MeteoTemps

 • Meteotemps 274 – Vicente Aupí, autor de "El general Invierno y la batalla de Teruel"
  Escolta àudio

  Meteotemps 274 – Vicente Aupí, autor de "El general Invierno y la batalla de Teruel"

  El temps atmosfèric, amb temporals de fred i de neu, va tenir un impacte important en el desenvolupament de la Guerra Civil Espanyola amb milers de combatents que van patir congelacions. Vicente Aupí ha posat llum a les dures condicions del temps en la batalla de Terol. Pregunta: Al voltant de la Ibèrica hi trobem 2 dels observatoris més freds de la Península Ibèrica. Quins? Premi: Un forfet per a dues persones per esquiar a Baqueira un dia >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps 273 – Avià, el poble més eficient i sostenible del país.
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps 273 – Avià, el poble més eficient i sostenible del país.

  Avià ha fet una aposta perquè tota l'energia que consumeixen els edificis municipals sigui d'una comercialitzadora d'energia renovable. Però això va molt més enllà. Josep Subirana, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Avià, ens explica com ho han aconseguit i els nous reptes de futur. Pregunta: Podem dir que el poble d'Avià és el municipi líder a Catalunya en eficiència i sostenibilitat? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g, un de gingebre, un de pol·len, gelea i pròpolis i agredolç de castanyer i 2 pots de mel de 125 g, un de castanyer i un altre de nous, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 271 – Tenim la resposta als tornados del Bages i l'Empordà
  Escolta àudio

  Meteotemps 271 – Tenim la resposta als tornados del Bages i l'Empordà

  L'any ha començat amb fenòmens extrems a Catalunya. El 7 de gener les fortes tempestes que van afectar el país van generar tornados al Bages, Solsonès i Alt Empordà. Santi Segalà, cap de l'Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica la intensitat dels tornados i si es poden predir. Pregunta: Finalment, podem parlar d'esclafit o de tornado? Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g, un de gingebre, un de pol·len, gelea i pròpolis i agredolç de castanyer i 2 pots de mel de 125 g, un de castanyer i l'altre de nous, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 270 – El canvi climàtic i la seva relació amb les empreses
  Escolta àudio

  Meteotemps 270 – El canvi climàtic i la seva relació amb les empreses

  El compromís climàtic no només és polític o particular de cadascú, sinó també de les empreses. Tot i que sembli mentida, hi ha empreses ben conscients de la problemàtica climàtica. Elvira Carles ens detalla aquesta relació i quines grans empreses en formen part. Pregunta: A quins indrets té delegacions la Fundació Empresa i Clima? Premi: Lot amb 4 barres de torró (tou, crema, bombó ametlla i crocant), 1 torta imperial i 1 estoig Premium monofloral de 3 pots de mel (agredolç de taronger, crema d'avellana i pell de taronja), gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 269 - Xarxa de càmeres del temps a Osona
  Escolta àudio

  Meteotemps 269 - Xarxa de càmeres del temps a Osona

  Osona és una comarca pionera a crear xarxa entre els observadors meteorològics de les diferents poblacions. Van fer el pas cap a internet, on podeu trobar les dades de les estacions automàtiques i ara, a més, podem veure el temps que hi fa. Manel Dot, president de l'Associació Meteorològica d'Osona, ens en parla. Pregunta: Quantes càmeres hi ha en aquesta xarxa, inclosa la de l'espai rius? Premi: Un lot d'11 productes Pastoret o be una visita guiada per a 4 persones a les instal·lacions de la fàbrica per conèixer el procés d'elaboració dels productes. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 268 - La meteorologia de la Selva del Camp, Jordi Escoda
  Escolta àudio

  Meteotemps 268 - La meteorologia de la Selva del Camp, Jordi Escoda

  Catalunya té una meteorologia ben variada pel gran mosaic orogràfic que ofereix, amb planes i muntanyes de diferents alçades. Jordi Escoda, observador de la Selva del Camp, ens explica les curiositats i les característiques d'aquesta població del Baix Camp. Pregunta: Jordi Escoda té un grup de wapps amb un número considerable d'integrants. Quants aproximadament? Premi: un llapis de memòria en forma de micro i una llibreta de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 267 - Jordi Bruno, observador de Reus
  Escolta àudio

  Meteotemps 267 - Jordi Bruno, observador de Reus

  Ens desplacem cap a la capital del Baix Camp, a un dels observatoris meteorològics clàssics del país, el de Reus. Jordi Bruno, observador de l'estació meteorològica del Centre de Lectura de Reus, ens comenta el temps present i com ha evolucionat durant les últimes dècades. Pregunta: On es troba l'observatori urbà de Reus? Premi: 1 ampolla de cava BRUT NATURE GRAN RESERVA 2011, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 266 - Xavier Cruïlles, observador de Das, la sibèria catalana
  Escolta àudio

  Meteotemps 266 - Xavier Cruïlles, observador de Das, la sibèria catalana

  Das s'ha fet famosa pel fred extrem a Catalunya pel gran nombre de vegades que ha aparegut en el mitjans de comunicació. Parlem amb Xavier Cruïlles, observador meteorològic de Das, que ens explicarà les característiques particulars de la ubicació de l'estació meteorològica i ens oferirà dades del seu clima extrem. Pregunta: Qui va construir la gàbia meteorològica del Xavier Cruïlles? Premi: Lot amb 4 barres de torró (tou, crema, bombó ametlla i crocant), 1 torta imperial i 1 estoig Premium monofloral de 3 pots de mel, (agredolç de taronger, crema d'avellana i pell de taronja), gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 265 - Cristòfor Cuadras, l'explorador méteo d'alta muntanya
  Escolta àudio

  Meteotemps 265 - Cristòfor Cuadras, l'explorador méteo d'alta muntanya

  Sabíeu que hi ha estacions meteorològiques a cims de més de 3.000 metres? Aquí teniu l'impulsor de la instal·lació d'estacions meteorològiques d'alta muntanya, Cristòfor Cuadras. Descobrirem què l'ha fet tirar endavant aquest projecte i les dificultats que s'ha trobat en el camí i les traves per fer el seu somni realitat. Pregunta: Quin és el somni del Cristòfor d'una estació termomètrica molt elevada? Premi: Lot amb 4 barres de torró (tou, crema, bombó ametlla i crocant), 1 "torta imperial" i 1 estoig "premium" monofloral de 3 pots de mel, (agredolça de taronger, de crema d'avellana i de pell de taronja), gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 264 - Miquel Taverna: un pagès, un home del temps
  Escolta àudio

  Meteotemps 264 - Miquel Taverna: un pagès, un home del temps

  Us presentem tota una personalitat del món de la pagesia i de la meteorologia al Baix Camp: Miquel Taverna. Recordarem com va viure el gran aiguat del 1994, quan el seu pluviòmetre va recollir més de 400 l/m2. Anècdotes i vivències. Pregunta: Miquel Taverna és un observador meteorològic coetani amb la "guerra de l'avellana"? Premi: 1 ampolla de cava Barrica, gran reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 263 - Nova aplicació mòbil sobre alertes de pluja
  Escolta àudio

  Meteotemps 263 - Nova aplicació mòbil sobre alertes de pluja

  Aquí tenim una nova aplicació creada pel Servei Meteorològic de Catalunya que ens avisa de la proximitat de la pluja. Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya, ens explica les possibilitats de personalització de l'aplicació i les pròximes novetats que trobarem. Pregunta: Nova aplicació de Meteocat. Ens dirà quan comença a ploure en temps real, amb 2 minuts de retard o amb 10 minuts de retard? Premi: Un llapis de memòria en forma de micròfon de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Meteotemps 262 - En Josep Pascual, un observador de referència
  Escolta àudio

  Meteotemps 262 - En Josep Pascual, un observador de referència

  Tenim al micròfon una de les persones més estimades del món de la meteorologia per la seva estima a l'observació del temps i del mar, Josep Pascual, de l'Estartit. Dècades de dedicació l'avalen. Descobrim qui és i quines són les seves motivacions per seguir al peu del canó després de dècades i dècades de dedicació. Pregunta: Quant anys fa que Josep Pascual fa l'observació setmanal de la temperatura de l'aigua del mar? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 261 - 24 mesos amb temperatura superior a la normal a l'Observatori Fabra
  Escolta àudio

  MeteoTemps 261 - 24 mesos amb temperatura superior a la normal a l'Observatori Fabra

  Descobrim una joia de la meteorologia a Catalunya: l'Observatori Fabra. Alfons Puertas, membre de la secció de meteorologia, viu apassionadament l'evolució del temps amb dades i fotografies des d'aquest lloc tan especial. El comportament de les temperatures no deixa indiferent a ningú. Pregunta: Quin mes de quin any trenca els 24 mesos de temperatura per sobre de la normal? Premi: Un lot d'11 productes Pastoret o bé una visita guiada per a 4 persones a les instal·lacions de la fàbrica per veure el procés d'elaboració dels productes. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + Meteotemps 260 - Nous Nissan cotxe i furgoneta més autonomia
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + Meteotemps 260 - Nous Nissan cotxe i furgoneta més autonomia

  Leaf, el cotxe elèctric més venut en el món, ja té una segona versió millorada. Francesc Corbero, director de Comunicació Nissan Espanya i Portugal, i Carlos Delgado, responsable comercial de Romauto, ens mostren els models elèctrics de Nissan i gran novetats de la temporada. Pregunta: Les bateries que alimentaran la furgoneta NV200 actual de 24 kW seran de 30 o de 40 kW? Premi: LOT amb 5 pots de mel de 250 grams de pell de taronja, ametlles, romaní, eucaliptus i gelea, gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTemps 259 - Jornades de Meteorologia Eduard Fontseré
  Escolta àudio

  MeteoTemps 259 - Jornades de Meteorologia Eduard Fontseré

  Si ets amant de la meteorologia, l'últim cap de setmana tens una cita d'aquelles marcades en el calendari de tots els novembres, les Jornades de Meteorologia Eduard Fontseré. Josep Batlló, membre de la Junta de l'Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), ens detalla el programa i l'evolució des del seu inici. Pregunta: Durant les jornades de Meteorologia Eduard Fontserè es recordarà l'aiguat més gran dels últims cinc segles a Catalunya. Quin? Premi: Un rellotge de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.