TOTS ELS ÀUDIOS

 • El futur amarg de les glaceres dels Alps
  Escolta àudio

  El futur amarg de les glaceres dels Alps

  Les glaceres de muntanya d'Europa estan retrocedint a una velocitat molt elevada. Al Pirineu, les glaceres ja són més que testimonials, sobretot l'Aneto, on no té res a veure amb la quantitat de gel de fa 20 anys. Però què passa als Alps? Jordi Camins, pbservador glaciòleg, ens mostra la radiografia actual de l'arc alpí i les perspectives de futur. Pregunta: El retrocés de les glaceres als Alps és únic o ja ha passat en altres moments de la història? Premi: Un paraigua de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El permagel de l'Àrtic es fon més ràpid del que es pronosticava
  Escolta àudio

  El permagel de l'Àrtic es fon més ràpid del que es pronosticava

  No teniu la sensació que l'escalfament del planeta s'accelera? José Luis Gallego ens explica les raons per les quals s'ha accelerat la fosa del permagel de l'Àrtic i les conseqüències que se'n deriven i se'n derivaran en el futur. Pregunta: Quina extensió terrestre ocupa el permagel? Premi: Un llapis de memòria en forma de micro de Catalunya Ràdio >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • En 30 anys han desaparegut el 80% d'insectes
  Escolta àudio

  En 30 anys han desaparegut el 80% d'insectes

  Un estudi recent de la universitat de Sydney afirma que al llarg dels últims 30-35 anys, la biomassa total d'insectes al món ha caigut un 80%. Jordi Puig ens dona el ventall de causes que han propiciat aquest descens. Pregunta: Quin percentatge d'insectes hem perdut els últims 30 anys? Premi: Una ampolla de cava Brut Nature Gran Reserva 2013, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Quin temps farà?
  Escolta àudio

  Quin temps farà?

  Foto: Rosa M. Ballesta Pregunta: El gran huracà que va afectar sobretot les Bahames va tenir ratxes fins a 260 o 360 km/h? Premi: Una ampolla d'oli d'oliva extra verge de 250 ml gentilesa de Priordei >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El canvi del cotxe a la bicicleta de Raquel Sans i els passos de Port de Barcelona en sostenibilitat
  Escolta àudio

  El canvi del cotxe a la bicicleta de Raquel Sans i els passos de Port de Barcelona en sostenibilitat

  Sabrem com va abandonar el cotxe i la Ronda de Dalt, enamorada ara de la bicicleta, la Raquel Sans. Entrevista a Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona. Mirarem que ens expliqui força coses sobre aquesta infraestructura. El turisme ornitològic i pagar per la generació de residus ens arrodoniran el darrer programa del mes de vacances per excel·lència.

 • Anem a Vinseum i a l'Estartit, descobrim un formatge de cabra i veiem el canvi climàtic en la pesca
  Escolta àudio

  Anem a Vinseum i a l'Estartit, descobrim un formatge de cabra i veiem el canvi climàtic en la pesca

  Avui us recomanem acostar-vos a un museu que no us deixarà indiferents. Es tracta del Vinseum, el Museu del Vi a Vilafranca. Coneixerem un dels observadors més antics i més complets pel que fa a la meteorologia a Catalunya, en Josep Pascual de l'Estartit. Els senglars, un formatge de cabra especial i el canvi climàtic en la pesca, seran altres temes del programa que tot just comencem.

 • El món del patinet elèctric, un portal crucial per als vehicles elèctrics i pintures ecològiques
  Escolta àudio

  El món del patinet elèctric, un portal crucial per als vehicles elèctrics i pintures ecològiques

  Mare de Déu d'Agost i us avisem que si pinteu ara, que potser teniu vacances, ho heu de fer amb pintura ecològica. La vostra salut us ho agrairà. Compte amb l'oli de palma però també amb els patinets elèctrics. Parlant de mobilitat elèctrica, a més a més, us expliquem que el portal número 1 a Europa és català i té gairebé 70.000 punts de càrrega vinculats. Vinga, ja hem tombat la primera quinzena d'agost. La tradició diu que, ara, les tempestes augmenten. Què passarà pel que fa al temps a llarg termini és difícil de dir, però sí que tenim clar que ja fa dos mesos que els dies s'escurcen.

 • Gaudeix del paladar a les Moles, les cases amb aïllament tèrmic i fem muntanya amb "100 Cims"
  Escolta àudio

  Gaudeix del paladar a les Moles, les cases amb aïllament tèrmic i fem muntanya amb "100 Cims"

  Déu n'hi do el restaurant que us presentem avui, Les Moles, a Ulldecona, amb una estrella Michelin. Però també, les cases passives. No tan sols hem de pensar en un casa aïllada del tot a l'hivern, sinó també a l'estiu. Pujarem 100 cims de la mà d'un llibre, i coneixereu la cabra blanca. Ha començat l'agost i avui, entre altres temes, us hem explicat que la precipitació al Pirineu ha disminuït en els darrers 50 anys. Caldrà, a més a més de continuar-ho estudiant, anar-nos adaptant.

 • Baleària, amb vaixells més sostenibles; com reduir la factura de la llum i els electrodomèstics
  Escolta àudio

  Baleària, amb vaixells més sostenibles; com reduir la factura de la llum i els electrodomèstics

  Al "Greenmeteomauri" descobrirem l'exemple real d'una farmàcia que va passar de gastar 900 € al mes de rebut de la llum, a uns 400 €. També anirem a una platja "green" i sentireu l'entrevista al president de Baleària, la companyia marítima que, d'aquí uns 3 anys, ja farà funcionar amb gas els 31 vaixells que componen la flota. Tanquem el juliol pel que fa a "MeteoMauri" i encarem el mes que, per a molts, és el mes de les vacances.

 • Meteorologia i viatges en avió, l'alzina i com conservar el peix amb la calor d'estiu
  Escolta àudio

  Meteorologia i viatges en avió, l'alzina i com conservar el peix amb la calor d'estiu

  A l'estiu, els viatges en avió són cada cop més habituals. Descobrirem la meteorologia als aeroports, però també un dels arbres mediterranis per excel·lència, l'alzina. Viatge espectacular amb el tren dels llacs i brindarem amb un dels grans caves del país, en Turó d'en Mota. Ho deixem aquí i, recordeu, amb el calor el peix s'ha de conservar sempre a la nevera.

 • Ajuts per a les flotes d'empreses
  Escolta àudio

  Ajuts per a les flotes d'empreses

  Amb la voluntat d'impulsar la transició cap a una mobilitat més sostenible i segura ens fem ressò dels ajuts a les empreses per renovar la seva flota de vehicles amb models elèctrics. La quantitat de diners d'ajuts, nombre de vehicles màxims per empresa i l'objectiu... Ens ho explica José Luis Gallego. · Pregunta: Quina és la quantitat que dedica la Generalitat a la compra de vehicles elèctrics industrials o comercials? · Premi: Un pack de 4 viatges gratuïts en golondrina per gaudir-ne el 28 de setembre. Caldrà anar al moll de les Drassanes davant del monument a Colom aquest dia a les 10,45 del matí, gentilesa de Port de Barcelona. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Cases amb fustes del Pirineu, canviar de companyia elèctrica i el dragó de les parets
  Escolta àudio

  Cases amb fustes del Pirineu, canviar de companyia elèctrica i el dragó de les parets

  GreenMeteoMauri molt i molt interessant. Quines són les companyies elèctriques que millor ens poden anar? Anirem, però, al Pallars on una de les empreses referents en fusta del nostre bosc ens farà caure idees equivocades i ens presentarà vivendes unifamiliars, blocs de pisos i naus industrials sempre de fusta. MOBILITAT - Ajuts per a les flotes d'empreses LLAR A+++ I CONSUM RESPONSABLE - El dragó de les parets: un insecticida natural EMPRESA i COMERÇ A+++ – Llums led als Ferrocarrils de la Generalitat TURISME GREEN – Fer de pagès durant les vacances GREENTRANSICIÓENERGÈTICA – Tothom pot canviar de companyia elèctrica. Que hi guanyo? L'ENTREVISTA - Fusta del Pirineu per a cases, més sostenibles i sense disparar-se el preu Quin temps farà? Cap de setmana estable en plena canícula

 • Fusta del Pirineu per a cases, més sostenibles i sense disparar-se el preu
  Escolta àudio

  Fusta del Pirineu per a cases, més sostenibles i sense disparar-se el preu

  Coneixem l'empresa Fustes Sebastià, de Rialp. Fusta del Pirineu per fer una casa de fusta no és pas cap luxe, és molt més sostenible i a un preu que et sorprendrà. Talar arbres no és cap delicte; és mantenir el boscos nets i cuidats. Sergi Sebastià, adjunt de gerència de Fustes Sebastià, ens mostra la qualitat de la fusta del Pirineu i per a què la fan servir i ens expliquen la seva tècnica de treball. · Pregunta: Fustes Sebastià treballa majoritàriament amb fusta de l'estranger o del Pirineu? · Premi: Lot gurmet d'estiu amb 1 pot de mel de 250 g amb pol·len, gelea i pròpolis, 3 pot de mel de 150 grams, un amb gingebre, un amb pell de taronja i un amb cúrcuma, 1 estoig Premium de mels monoflorals 3x50g, 1 pot d'agredolç de mel de taronger 250ml i 2 barres de torró de 30g (tou i dur) gentilesa de Mels Alemany >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Llums LED als Ferrocarrils de la Generalitat
  Escolta àudio

  Llums LED als Ferrocarrils de la Generalitat

  Ferrocarrils de la Generalitat ha apostat fermament per l'ús de llums LED a les estacions. L'any passat va acabar amb el 36% de les estacions amb il·luminació LED. Adrina Bachiller, responsable de l'àrea de gestió de seguretat de FGC, ens explica les raons i els objectius de futur amb la implementació dels llum LED. · Pregunta: Quin any es preveu que s'arribi al 100% d'ús de làmpades led a FGC? · Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El dragó de les parets: un insecticida natural
  Escolta àudio

  El dragó de les parets: un insecticida natural

  Us parlem d'un animalot molt comú a les llars i a les parets dels carrers de pobles i ciutats: el dragó. Amb un aspecte molt similar al dels dracs dels contes, la seva presència no desperta passions, però en canvi és un aliat a les nostres llars. Per què? Les raons, amb José Luis Gallego. · Pregunta: El dragó de les parets és un animal verinós? · Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.