MeteoAmbient J. L. Gallego

 • La sisena extinció està en marxa
  Escolta àudio

  La sisena extinció està en marxa

  Som davant un declivi de la vida silvestre sense precedents en la història de la humanitat, el que ja es denomina "la sisena extinció". Més d'un milió d'espècies estan a punt de desaparèixer. José Luís Gallego en presenta les causes, qui és o qui són els responsables i què podem fer per revertir la situació. Pregunta: Segons el darrer informe de les Nacions Unides, quin nombre d'espècies estan en perill d'extinció per culpa del desenvolupament humà? Premi: Val per una inscripció gratuïta al curs de gravació de vídeo de natura del 15 i 16 de juny, gentilesa de Campus Natura, al Càmping Castell Mar, dels Aiguamolls de l'Empordà www.campusnatura.org >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cabres per fer formatge i apagar incendis
  Escolta àudio

  Cabres per fer formatge i apagar incendis

  El futur de les cabres a Catalunya podria ser excel·lent, per les grans possibilitats que ofereix, tant a nivell productiu de formatges com també per a la gestió del paisatge mediterrani. Però la realitat és que hi ha pocs caps de bestiar. Pere Artigas, copropietari i soci treballador de La Segalla SCP, ens desglossa la situació actual i com fa viable la seva explotació. Pregunta: Com es diu el formatge que està relacionat amb la prevenció d'incendis? Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pots de mel de 150 grams un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura
  Escolta àudio

  Ultra Clean Marathon, esport i cura per la natura

  L'Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l'11 de maig coincidint amb la setmana de la natura. Set etapes on es combina córrer, la bicicleta i el caiac. Al llarg de la cursa, es coneixeran 10 entitats que treballen al territori i al medi natural. Dels valors i objectius de la prova ens en parlen Albert Bosch (estudi) i Nicole Ribera, ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon 2019 Pregunta: A l'Ultra Clean Marathon hi participen més professionals o més voluntaris? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Londres pot patir restriccions d'aigua en 25 anys
  Escolta àudio

  Londres pot patir restriccions d'aigua en 25 anys

  La frase pot semblar tan alarmista, sinó fos perquè és d'un alt diplomàtic del govern conservador del Regne Unit. El canvi climàtic provocarà uns estius molts més calorosos i unes pluges menys predictibles en aquell país, el que intensificarà les sequeres. José Luis Gallego posa xifres i dates sobre la taula. Pregunta: En quants anys podrien arribar els talls d'aigua a la ciutat de Londres segons el mateix govern britànic? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El medi ambient en joc a Nairobi
  Escolta àudio

  El medi ambient en joc a Nairobi

  La quarta Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient que s'acaba de fer a Nairobi, a Kenya, s'ha centrat en la producció i el consum sostenibles, un tema que ha d'implicar les nacions, les empreses i els ciutadans per avançar junts pel camí cap a la sostenibilitat. Vegem-ne els detalls amb José Luis Gallego. Pregunta: A quina ciutat del món s'acaba de celebrar la darrera cimera de Nacions Unides sobre medi ambient? Premi: Uns auriculars de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTemps - Ja és aquí una nova edició del Projecte Rius

  Projecte Rius és un exemple de ciència ciutadana, fet a partir de la col·laboració altruista de milers de persones, on l'objectiu és difondre els valors ambientals del país. Xavier Martí, president de la junta directiva l'Associació Hàbitats, ens presenta els objectius de l'associació, els projectes de futur i les necessitats. Pregunta: Quants voluntaris participen cada any al Projecte Rius? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els ocells de muntanya, en perill
  Escolta àudio

  Els ocells de muntanya, en perill

  Un estudi publicat a la revista Global Change Biology alerta que les poblacions d'aus d'alta muntanya han disminuït un 10% a Europa des de principis d'aquest segle. Amb José Luís Gallego repassem la situació actual i les causes principals de la disminució. Pregunta: Quin percentatge de descens mostren les aus d'alta muntanya a Catalunya? Premi: Una ampolla de Cava Brut Nature Gran Reserva 2012, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Present i futur de l'alzina, l'espècie del nostre país
  Escolta àudio

  Present i futur de l'alzina, l'espècie del nostre país

  L'alzina, "Quercus ilex", és un dels arbres més característics del bosc mediterrani. Juntament amb l'alzina, l'alzina surera o suro configura una de les arbredes més comunes en les nostres serralades. Jordi Puig ens ensenya les particularitat i singularitats d'aquesta espècie tan arrelada al país. Pregunta: Quin és l'arbre més abundós a Catalunya? Premi: Lot amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams (un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma), 1 estoig prèmium de mels monoflorals 3x50 g, 1 pot d'agredolç de mel de castanyer 250 ml i 2 barres de torró de 30 g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els bioplàstics agafen empenta
  Escolta àudio

  Els bioplàstics agafen empenta

  Els bioplàstics o plàstics biodegradables podrien ser part de la solució al problema de la contaminació que generen els residus de plàstic que s'estan acumulant en els oceans. José Luis Gallego ens parla de les propietats i veurem si és la solució o no. Pregunta: Com es diu el bioplàstic desenvolupat a Sant Cugat del Vallès per la "start-up" catalana Venvirotech? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Les cases passives, una casa ecològica i eficient
  Escolta àudio

  Les cases passives, una casa ecològica i eficient

  Què són les cases passives? Les cases del futur són tota una realitat. Ens en parla José Luis Gallego i ens dona tots els detalls Papik Fisas, gerent de Papik Cases Passives. L'estalvi energètic, on es poden construir, quins són els materials i molt més. Pregunta: Amb les cases passives ens acostarem al consum zero? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Reciclem l'arbre de Nadal
  Escolta àudio

  Reciclem l'arbre de Nadal

  Què hem de fer amb els arbres naturals de Nadal? José Luis Gallego ens dona la resposta a aquesta pregunta, el que no hem de fer i el que es fa amb tots els arbres recollits. Pregunta: Què cal fer amb l'arbre de Nadal: posar-lo al contenidor marró de l'orgànica o portar-lo als punts de recollida? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • L'excés d'embolcalls, un mal que s'estén
  Escolta àudio

  L'excés d'embolcalls, un mal que s'estén

  Les caixes, els papers, els plàstic i altres embolcalls s'acumulen fora dels contenidors un cop arriba Reis. Però, que en penseu, de tot l'embolcall que trobem a la vida quotidiana, com la fruita envasada una per una? Amb José Luis Gallego, veurem l'embolcall innecessari. Pregunta: Quantes vegades arriba a estar embolcallada una ampolleta de perfum? Premi: Una entrada individual per al Zoo de Barcelona. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Boscos plens de plàstic
  Escolta àudio

  Boscos plens de plàstic

  Fa unes setmanes es va fer la segona edició de la campanya "Netegem 1 m2 pel camp, els boscos i la muntanya" per acabar amb el problema de les escombraries a la natura. José Luis Gallego ens parla d'aquesta campanya i de les dades recollides. Pregunta: el mar està força contaminat per plàstic, això ja ho sabíem, però fins a quantes vegades més ho estan els nostres boscos i muntanyes? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els senglars, el perill amagat i sobtat de les carreteres
  Escolta àudio

  Els senglars, el perill amagat i sobtat de les carreteres

  Sabies que el 30% dels accidents a Catalunya és conseqüència dels animals i la immensa majoria són provocats pel senglar? José Luis Gallego ens en dona més dades, ens diu qui és el responsable final i quines mesures s'haurien de prendre. Pregunta: quin percentatge, del total d'accidents de trànsit, representa l'atropellament de senglars? Premi: Una ampolla de cava Magnum Gran Reserva 2010 gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els zoològics, de la crítica dura al paper fonamental del futur immediat
  Escolta àudio

  Els zoològics, de la crítica dura al paper fonamental del futur immediat

  Ara que la tota la informació corre i està penjada a internet, ara que podem obtenir informació de qualsevol animal del món, quin sentit tenen els zoològics actuals i quina és l'evolució durant les properes dècades? Doug Cress, CEO de WAZA, Associació Mundial de Zoos i Aquaris, és tota una autoritat en el tema i ens resoldrà aquestes i altres preguntes. Pregunta: Doug Cress defensa un model de zoos tradicional o nou apostant per nous espais de relació? Premi: Una entrada individual per al Zoo de Barcelona >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.