MeteoAmbient J. L. Gallego

 • La Terra perd biodiversitat a marxes forçades
  Escolta àudio

  La Terra perd biodiversitat a marxes forçades

  Aquests dies hem conegut les dades de l'Informe Planeta Viu que elabora el Fons Mundial per a la Naturalesa, el WWF. I la veritat és que els resultats són esgarrifosos. Segons aquest informe, en els últims 40 anys les poblacions de vertebrats han caigut un 60% a causa de les nostres activitats al planeta. Jose Luis Gallego en mostra qui és el responsable i els impactes que han provocat aquesta disminució. Pregunta: quin tant per cent de les poblacions d'animals salvatges ha desaparegut en els darrers 40 anys Premi: 1 Lot amb 4 barres de torró de 300 grams (tou, crema, xocolata i crocant) 1 torta imperial, 1 Estoig de 3 mels monoflorals de 50grams, 1 Expositor de mel amb fruits secs de 125g i 2 pots de 150g mel amb cúrcuma i mel amb pell de taronja, gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els boscos de Catalunya: salut i gestió
  Escolta àudio

  Els boscos de Catalunya: salut i gestió

  Els boscos són molt més que una zona per caminar i estar en contacte amb la natura. Tenen una propietat: són ecosistemes i cal una fer-ne una bona gestió. Toni Trasobares, director del consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ens fa una radiografia de l'estat actual dels boscos i de la gestió forestal al país. Pregunta: On es troba situat el consorci de ciència i tecnologia forestal de Catalunya? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El futur de l'energia i el paper de l'Institut Català de l'Energia
  Escolta àudio

  El futur de l'energia i el paper de l'Institut Català de l'Energia

  L'energia és el motor de la vida, de l'economia i de tot el que ens envolta. Cal ser conscient de la dificultat per transformar-la i cal ser respectuós amb el medi ambient. Manel Torrent, director de l'ICAEN, ens mostra les estratègies de futur de l'energia a Catalunya. Pregunta: El nou govern de l'Estat pot ser un fre o un impuls a les renovables? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 312 – Posi'm un got d'aigua d'aixeta, si us plau!
  Escolta àudio

  312 – Posi'm un got d'aigua d'aixeta, si us plau!

  La campanya per reclamar el servei gratuït d'aigua corrent als establiments d'hostaleria no para de sumar adhesions d'institucions i organismes públics i privats. Un gest de deferència cap al client que resulta molt habitual a bona part dels països europeus. José Luis Gallego ens diu les oposicions i les raons per les quals costa tant introduir l'aigua d'aixeta. Pregunta: Quina és l'entitat ciutadana que demana una llei perquè ens serveixin aigua de l'aixeta als bars i restaurants? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 311 - La dolenta moda de substituir l'arròs als casaments per boletes de plàstic
  Escolta àudio

  311 - La dolenta moda de substituir l'arròs als casaments per boletes de plàstic

  Està venint d'orient una "alternativa fashion" per substituir l'arròs dels casaments per boletes de plàstic de colors. Un element poc ecològic amb seriosos problemes mediambiental. José Luis Gallego ens desgrana les conseqüències i el perquè del canvi. Pregunta: Quina és la desastrosa alternativa que s'està posant de moda a l'ús de l'arròs als casaments? Premi: Una ampolla de cava Barrica gran reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 310 – Nou envàs ecològic de Bon Preu i Cooperativa MANS
  Escolta àudio

  310 – Nou envàs ecològic de Bon Preu i Cooperativa MANS

  Bon Preu i la Cooperativa Social MANS han unit esforços per reduir l'impacte ambiental de la producció i distribució dels seus productes ecològics. Jordi Balari, director de la Cooperativa social MANS, i Josep Castany, cap de Relacions Externes de Bon Preu, juntament amb José Luis Gallego, sabrem com ho han fet, de què està fet i com és. Pregunta: En els nous envasos, en quin percentatge es redueix el plàstic? Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2012 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 309 – Les novetats de l'informe del clima IPCC 2018
  Escolta àudio

  309 – Les novetats de l'informe del clima IPCC 2018

  Estem vivint les conseqüències d'un escalfament global d'1°C, amb condicions meteorològiques més extremes, fort augment del nivell del mar i una acceleració del desglaç de l'Àrtic. La cosa anirà a pitjor si la temperatura augmenta fins a 1,5°C, i a molt pitjor si assolim un augment del 2°C. Encara hi som a temps? Ho sabrem de la veu de José Luis Gallego Pregunta: Quin és el principal objectiu que assenyalen els científics per evitar un canvi climàtic catastròfic? Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 308 – Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat
  Escolta àudio

  308 – Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat

  El canvi climàtic no és pas una cosa nova, ni tampoc és la primera vegada que ha evolucionat tan ràpid com ara. El repte de l'home és adaptar-se. Francesc Burjachs, investigador a l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), i José Luis Gallego ens expliquen com s'ho ha fet per adaptar-se als canvis climàtics del passat i les conseqüències que els canvis van tenir sobre la població. Pregunta: S'han produït en el passat canvis en el clima tan ràpids com l'actual? Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • 307 – El glifosat afecta, també, les abelles
  Escolta àudio

  307 – El glifosat afecta, també, les abelles

  Per si no teníem prou proves en contra del glifosat, l'herbicida més utilitzat al món, aquesta setmana hem sabut que, a més de la seva relació amb determinats tipus de càncer en les persones i els animals domèstics, aquest producte altament tòxic està perjudicant les abelles. José Luis Gallego ens en dona tots els arguments. Pregunta: Com es diu l'herbicida que, segons investigacions recents, estaria provocant la mort de les abelles. Premi: Una ampolla de cava brut reserva 2015, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 306 – L'energia mareomotriu, una revolució
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 306 – L'energia mareomotriu, una revolució

  El mes passat es va presentar a Bristol (Regne Unit) un nou sistema de turbina d'energia mareomotriu amb una turbina de dos megawatts de potència, molt més gran que la de la major parc dels aerogeneradors que hi ha a Catalunya. José Luis Gallego ens explica el funcionament de la turbina i ens mostra el futur de l'energia mareomotriu. Pregunta: Quina energia primària aprofita la mareomotriu. Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 305 - "Disfrutar en la naturaleza", de José Luis Gallego
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 305 - "Disfrutar en la naturaleza", de José Luis Gallego

  Atura't quan surtis a la muntanya, vagis a la costa o et passegis per un parc, i escolta i mira l'espai que t'envolta: plantes, arbrers, insectes o animals. José Luis Gallego ens fa partícips de records i reflexions d'uns moments únics a la natura. Pregunta: Un dels capítols de "Disfrutar en la naturaleza" està dedicat a un fong. Quin? Premi: Llibreta i estoig de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoAmbient 304 - festival ornitològic
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoAmbient 304 - festival ornitològic

  Delta Birding Festival és l'únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya i ja arriba a la cinquena edició amb un èxit rotund. Per conèixer els objectius i les activitats que es duran a terme parlem amb el Francesc Kirchner, impulsor i organitzador del Festival i propietari d'ORYX, la botiga dels amants de la natura. Pregunta: A quin projecte es destinaran els beneficis del Delta Birding Festival d'enguany? Premi: 1 Lot amb agredolç de taronger de 250 g. 2 pots de mel de 250 g, (amb gelea i pell de taronja) i 2 pots de mel de 125 g, (de romaní i ametlles) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 303 – Aixafem els envasos
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 303 – Aixafem els envasos

  Què vol dir minimitzar els envasos? Un primer pas és reduir-ne el volum perquè ocupin menys espai a dins del contenidor i aconseguim omplir-lo amb més material i menys aire. José Luis Gallego ens menciona els avantatges d'aquest simple gest. Pregunta: Què vol dir minimitzar els envasos abans de reciclar-los? Premi: Un estoig i una llibreta de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 – Llibre "Masos del Montseny"
  Escolta àudio

  MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 – Llibre "Masos del Montseny"

  La transformació del paisatge i l'evolució de les formes de vida a través d'una trentena de masos del Montseny. Martí Boada, ambientòleg, i Sònia Sánchez, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la UAB, autors del llibre, ens presenten el canvi que hi ha hagut i la seva adaptació. Pregunta: Quin és el nom del llibre d'en Martí Boada i la Sònia Sánchez que presentem? Premi: 1 Lot amb agredolç de taronger de 250 g. 2 pots de mel de 250 g, (amb gelea i pell de taronja) i 2 pots de mel de 125 g, (de romaní i ametlles) gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient 295 – Màster de vehicle elèctric
  Escolta àudio

  MeteoAmbient 295 – Màster de vehicle elèctric

  L'evolució i la tecnologia del cotxe elèctric van a gran velocitat. Davant l'interès creixent per aquesta mobilitat, la Universitat Rovira i Virgili impartirà el pròxim curs el Màster Universitari en Tecnologies del Vehicle Elèctric, el primer màster oficial especialitzat en cotxe elèctric que s'imparteix a tot l'Estat. Hugo Valderrama Blaví, responsable i coordinador del màster, i Jesús Brezmes Llecha, director del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, ens expliquen els motius i objectius del màster. Pregunta: En quina universitat catalana podrem fer el màster del vehicle elèctric? Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.