MeteoTemps

 • 10 anys de la Xarxa d'Observadors Meteorològics
  Escolta àudio

  10 anys de la Xarxa d'Observadors Meteorològics

  Catalunya compta amb un grup de persones que vigilen el temps, son els que conformen la Xarxa d'Observadors Meteorològics. Tenen un paper fonamental perquè veuen el que els aparells automàtics no detecten. Pregunta: A Massoteres hi ha estació automàtica o observatori de la XOM? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El vol en globus i el temps amb Ángel Aguirre
  Escolta àudio

  El vol en globus i el temps amb Ángel Aguirre

  Ángel Aguirre és tota una autoritat en el món dels globus aerostàtics al país. Amb ell parlem de l'estreta relació entre la meteorologia i el vol en globus, les característiques ideals per volar i les que cal evitar. Sobrevolarem Catalunya i anirem ben lluny. Pregunta: L'Ángel ha volat a molts indrets del món, com per exemple, a l'Amazònia. Veritat o mentida? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Àngel Aguirre, tota una vida observant el cel
  Escolta àudio

  Àngel Aguirre, tota una vida observant el cel

  Més de 50 anys d'observació del temps a Igualada, prenent les dades meteorològiques cada dia sense descans que donen un bon grapat d'anècdotes. Posem veu a Àngel Aguirre (pare), observador meteorològic durant molts anys i col·laborador de TV3, jubilat. Pregunta: L'estació meteorològica que gestionava Àngel Aguirre estava i està al terrat d'un edifici d'Igualada. Quin? Premi: Un paraigua groc de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius

  Projecte Rius és un exemple de ciència ciutadana, fet a partir de la col·laboració altruista de milers de persones, on l'objectiu és difondre els valors ambientals del país. Xavier Martí, president de la junta directiva l'Associació Hàbitats, ens presenta els objectius de l'associació, els projectes de futur i les necessitats. Pregunta: Quants voluntaris participen cada any al Projecte Rius? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Urban Climate Tivissa, una referència mundial per l'evolució del clima del planeta
  Escolta àudio

  Urban Climate Tivissa, una referència mundial per l'evolució del clima del planeta

  Tivissa compleix els requisits per formar part del Urban Climate, una sèrie de dades centenària sobre els efectes de l'explosió urbanística de les darreres dècades. Oscar Saladié, professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, ens explica la funció vital d'aquestes dades. Pregunta: L'estació principal de Tivissa és d'aficionats o de Meteocat? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Alguns episodis anticiclònics al Pirineu són quatre vegades més freqüents ara que fa 50 anys
  Escolta àudio

  Alguns episodis anticiclònics al Pirineu són quatre vegades més freqüents ara que fa 50 anys

  Un recent estudi de la Universitat de Barcelona posa de manifest la tenacitat dels anticiclons sobre el Pirineu i les seves conseqüències. Marc Lemus, investigador predoctoral de Climatologia, i Joan Albert Lopez-Bustins, cap d'estudis de Geografia de la Universitat de Barcelona, ens ofereixen els resultats dels seus estudis. Pregunta: Quin període d'anys s'ha fet servir per calcular el descens de precipitació? Premi: Un paraigua de color groc de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els riscos del canvi climàtic i ambiental al Mediterrani
  Escolta àudio

  Els riscos del canvi climàtic i ambiental al Mediterrani

  L'escalfament del planeta i els seus efectes no seran uniformes. Tot indica que el Mediterrani és molt sensible i els seus efectes seran més contundents. Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, ens explica els efectes que el canvi climàtic ja té i tindrà durant les pròximes dècades al nostre mar. Pregunta: Els riscos del canvi climàtic del Mediterrani són més grans que en altres zones? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Nova estació del temps a l'estany de Saburó, les peculiaritats d'un lloc únic
  Escolta àudio

  Nova estació del temps a l'estany de Saburó, les peculiaritats d'un lloc únic

  Hi ha ubicacions concretes al país que presenten unes característiques meteorològiques úniques, ja sigui per vent, per calor, per pluja o per neu. Però aquí tenim una ubicació triada a consciència a la recerca del fred extrem. Les raons en les dona Lluís Pla, responsable de les estacions de Meteopirineu del Pirineu occidental català. Pregunta: L'estació de l'estany de Saburó forma part de la xarxa de Meteocat? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Predicció meteorològica i operativa en un aeroport
  Escolta àudio

  Predicció meteorològica i operativa en un aeroport

  La meteorologia és vital per a les operacions dels avions en els moments més delicats del viatge, l'enlairament i l'aterratge. El paper dels meteoròlegs i de la seva informació en els aeroports, amb Joan Arús, llicenciat en Ciències Físiques i meteoròleg "predictor" a l'AEMet. Pregunta: A l'aeroport de Barcelona cal que hi hagi un o dos meteoròlegs alhora? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pantans que no s'omplen al sud de Catalunya
  Escolta àudio

  Pantans que no s'omplen al sud de Catalunya

  Les pluges els darrers mesos, tret de desembre, han arribat a tot el país. Però, en canvi, no han tingut la mateixa repercussió arreu del país. Javier Sigró, professor del Departament de Geografia URV i membre del Centre Climàtic de la URV, ens explica les raons de la diferència entre els pantans del nord i del sud del país. Pregunta: Riudecanyes supera ja el 80% de capacitat? Premi: 1 forfet d'un dia per a dues persones per esquiar a l'estació de Baqueira-Beret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El llibre "La nevada del segle", amb Dani Venteo
  Escolta àudio

  El llibre "La nevada del segle", amb Dani Venteo

  La famosa nevada del 1962 va cobrir el país amb gruixos espectaculars en indrets on és poc habitual. És la primera gran nevada amb seguiment fotogràfic. Daniel Venteo, autor del llibre, ens detalla les raons del llibre. Pregunta: La nevada del 1962 va ser també la nevada del segle al pla de Lleida? Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Resum de l'any de l'Observatori Fabra, tot un referent amb més de 100 anys
  Escolta àudio

  Resum de l'any de l'Observatori Fabra, tot un referent amb més de 100 anys

  Arribem a finals d'any i és moment de fer balanç. Un balanç que en termes meteorològics ha estat més interessant amb les pluges com a protagonistes. I ho fem en un observatori de referència, l'Observatori Fabra. Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra, ens posa llum a les dades més rellevants de l'any d'aquest observatori centenari. Pregunta: El 2018 està entre els tres més plujosos de la sèrie iniciada fa més 100 anys? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • "3 nits de torb i 1 Cap d'Any", el llibre de la tragèdia del Balandrau
  Escolta àudio

  "3 nits de torb i 1 Cap d'Any", el llibre de la tragèdia del Balandrau

  L'hivern de l'any 2000 va acabar amb tragèdia per l'aparició del temut torb a la zona del Balandrau. El que va començar com una excursió plàcida de sol es va convertir en poc temps en una enfurismada ventada amb neu aixecada i visibilitat gairebé nul·la que va atrapar els excursionistes que hi havia a la zona. Jordi Cruz, autor del llibre, ens explica la motivació per escriure'l i què hi trobarem. Pregunta: La previsió d'aquell dia indicava un canvi de temps brusc. Va ser, però, més fort del que s'havia previst? Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.

 • Meteocat té nou director
  Escolta àudio

  Meteocat té nou director

  Eliseu Vilaclara és el nou director del Servei Meteorològic de Catalunya. Ens ha concedit una de les primeres entrevistes des que és al càrrec. Amb ell repasem l'estat actual del Servei i les línies de treball dels pròxims mesos. També hi ha una espai per a les anècdotes i les vivències compartides amb en Francesc Mauri. Pregunta: Com es deia l'anterior director de MeteoCat? Premi: 2 forfets per esquiar a Tuixent-la Vansa un cap de setmana, a concretar amb la gent de l'estació d'esquí nòrdic >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Pluja en excés aquest 2018
  Escolta àudio

  Pluja en excés aquest 2018

  L'aigua brolla per tot arreu. Passejar per la muntanya és veure torrents secs amb aigua, descobrir surgències que desconeixíem, fonts amb aigua a dojo i camps on no es pot entrar perquè estan negats. Aquests són alguns dels efectes de les pluges abundoses del 2018. Amb Aleix Serra, de l'equip de control de qualitat de dades de Meteocat, sabrem quanta ha caigut, on i fins a quin punt és tan anormal. Pregunta: On ha plogut més respecte a la mitjana, a la Conca de Barberà o a l'Empordà? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població