifestat la seva intenció de perforar a la zona de Riudaura abans de l'estiu, encara que el permís no ho contempla fins d'aquí a tres anys. En José Luís Gallego ens explicarà en què consisteix el fracking i els efectes que provoca al medi.

 • MeteoAmbient 15 - Dipòsits d'aigües grises, ajuden a estalviar
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 15 - Dipòsits d'aigües grises, ajuden a estalviar

  En José Luís Gallego ens explica els avantatges que suposo l'intal·lació de dipòsits d'aigües grises, tant ecològics com econòmics.

 • MeteoAmbient 14 - "Empremta o petjada ecològica"
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 14 - "Empremta o petjada ecològica"

  El nostre ecologista José Luis Gallego ens explica el significat de l'"empremta o petjada ecològica".

 • MeteoAmbient - Meteo Terra 13: Especial Fira de Biomassa
  Escolta àudio

  MeteoAmbient - Meteo Terra 13: Especial Fira de Biomassa

  Especial 2a edició de la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya que es fa a Vic del 21 a 23 de Febrer. En parlem amb Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, i Juanjo Escobar, cap de la divisió de gestió energètica de l'Institut Català d'Energia.

 • MeteoAmbient - MeteoTerra 12: Especial, els boscos catalans
  Escolta àudio

  MeteoAmbient - MeteoTerra 12: Especial, els boscos catalans

  Amb Paco Cano, president de l'Associació de Professionals Forestals de Catalunya.

 • MeteoAmbient 11 - Els impropis de la matèria orgànica
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 11 - Els impropis de la matèria orgànica

  No acabem de sortir d'una polèmica, la del famós anunci del Envàs on vas? quan en neix una altra. Es tracta de la nova campanya posada en marxa per la Generalitat amb els anuncis del 012 dedicats en aquesta ocasió a evitar els impropis que apareixen a la orgànica. En aquest anunci el nostre company Manel Fuentes, director del programa El Matí a Catalunya Ràdio, diu que "els aliments envasats no van al marró" i és clar que no hi van, els envasos van a un contenidor i la matèria orgànica, efectivament, al marró, però tot junt, aliment i envàs, no.

 • MeteoAmbient 10 - El cotxe elèctric
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 10 - El cotxe elèctric

  Comentarem les baixes vendes (gairebè insignificants) a Espanya de cotxes elèctrics tot i els ajuts del Pla E-Move (460 unitats) i les compararem amb les d'altres països on si s'estan començant a vendre bé. Comentarem per què no és venen i quines són les perspectives.

 • MeteoAmbient 9 - Aïllament de l'edifici
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 9 - Aïllament de l'edifici

  La setmana passada parlàvem dels sistemes d'estalvi que podem posar en marxa per reduir la despesa en calefacció a una comunitat de veïns i ens concentràvem bàsicament en el que podem fer amb els sistema, és a dir amb la caldera. Avui però parlarem d'un àmbit tant o més important: el de l'aïllament. I és que tant important com optimitzar el sistema de calefacció és detectar les oportunitats d'aïllament per no tenir fugues de calor.

 • MeteoAmbient 8 - Estalviar calefacció a les comunitats de propietaris
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 8 - Estalviar calefacció a les comunitats de propietaris

  A Catalunya hi ha molts edificis d'habitatges que tenen un sistema de calefacció únic, és a dir, que dóna servei de calefacció i l'aigua calenta a tota la comunitat de propietaris. En aquests casos la despesa en energia poden suposar més del 60% de les despeses de tota la comunitat. El primer que cal dir és que els sistemes centralitzats solen ser més eficients que els individuals però avui us volem oferir uns consells amb els que podem aconseguir un estalvi de fins al 20%.

 • MeteoAmbient 7 - El suro: molt més que un tap
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 7 - El suro: molt més que un tap

  Segons un informe del Fons Mundial per a la Natura (WWF), actualment prop del 10% dels taps d'ampolla fabricats al món ja són de plàstic o de rosca metàl·lica. Una tendència que, si no hi posem remei, podria augmentar fins arribar al 30% al 2020. Si el plàstic s'anés imposant de mica en mica com a matèria prima en l'elaboració del taps de vi, suposaria una amenaça a un sistema d'explotació forestal perfectament sostenible, amb una activitat econòmica que factura prop de 250 milions d'euros a Catalunya, dóna feina a més de 1.200 treballadors i exporta més la meitat de la seva producció a l'estranger gràcies a la seva extraordinària qualitat.