MeteoTemps

 • MeteoTemps 258 – La sequera en ràpid augment
  Escolta àudio

  MeteoTemps 258 – La sequera en ràpid augment

  Les poques pluges abundoses de mitjans d'octubre no ha frenat els descens de les reserves d'aigua als pantans catalans. Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics, ens defineix la situació actual i la perspectiva de cara als propers mesos. Pregunta: Hi ha pantans a Catalunya, ara mateix, per sota del 20% de la seva capacitat? Premi: 1 ampolla de cava rosat Trepat Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 257 – Esclafit o tornado a la tempesta de Valls
  Escolta àudio

  MeteoTemps 257 – Esclafit o tornado a la tempesta de Valls

  Les úniques pluges que hem tingut aquest mes, entre el 18 i el 19 d'octubre, van anar acompanyades de fenòmens extrems. A Valls, una forta tempesta va fer-hi estralls el dia 18. Va ser un esclafit o un tornado? Els meteoròlegs Oriol Rodríguez i Joan Arús en treuen l'entrellat. Pregunta: El treball de camp del Joan i l'Oriol s'ha situat aquests dies en una capital de comarca. Quina? Premi: Una ampolla de cava brut nature gran reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 256 – Lluís Roura, el temps en fotografies
  Escolta àudio

  MeteoTemps 256 – Lluís Roura, el temps en fotografies

  Els col·laboradors són fonamentals en el món de la meteorologia. Lluís Roura és els nostres ulls dels fenòmens meteorològics i d'estat de la mar de la Costa Brava, amb centre a l'Escala. Una persona que, a més, ha estat guardonada amb la Creu Sant Jordi. Pregunta: El col·laborador Lluís Roura ha estat guardonat amb una important distinció. Quina? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 255 – L'arc de Sant Martí: noms, curiositats i lluita
  Escolta àudio

  MeteoTemps 255 – L'arc de Sant Martí: noms, curiositats i lluita

  Sabies que al final de l'arc de sant Martí hi ha un cofre d'or? Néstor Gómez ens explicarà llegendes, la millor època de l'any per veure'l, els diferents noms segons l'indret del país i quina ciutat del món té per bandera els colors de l'arc de sant Martí. Pregunta: L'arc de Sant Marti, de quant colors es compon? Premi: una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 254 – Fotografiem el temps del Lluçanès amb Josep Martínez Castro
  Escolta àudio

  MeteoTemps 254 – Fotografiem el temps del Lluçanès amb Josep Martínez Castro

  Ens acostem cap al cor de Catalunya per descobrir els paisatges i els fenòmens meteorològics de la mà de Josep Martínez Castro, fotògraf i amant del temps i la natura Pregunta: La majoria de fotografies de Josep Martínez Castro a quina subcomarca pertanyen? Premi: 1 ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 253 – Antoni Sintas, un històric dels observador del temps
  Escolta àudio

  MeteoTemps 253 – Antoni Sintas, un històric dels observador del temps

  Antoni Sintas és un dels primers col·laboradors del temps de TV3, quan Antoni Castejón va revolucionar la manera d'explicar el temps al nostre país. Encara actiu, és un clar exponent de les persones que duen la meteorologia a la sang. Pregunta: Quants anys fa que l'Antoni Sintas pren dades a Arenys de Mar? Premi:1 llapis de memòria en forma de micro i estoig de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 252 – Jaume Alegre, el meteofoto aficionat del Baix Camp
  Escolta àudio

  MeteoTemps 252 – Jaume Alegre, el meteofoto aficionat del Baix Camp

  Viatgem al Camp de Tarragona per conèixer un vigilant o observador del temps. Les seves fotografies mostren la bellesa dels fenòmens meteorològics del seu territori. Jaume Alegre ens relata la seva passió per la meteorologia. Pregunta: Jaume Alegre ens fa arribar fotografies del Baix Camp i, darrerament, de quina altra comarca? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 251 – Inundacions històriques de segles enrere
  Escolta àudio

  MeteoTemps 251 – Inundacions històriques de segles enrere

  Les dades meteorològiques són fonamentals per saber l'atmosfera i el temps, però si volem remuntar segles enrere cal esprémer les fonts històriques per saber els episodis extrems del temps. Mariano Barriendos, paleoclimatòleg, ens explica quines són les fonts més fiables, fins on podem tirar enrere i la seva utilitat actual. Pregunta: La recopilació d'inundacions a Catalunya feta per Mariano Barriendos es remunta al 1700 o a l'any 1300? Premi: un llapis de memòria en forma de micro i una gorra de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 250 - L'experiència de viure el pas de l'huracà Harvey
  Escolta àudio

  MeteoTemps 250 - L'experiència de viure el pas de l'huracà Harvey

  L'huracà Harvey va castigar la costa del golf de Mèxic dels EUA amb 30 morts, 30.00 refugiats en albergs i amb pluges de rècord: 1.300 mm a Cedar Bayou. Núria Auguet, una veïna de les Planes d'Hostoles (Garrotxa) que fa dos anys que imparteix classes a nens de 1r de Primària en una escola d'Austin, ens explica la seva vivència del pas de l'huracà. Pregunta: A quina ciutat va viure la Núria l'huracà de Texas? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • MeteoAmbient + MeteoTemps 249 – El grafè, el material del futur
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps 249 – El grafè, el material del futur

  El grafè s'extreu del grafit, material utilitzat en el llapis, i té unes propietats singulars com l'alta resistència, no es ratlla, flexible i molt lleuger amb altes prestacions tecnològiques. Ens expliquen les seves aplicacions Frank Koppens, líder del Grup de Recerca de nano-electrònica quàntica. Professor ICREA del ICFO + Denis Guilhot, project manager del Departament de Transferència de Tecnologia i Coneixement del ICF(Institut de Ciències fotòniques) Pregunta: El grafè és una estructura procedents dels àtoms de carboni o dels fluorocarbonats? Premi: Un bitllet d'anada i tornada pel Cremallera de Núria, vàlid fins el 30 d'octubre. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 248 – Estacions automàtiques o manuals, el debat
  Escolta àudio

  MeteoTemps 248 – Estacions automàtiques o manuals, el debat

  Hi ha debat entre l'ús i la qualitat de les dades d'una estació meteorològica manual i una altra d'automàtica? Roger Vendrell, cap de la Unitat de Sistemes d'Observació Meteorològica (SOM), ens en parla i ens en explica els punts forts i febles. Pregunta: Les estacions automàtiques poden mesurar si està tapat o serè el cel? Premi: 1 forfet doble per al telecadira de Vallter vàlid fins a l'11 de setembre. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 247 – La divulgació de tot un mestre Javier Martín Vide
  Escolta àudio

  MeteoTemps 247 – La divulgació de tot un mestre Javier Martín Vide

  Compten amb tota una autoritat en l'estudi del canvi climàtic, un mestres de metres i, sobretot, un gran docent i divulgador, Javier Martín Vide, premiat a l'abril per la seva trajectòria divulgativa. Pregunta: Digue'm el títol del llibre de Javier Martín Vide relacionat amb la seva tesi doctoral. Premi: 1 forfait doble pel telecadira de Vallter vàlid fins a l'11 de setembre. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Totes les seccions: la Vall d'Horta després del gran incendi del 10 d'agost del 2003
  Escolta àudio

  Totes les seccions: la Vall d'Horta després del gran incendi del 10 d'agost del 2003

  Fusió de totes les seccions amb el macrotema: la Vall d'Horta després del gran incendi del 10 d'agost del 2003. Ara, el bosc està millor? Fem taula rodona amb José Luis Gallego, Jordi Puig, Paco Cano, representant de l'associació de Professionals Forestals de Catalunya (PROFOR), Angel Miño, director del Parc de St. Llorenç Savall, i Ramon Capdevila, propietari de la Masia del Racó de Can Brossa. MeteoEscapades 246 Pregunta: La biomassa ha de ser la primera o l'última sortida de la fusta dels boscos? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoAmbient 246 Pregunta: A quin parc natural afecta l'incendi del 10 d'agost del 2003? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, vàlid fins al 31 d'agost, gentilesa d'FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoTerra 246 Pregunta: La silvicultura podria ser una de les solucions a l'excés de massa forestal a Catalunya? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, vàlide fins al 31 d'agost, gentilesa d'FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoTaula 246 Pregunta: En el passat, Catalunya tenia més boscos? Premi: Lot amb 5 pots de mel de 250 grams de pell de taronja, ametlles, romaní, eucaliptus i gelea, gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoTemps 246 Pregunta: L'incendi de la Vall d'Horta es va produir ara fa...? Premi: 1 ampolla de vi rosat Xic, DO Penedès, elaborat amb xarel·lo vermell, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 245 – Error de no incloure l'Observatori Fabra entre els observatoris centenaris
  Escolta àudio

  MeteoTemps 245 – Error de no incloure l'Observatori Fabra entre els observatoris centenaris

  A principis de juny, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) va reconèixer quatre estacions meteorològiques centenàries d'Espanya, entre les quals l'Observatori de l'Ebre, i no s'hi va incloure l'Observatori Fabra. Per què? Ramon Pascual, president de RACAB, catedràtic emèrit de la UAB i exrector UAB, ens en diu els motius. Pregunta: L'Observatori Fabra comença les seves mesures al segle XIX o al segle XX? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, validesa fins al 31 d'agost, gentilesa de FGC. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 244 – El temps i els núvols des de la cabina d'un avió
  Escolta àudio

  MeteoTemps 244 – El temps i els núvols des de la cabina d'un avió

  Comptem amb una persona que té com a professió pilotar avions i com a afició, la meteorologia, Jordi Martín. Des de la seva finestra privilegiada de cabina veu, observa i fotografia els núvols i els fenòmens meteorològics. Ens explica la importància del temps per volar, trenca alguns mites sobre les esteles dels avions i molt més. Pregunta: Un avió disposa d'un radar per veure les zones de pluja de forma molt semblant a com ho veiem en l'espai del Temps? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, validesa estiu, gentilesa de FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.