MeteoAmbient J. L. Gallego

 • MeteoAmbient 248 – Prevenció activa dels incendis forestals
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 248 – Prevenció activa dels incendis forestals

  La millor eina per lluitar contra els incendis forestals és la prevenció. Per això, i seguint les indicacions que ens han fet arribar des de Protecció Civil, volem fer una crida als nostres oients de la veu de José Luis Gallego Pregunta: A quin número de telèfon hem de trucar si veiem fum al bosc? Premi: 1 forfet doble per al telecadira de Vallter, vàlid fins a l'11 de setembre. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 247 - Barcelona i la seva història de l'aigua
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 247 - Barcelona i la seva història de l'aigua

  El 14 de juny, Aigües de Barcelona va celebrar el 150 aniversari. Manel Martín, doctor en Història i expert en abastament d'aigua, ens comenta la importància de l'arribada de l'aigua a Barcelona i anècdotes curioses sobre com es va anar construint tota la xarxa d'aigua. Pregunta: L'abastament regular d'aigua a la ciutat de Barcelona, data del segle XIX o del segle XX? Premi: Un lot d'11 productes Pastoret o bé una visita guiada per a 4 persones a les instal·lacions de la fàbrica per conèixer el procés d'elaboració dels productes. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Totes les seccions: la Vall d'Horta després del gran incendi del 10 d'agost del 2003
  Escolta àudio

  Totes les seccions: la Vall d'Horta després del gran incendi del 10 d'agost del 2003

  Fusió de totes les seccions amb el macrotema: la Vall d'Horta després del gran incendi del 10 d'agost del 2003. Ara, el bosc està millor? Fem taula rodona amb José Luis Gallego, Jordi Puig, Paco Cano, representant de l'associació de Professionals Forestals de Catalunya (PROFOR), Angel Miño, director del Parc de St. Llorenç Savall, i Ramon Capdevila, propietari de la Masia del Racó de Can Brossa. MeteoEscapades 246 Pregunta: La biomassa ha de ser la primera o l'última sortida de la fusta dels boscos? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoAmbient 246 Pregunta: A quin parc natural afecta l'incendi del 10 d'agost del 2003? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, vàlid fins al 31 d'agost, gentilesa d'FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoTerra 246 Pregunta: La silvicultura podria ser una de les solucions a l'excés de massa forestal a Catalunya? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, vàlide fins al 31 d'agost, gentilesa d'FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoTaula 246 Pregunta: En el passat, Catalunya tenia més boscos? Premi: Lot amb 5 pots de mel de 250 grams de pell de taronja, ametlles, romaní, eucaliptus i gelea, gentilesa de Torrons i Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. MeteoTemps 246 Pregunta: L'incendi de la Vall d'Horta es va produir ara fa...? Premi: 1 ampolla de vi rosat Xic, DO Penedès, elaborat amb xarel·lo vermell, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 245 – Caçadors de Trastets
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 245 – Caçadors de Trastets

  Hi ha entitats que treballen pel medi ambient sense protagonisme i desenvolupen una gran tasca de consciència mediambiental i de respecte a la natura. Javier Ruiz Rojas és impulsor de la iniciativa "Caçadors de Trastets", finalista en el VIII Premi Europeu de Prevenció de Residus. Pregunta: Des del 2013, quantes jornades de neteja ha organitzat en Javier? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, validesa fins al 31 d'agost, gentilesa de FGC. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 244 – No abandonis mobles i trastos vells
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 244 – No abandonis mobles i trastos vells

  Per desgràcia, continua sent molt comú trobar-se a les esplanades dels afores dels pobles o en un revolt d'una carretera trastos vells. Tenim centenars de punts on deixar-los. José Luis Gallego ens detalla el seu impacte i les solucions que tenim al nostre abast. Pregunta: Quantes deixalleries i punts verds hi ha a Catalunya per portar mobles i trastos vells? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps 243 – Càpsules de cafè compostables
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps 243 – Càpsules de cafè compostables

  Què feu amb les càpsules de cafè? Ja tenim aquí una empresa de cafès catalana, Novell, que és la primera que fa càpsules 100% biodegradables per dipositar al contenidor de la fracció orgànica. Josep Novell, codirector general de Cafès Novell, ens mostra l'evolució i els valors que volen transmetre. Pregunta: Alguna altra marca fa a Espanya o Portugal càpsules compostables? Premi: Pack familiar (1 adult + 1 infant) al Parc Lúdic de Port Ainé, vàlid a l'estiu, gentilesa de FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 242 – "Save Posidonia Project" a Formentera
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 242 – "Save Posidonia Project" a Formentera

  "Save Posidonia Project" és un projecte pioner al Mediterrani occidental impulsat per Consell Insular de l'illa de Formentera. Té l'objectiu de conscienciar a tothom de la importància d'aquesta planta. Jose Luís Gallego i Joan Morales ens detallen les funcions vitals de les praderies i com s'han de preservar. Pregunta: Save Posidonia Project aposta per la preservació dels boscos de Posidònia al voltant de les Medes o al voltant de Formentera? Premi: 1 ampolla de vi rosat Xic, DO Penedès, elaborat amb xarel·lo vermell, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 241 – Reutilització de l'aigua
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 241 – Reutilització de l'aigua

  L'aigua és un bé escàs que amb el pas del temps i per efecte del canvi climàtic tindrà un valor cada vegada més preuat. Si Catalunya ha fet un gran pas amb seny, de l'ús de l'aigua, ara tenim aquí la segona revolució del cicle de l'aigua: la reutilització. El paper d'Aigües de Barcelona en la reutilització de l'aigua, amb Jordi Vinyoles, director de l'Àrea de Sanejament i Nous Usos del Grup Cassa, i Albert Teuler, Cap de Planificació de Projectes i responsable d'aigua regenerada. Pregunta: Podríem beure aigua reutilitzada, si passa el tractament pertinent? Premi: Un estoig metàl·lic amb dues ampolles de cava reserva rosat de 37,5 cl, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata. >>Envieu la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el vostre nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 240 – La contaminació acústica a la natura
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 240 – La contaminació acústica a la natura

  Parlem de com afecten el medi natural els abocadors de residus il·legals, la contaminació atmosfèrica, els vessaments al riu o el mar, fins i tot la contaminació lumínica, però: i la contaminació acústica? Esta afectant també la natura? José Luis Gallego ens obre els ulls als sorolls que envaeixen la natura. Pregunta: Quina revista publica un informe sobre els efectes del soroll a la natura? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + Meteotemps 239 - Xarxa espavilada de climatització a Olot
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + Meteotemps 239 - Xarxa espavilada de climatització a Olot

  Aquí teniu un pas més cap a la sostenibilitat. Olot disposa de la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona a partir d'un sistema híbrid d'energies renovables -geotèrmia, fotovoltaica i biomassa-. Pep Berga, primer tinent d'alcalde d'Olot; Fran Comino, responsable de Wattia, i Ángel Gonzalo, responsable de Gas Natural Fenosa, ens expliquen aquest projecte, el seu rendiment i el seu cost. Concurs d'aquesta setmana Pregunta: La Xarxa espavilada d'Olot alimenta vivendes particulars o edificis públics? Premi: 1 estoig metàl·lic amb dues ampolles de cava reserva rosat de 37,5 cl, gentilesa de Caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 238 - Un cuc que es menja el plàstic
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 238 - Un cuc que es menja el plàstic

  Els cucs de la cera són el gran enemic dels apicultors ja que destrueixen els ruscs i es mengen la mel. Però ara poden convertir-se en uns grans aliats, ja que s'acaba de descobrir que també es mengen el plàstic. José Luis Gallego comenta aquest curiós descobriment i la seva repercussió. Pregunta: Com es diuen els cucs que es mengen el plàstic? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 237 – L'aigua de qualitat per a la biodiversitat
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 237 – L'aigua de qualitat per a la biodiversitat

  L'aigua en sí no significa disposar d'una gran diversitat d'espècies, tot depèn de la seva qualitat. Clara Rovira, responsable de biodiversitat d'Agbar, ens explica el paper d'aquesta gran empresa per tenir una aigua neta per l'entorn, per a la fauna i la flora. Pregunta: La bona qualitat de les aigües afavoreix la biodiversitat? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro i un estoig de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 236 – Fita històrica per la població d'ós bru a Catalunya
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 236 – Fita històrica per la població d'ós bru a Catalunya

  L'ós bru a Catalunya arriba als 31 exemplars, distribuïts entre la Vall d'Aran i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Per saber si és una bona xifra i quina és la valoració que se'n fa en José Luís Gallego ens dóna tots els detalls. Pregunta: Quants ossos han nascut aquesta primavera al Pirineu? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuit amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 235 – La recollida de residus porta a porta
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 235 – La recollida de residus porta a porta

  La recollida de la brossa selectiva més eficient és, sense cap mena de dubte, porta a porta. Els habitants i els ajuntaments són responsables i partícips de la reducció de les escombraries. Dos ajuntaments ens expliquen la seva experiència. Marc Aureli Nieto, regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Comunicació de l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, i Pol Roura, regidor de Serveis i habitatge de l'Ajuntament de Matadepera. Pregunta: Des de quin any Matadepera practica el porta a porta? Premi: 1 ampolla de cava brut reserva del 2013, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 234 – Una llúdriga a l'Onyar
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 234 – Una llúdriga a l'Onyar

  La presencia d'una llúdriga passejant-se tranquil·lament pel riu Onyar al centre de Girona va sorprendre fa unes setmanes molts veïns de la ciutat. José Luis Gallego ens explica el que significa trobar aquest mustèlid als nostres rius i a dintre de la ciutat. Pregunta: quin és l'animal que actua com un dels principals bioindicadors de qualitat dels nostres rius? Premi: Una caixa amb 12 llonguets, elaborats amb farina de la Bisbal d'Empordà i cuits amb forn de llenya. Gentilesa de Llonguetcatala.cat >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població