MeteoAmbient J. L. Gallego

 • MeteoAmbient 263 – No tallis el grèvol
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 263 – No tallis el grèvol

  La tradició de fer servir unes branquetes de boix grèvol per al parament nadalenc de la llar pot semblar un fet del tot innocent, i ho és. Però, ens podem imaginar el que passaria si totes les llars del país fessin el mateix? José Luis Gallego ens parla de les característiques d'aquest arbust i la picaresca que hi ha darrere de la comercialització. Pregunta: Per què està prohibit tallar grèvol al bosc per fer centres de taula al Nadal? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 262 – Roba fast Food
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 262 – Roba fast Food

  Segons un interessant treball publicat a "La Vanguardia", la recollida selectiva del residus tèxtils a Catalunya s'ha incrementat prop d'un 30% en el darrer any, fins arribar a les 8.000 tones. José Luís Gallego ens dona dades sobre empreses i el paper de la inserció social de la roba. Pregunta: Com es diu la campanya que agrupa les entitats socials de recollida de roba? Premi: Un lot amb un protector solar protextrem sport i un protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 261 – Funerals ecològics
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 261 – Funerals ecològics

  L'ecologia també arriba al món dels funerals. José Luis Gallego ens ofereix unes quantes dades de la incineració, dels perills dels taüts i ens presenta els ecofunerals. Pregunta: A quina distància de la costa es poden llençar les cendres del difunt? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Sport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 260 – El Besos, un riu i una llera transformada
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 260 – El Besos, un riu i una llera transformada

  Qui recorda com era fa uns quants anys el Besòs? De ser claveguera a zona de passeig i esbarjo. José Luís Gallego i Juan Carlos Ruiz, director tècnic de Sanejament d'Aigües de Barcelona, ens expliquen aquesta transformació i els projectes de futur. Pregunta: A la Conca del Besòs, la neteja de les seves aigües, pot permetre la vida de llúdrigues i peixos? Premi: Un lot amb un protector solar protextrem sport i un protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 259 – Expoelectric a Barcelona
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 259 – Expoelectric a Barcelona

  Aquest cap de setmana Barcelona acull una de les fires de vehicles elèctrics més importants del país. Parlem del camí de la mobilitat elèctrica i les novetats de la fira amb Ramon Caus, director d'Expoelectric. Pregunta: Quantes edicions s'han fet d'Expoelectric, sense comptar la d'aquest any? Premi: Un llapis de memòria de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 258 – Nou documental de l'Al Gore: Una veritat molt incòmoda
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 258 – Nou documental de l'Al Gore: Una veritat molt incòmoda

  Cada cop hi ha mes veus alçades que anuncien el canvi climàtic i els seus efectes. Al Gore n'és un dels més destacats. José Luis Gallego ens presenta el darrer documental d'Al Gore sobre l'escalfament global al planeta i els desastres naturals amb què ja el podem relacionar d'una manera directa. Pregunta: Quin és el títol del segon documental de l'Al Gore sobre el canvi climàtic? Premi: Un lot amb un protector solar protextrem sport i un protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 257 – Respirar aire contaminat mata
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 257 – Respirar aire contaminat mata

  El mes passat, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura, es van publicar els efectes de la contaminació associada al trànsit de vehicles en la salut de les persones. José Luis Gallego ens diu els efectes i les conseqüències. Pregunta: Quin tant per cent de la contaminació urbana correspon al trànsit? Premi: Un lot amb un protector solar Protextrem Dport i un Protextrem Sublime, gentilesa de l'empresa Ferrer >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 256 – Bolets i boletaires
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 256 – Bolets i boletaires

  Ara que és temporada de bolets i han arribat les pluges, volem demanar als aficionats que gaudeixin de la sortida al bosc tot mantenint una actitud de respecte vers l'entorn natural. José Luis Gallego ens dóna uns consells sobre com agafar-los i sobre la importància i la delicadesa del fong. Pregunta: Els bolets, què són: un animal o una planta? Premi: Un lot d'11 productes Pastoret o bé una visita guiada per a 4 persones a les instal·lacions de la fàbrica per veure el procés d'elaboració dels productes. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 255 – Esclata la brama del cérvol
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 255 – Esclata la brama del cérvol

  Fa unes tres setmanes va començar una temporada turística fins fa poc inèdita al nostre país: la brama del cérvol. José Luis Gallego ens acosta als espais naturals on es troben i ens explica com en podem gaudir des del respecte a la natura i als mateixos cérvols. Pregunta: Fins a quant pot arribar a pesar cérvol mascle? Premi: Un bitllet d'anada i tornada per al Cremallera de Núria, validesa fins al 30 d'octubre, gentilesa de FGC. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 254 – La reutilització de les sorres
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 254 – La reutilització de les sorres

  Totes les obres de canalització suposa obrir i tancar rases, amb moviment de terres. Ara, Aigües de Barcelona, dins l'anomenada "economia circular", reutilitza les sorres. Bernat Rovira, director de la Zona Nord d'Aigües de Barcelona, ens dona detalls d'aquesta iniciativa de sostenibilitat i estalvi. Pregunta: Quantes tones de sorra reciclada s'espera fer servir els pròxims anys? Premi: Un bitllet d'anada i tornada pel Cremallera de Núria, validesa fins al 30 d'octubre, gentilesa de FGC >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 253 – El silenci està en perill d'extinció
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 253 – El silenci està en perill d'extinció

  El soroll, la contaminació acústica invisible; el silenci, en perill d'extinció. Quant temps fa que no escoltes el silenci? José Luís Gallego ens presenta els efectes del soroll sobre la salut. Pregunta: Quin és el llindar de tolerància de l'oïda al soroll? Premi: 1 ampolla de cava rosat 100% Trepat, gentilesa de caves Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 252 – Els viatgers del vent creuen el cel en direcció Àfrica
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 252 – Els viatgers del vent creuen el cel en direcció Àfrica

  Dues vegades a l'any, un ocellet de color verdós travessa d'una sola volada els més de 3.000 km del desert del Sàhara en un vertiginós viatge d'anada i tornada des de l'Àfrica subsahariana per continuar fins al nord d'Europa. José Luis Gallego ens presenta aquest ocell tan peculiar. Pregunta: Com es diu l'ocell que cada any creua el planeta dues vegades en la seva migració? Premi: Un lot d'11 productes Pastoret o bé una visita guiada per a 4 persones a les instal·lacions de la fàbrica per conèixer el procés d'elaboració dels productes. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 251 - Preguem a la Mare de Déu de l'Ecologia
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 251 - Preguem a la Mare de Déu de l'Ecologia

  Sabies què hi ha un oratori d'època moderna dedicat a la Mare de Déu de l'Ecologia? Jose Luís Gallego ens el presenta i també ens parla de la relació de papa Francesc amb l'ecologia. Pregunta: A quina parròquia andorrana es troba situat l'oratori de la Mare de Déu de l'Ecologia. Premi: 1 Pack Non Stop de La Molina: "bikeparc", passeig telecabina, paquet llac, "tubbing", piscina, tenis i fitnes, vàlid fins al 10 d'octubre, gentilesa d'FGC. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 250 - Per què cada any tenim menys platja?
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 250 - Per què cada any tenim menys platja?

  Les platges del nostre país estan en regressió. Avui, amb José Luís Gallego, sabrem si aquest problema té solució o ens haurem d'acostumar a banyar-nos des de les roques, i també ens explicarà el que està passant al litoral. Pregunta: A quin ritme està augmentant el nivell del mar a Catalunya? Premi: 1 Pack Non Stop de La Molina: "bikeparc", passeig telecabina, paquet llac, "tubbing", piscina, tenis i "fitness", vàlid fins al 10 d'octubre, gentilesa d'FGC. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps 249 – El grafè, el material del futur
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps 249 – El grafè, el material del futur

  El grafè s'extreu del grafit, material utilitzat en el llapis, i té unes propietats singulars com l'alta resistència, no es ratlla, flexible i molt lleuger amb altes prestacions tecnològiques. Ens expliquen les seves aplicacions Frank Koppens, líder del Grup de Recerca de nano-electrònica quàntica. Professor ICREA del ICFO + Denis Guilhot, project manager del Departament de Transferència de Tecnologia i Coneixement del ICF(Institut de Ciències fotòniques) Pregunta: El grafè és una estructura procedents dels àtoms de carboni o dels fluorocarbonats? Premi: Un bitllet d'anada i tornada pel Cremallera de Núria, vàlid fins el 30 d'octubre. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.