Lecturàlia

 • Albert Espinosa: "Un dia al mes, durant 20 minuts, vaig al tanatori, i és una cura"
  Escolta àudio

  Albert Espinosa: "Un dia al mes, durant 20 minuts, vaig al tanatori, i és una cura"

  Al "Lecturàlia", amb Màrius Serra, Albert Espinosa ens presenta la seva novel·la "El millor d'anar és tornar" (Rosa dels Vents). Espinosa ens ha explicat que "aquest llibre és una manera d'acomiadar-me de la novel·la", i ha assegurat: "Em retiro als 50: només em queden per fer tres llibres, una sèrie i una pel·lícula." Albert Espinosa ha dit que "pensar en morir et dona vida, et dona felicitat". A "Els arbres no s'ho mereixen", Enric Gomà completa la seva visió sobre l'obra de Llorenç Villalonga.

 • Toni Sala, escriptor: "Fins a quin punt és possible que un assassí es redimeixi?"
  Escolta àudio

  Toni Sala, escriptor: "Fins a quin punt és possible que un assassí es redimeixi?"

  Al "Lecturàlia", amb Màrius Serra, presentem "Persecució", de Toni Sala, editat per L'Altra Edicions. Una novel·la que retrata la història d'un assassí a través de diferents punts de vista i diverses veus. L'escriptor ens explica: "M'he empassat llibres i llibres mirant d'entendre el mal, però s'ha de vigilar perquè entendre porta a perdonar". A "Els arbres no s'ho mereixen", Enric Gomà parla de Llorenç Villalonga, autor de "Bearn".

 • Jordi Lara: "Per Xirinacs, la mort no és una renúncia, és una descoberta"
  Escolta àudio

  Jordi Lara: "Per Xirinacs, la mort no és una renúncia, és una descoberta"

  A "Lecturàlia", amb Màrius Serra, parlem de "Sis nits d'agost" de Jordi Lara (Edicions de 1984), un llibre que novel·la els últims dies de Lluís Maria Xirinacs al mig del bosc del pla de Pegot, al Ripollès. Jordi Lara ha dit que "em pregunto si les raons que Xirinacs exposa per morir-se no són, també, raons per viure". A "Els arbres no s'ho mereixen", Enric Gomà ens parla de l'obra de Jordi Puntí.

 • "Lecturàlia": De "La vigília" a "El fill de l'italià", dues novel·les amb premi
  Escolta àudio

  "Lecturàlia": De "La vigília" a "El fill de l'italià", dues novel·les amb premi

  A "Lecturàlia", amb Màrius Serra, Marc Artigau, autor de "La vigília" (Premi Josep Pla 2019) i Rafel Nadal, autor d'"El fill de l'italià" (Premi Ramon Llull 2019) ens acompanyen per parlar dels seus llibres. També sentim la secció "Els arbres no s'ho mereixen" d'Enric Gomà.

 • Jordi Cabré, escriptor: "Si no travesses el bosc prohibit, no sabràs mai qui ets"
  Escolta àudio

  Jordi Cabré, escriptor: "Si no travesses el bosc prohibit, no sabràs mai qui ets"

  Al "Lecturàlia", amb Màrius Serra, presentem l'última novel·la de Jordi Cabré, "Digues un desig" (Proa), que ha estat Premi Sant Jordi de novel·la. Ens acompanyarà el nostre arborícola, Enric Gomà, a "Els arbres no s'ho mereixen".

 • "Lecturàlia": De Ramon Solsona a J.V. Foix
  Escolta àudio

  "Lecturàlia": De Ramon Solsona a J.V. Foix

  A "Lecturàlia", amb Màrius Serra, ens acompanya també Ramon Solsona, que acaba de publicar "Disset pianos" (editorial Proa). Solsona ha dit que "la vida té sorpreses bones i dolentes, i que la novel·la comença amb una gran patacada". El nostre arborícola, Enric Gomà, parla de l'obra de J.V. Foix, a qui considera el millor poeta del segle XX, tot i les dificultats de la seva poesia".

 • "Lecturàlia": Del Turó de la Peira a Mequinensa
  Escolta àudio

  "Lecturàlia": Del Turó de la Peira a Mequinensa

  Al "Lecturàlia", amb Màrius Serra, arriba un nou fragment de l'experiment literari "Matar el monstre", de l'editorial Comanegra, on, al llarg del 2018, set escriptors han publicat set novel·les amb Barcelona d'escenari i ubicades en èpoques diferents... I avui arribem al 1992 amb una obra que parla de perifèries: "Secundaris" de Núria Cadenes. També sentirem els comentaris del nostre arborícola, Enric Gomà.

 • Carlos Zanón: "Carvalho ha mirat endavant. Hi ha una generació que sap qui és, però no l'ha llegit"
  Escolta àudio

  Carlos Zanón: "Carvalho ha mirat endavant. Hi ha una generació que sap qui és, però no l'ha llegit"

  I avui, al "Lecturàlia", ens tenyim de negre per endinsar-nos en el món de la novel·la criminal. En plena 14ena edició del BCNegra, hem demanat al seu comissari que ens acompanyi avui. Per parlar del certamen, però també de la seva última novel·la on recupera un clàssic del gènere: el detectiu Pepe Carvalho, creat per Manuel Vázquez Montalbán i, ara, passat pel sedàs de Carlos Zanón.

 • Maria Barbal: "Cal inventar-se les vides per viure"
  Escolta àudio

  Maria Barbal: "Cal inventar-se les vides per viure"

  Al "Lecturàlia", amb Màrius Serra, us presentem "A l'amic escocès", de Maria Barbal, una novel·la que parla del misteri immens de l'amistat i l'amor. És la novel·la més pròxima a "Pedra de tartera", el gran èxit literari de Maria Barbal. També ens acompanya Xavier Cortés, de la llibreria "La memòria".

 • "Lecturàlia": De Santi Baró a Pere Calders
  Escolta àudio

  "Lecturàlia": De Santi Baró a Pere Calders

  Al "Lecturàlia", amb Màrius Serra, presentem "La filla de la tempesta" (Edicions 62), l'última novel·la de Santi Baró, una història d'amor prohibit ambientada en una època molt concreta i amb la riuada que va afectar el Vallès Occidental el 1962 de teló de fons. Baró ha explicat que la seva família va viure en primera persona els aiguats de Terrassa i que aquesta història "feia 20 anys que la guardava". Meritxell Utset, de la llibreria Cinta de Terrassa, ens valora la novel·la de Santi Baró. A la secció "Els arbres no s'ho mereixen", l'arborícola Enric Gomà parla de Pere Calders i de "L'ombra de l'atzavara".

 • "Lecturàlia": estratègies per llegir més i millor
  Escolta àudio

  "Lecturàlia": estratègies per llegir més i millor

  Màrius Serra, Enric Gomà i Maite Cusó, llibretera de Pebre Negre, ens donen estratègies per llegir més i millor, i per facilitar que els petits trobin les seves lectures.

 • Paula Jarrín: "La literatura com a tal no soluciona problemes"
  Escolta àudio

  Paula Jarrín: "La literatura com a tal no soluciona problemes"

  Avui al "Lecturàlia" un llibre per als lectors joves, "Tots estimem l'Emma", escrit per Àngel Burgas i editat a La Galera. També parlem amb la Paula Jarrín, la llibretera de l'Al·lots, que acaba de ser reconeguda amb el 24è Memorial Fernando Lara, que premia una iniciativa empresarial jove del sector del llibre i que es va entregar en l'edició d'enguany de la Nit del Gremi d'Editors. El nostre arborícola Enric Gomà avui s'atreveix avui amb Quim Monzó.

 • Natàlia Cerezo: "Tots tenim una ciutat a dins amb algun trencall"
  Escolta àudio

  Natàlia Cerezo: "Tots tenim una ciutat a dins amb algun trencall"

  Avui, al "Lecturàlia", descobrim Natàlia Cerezo, una veu contundent, nova i que haurem de seguir de ben a prop. Ve amb un llibre de descoberta titulat "A les ciutats amagades", editat per Rata, i que acaba de ser reconegut amb el Premi Ojo Crítico pel seu "minimalisme sentimental i la capacitat de descriure escenes que queden en la memòria del lector".

 • Maria Mercè Roca: "Els homes no llegeixen ficció. I és un error! La ficció t'ajuda a viure"
  Escolta àudio

  Maria Mercè Roca: "Els homes no llegeixen ficció. I és un error! La ficció t'ajuda a viure"

  Avui al "Lecturàlia", la veu de Maria Mercè Roca, després de sis anys de silenci. Acaba de publicar "Nosaltres, les dones", editat a Rosa dels Vents. Un llibre de relats sobre fragments de vides de dones de diferents generacions com a protagonistes. Històries de superació i lluita. En parlem amb Maria Carme Ferrer, llibretera de la Llibreria Empúries de Girona i presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. D'altra banda, l'arborícola Enric Gomà ens parla de Carles Fages de Climent, de qui aquest any es commemora el 50è aniversari de la mort.

 • Julia Navarro, escriptora: "La meva última novel·la és un homenatge al món de les paraules"
  Escolta àudio

  Julia Navarro, escriptora: "La meva última novel·la és un homenatge al món de les paraules"

  L'escriptora Julia Navarro parla de "Tu no mataràs", editada per Rosa dels Vents en català, i Plaza & Janés en castellà, una novel·la que explica el llarg viatge de tres joves que no arriben al seu destí. Navarro assegura que "la venjança, l'odi i l'amor són els motors" de la seva història.