La tertúlia

 • "La tertúlia": L'estat espanyol s'està plantejant l'estat d'excepció?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": L'estat espanyol s'està plantejant l'estat d'excepció?

  A "La tertúlia", han sorgit preguntes com ara: Per quin motiu Pedro Sánchez no despenja el telèfon al president Quim Torra? Com s'entenen conceptes com 'imposició' i 'derrota' en el lèxic polític actual? L'estat espanyol s'està plantejant l'estat d'excepció? N'hem parlat amb Joan B. Culla, professor d'història contemporània de la UAB; Jaume Roures, soci gestor de Mediapro; Montserrat Nebrera, professora de dret constitucional a la UIC; Gemma Ubasart, professora de ciència política a la Universitat de Girona, i Manuel Milian Mestre, periodista i assessor d'empreses.

 • El president Torra està sol? Debat amb JxCat, ERC, la CUP i els comuns
  Escolta àudio

  El president Torra està sol? Debat amb JxCat, ERC, la CUP i els comuns

  Els diputats al Parlament Carles Riera (CUP), Sergi Sabrià (ERC), Eduard Pujol (Junts per Catalunya) i Jéssica Albiach (Catalunya en Comú Podem) comenten la proposta de nou referèndum d'autodeterminació plantejada ahir pel president de la Generalitat, Quim Torra, al plenari de la cambra catalana. "Detectem en la proposta certa precipitació" diu Sabrià, que retreu a Eduard Pujol que Junts per Catalunya no recollís la proposta del president Torra. Pujol demana que "els grups parlamentaris i els entorns afinin la proposta, i si aquesta no és l'adequada o la correcta, que s'hi introdueixin matisos". També comenten l'últim episodi de violència als carrers de Barcelona, amb l'aparició de la ultradreta. Tant Carles Riera com Jéssica Albiach reiteren la petició de dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per la gestió policial de la postsentència del Suprem sobre el judici del procés independentista.

 • "La tertúlia": Els aldarulls nocturns estan tapant les Marxes per la Llibertat?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Els aldarulls nocturns estan tapant les Marxes per la Llibertat?

  Com la política pot superar la dimensió judicial i penal? És excessiu el desplegament dels mitjans de comunicació per informar dels aldarulls? Falta lideratge a Catalunya? Aquestes són algunes de les preguntes que han aparegut a "La tertúlia" d'aquest dijous. Ens han acompanyat Sara Jaurrieta, professora d'economia de la UAB i exregidora del PSC; Gabriela Serra, activista social; Carles Campuzano, exdiputat; Ernest Benach, expresident del Parlament, i José Domingo, advocat i exdiputat del Parlament.

 • "La tertúlia": Com ha de ser la relació futura entre Catalunya i Espanya?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Com ha de ser la relació futura entre Catalunya i Espanya?

  A "La tertúlia", hem parlat de la falta de diàleg, de marcs mentals, d'empantanegament polític i de falta de lideratges. N'hem parlat amb Andreu Pujol Mas, historiador; Jordi Barbeta, periodista; Jordi Borràs, fotoperiodista; Irene Pardo, presidenta de Noves de Generacions de Catalunya; Sara Gonzàlez, periodista de política del Nació Digital, i Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla.

 • "La tertúlia": La sentència del Suprem reinterpreta els límits de la pau i l'ordre públic?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": La sentència del Suprem reinterpreta els límits de la pau i l'ordre públic?

  La sentència del Tribunal Suprem reinterpreta els límits de la protesta, de la pau i de l'ordre públic? En parlem amb Ferran Casas, subdirector de Nació Digital; José Antich, periodista i director d'El Nacional; Pepa Martínez, directora de LaFede.cat; Alejandro Tercero, sotsdirector de Crónica Global, i Anaïs Franquesa, advocada penalista i codirectora del Centre Irídia. Parlem amb Carles Mundó, exconseller de Justícia, i Marta Rovira, secretària general d'ERC, des de Ginebra.

 • Els juristes analitzen la sentència del Tribunal Suprem
  Escolta àudio

  Els juristes analitzen la sentència del Tribunal Suprem

  A "La tertúlia de juristes" ens acompanyen Isabel Elbal, advocada penalista; Daniel Amelang, advocat penalista, membre del despatx Red Jurídica i membre de la comissió de dret penal d'ALA; Alexandre Girbau, advocat i professor de dret processal UB, i Josep Lluís Martí Màrmol, professor de Filosofia del Dret a la UPF.

 • "La tertúlia": Quins límits posarà la sentència a la desobediència civil?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Quins límits posarà la sentència a la desobediència civil?

  A "La tertúlia", hem parlat dels topalls que posarà la sentència de l'1-O a la desobediència civil i a diferents formes de protesta; també s'ha parlat de com es van construir les unitats d'ordre públic a l'estat espanyol des de la Transició, i de si la sentència podrà construir el relat de l'imaginari de la violència ambiental. N'hem parlat amb Francesc Guillaumet, director de La Mañana; Patricia López, periodista d'investigació de Público; Salvador Cot, director del diari digital El Món; Jesús Rodríguez, periodista de La Directa; Sònia Andolz, politòloga, experta en conflictes i seguretat internacional. També hem trucat a Amina Hussein, periodista i activista kurda.

 • "La tertúlia": Les paraules de Pedro Garrido poden erosionar les relacions entre cossos policials?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Les paraules de Pedro Garrido poden erosionar les relacions entre cossos policials?

  Les paraules del general de la Guàrdia Civil Pedro Garrido tindran repercussions? Com evolucionarà la crisi de l'Equador? I la crisi a Turquia amb el bombardeig del Kurdistan sirià per part d'Erdogan? N'hem parlat amb José Manuel García Margallo, exministre; Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla; Antoni Gelonch, exsecretari general dels departaments d'Ensenyament i Sanitat; Sara Jaurrieta, professora d'economia de la UAB i exregidora del PSC; Gabriela Serra, activista, i Xavier Vendrell, empresari.

 • "La tertúlia": La por, un recurs útil per als partits
  Escolta àudio

  "La tertúlia": La por, un recurs útil per als partits

  A "La tertúlia", hem parlat de la por: com els partits l'incrementen, redueixen o mantenen amb finalitats electoralistes. N'hem parlat amb Andreu Pujol Mas, historiador; Jordi Muñoz, professor de ciència política de la UB; José María Fuster Fabra, advocat, i Sara González, periodista de Política del Nació Digital.

 • "La tertúlia": Cs ha perdut la moció de censura tant aritmèticament com políticament?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Cs ha perdut la moció de censura tant aritmèticament com políticament?

  A "La tertúlia", hem parlat del perquè d'una moció de censura que no tenia cap possibilitat; de si la conversa entre Mariano Rajoy i Felipe Gozález marca un futur pacte polític a l'estat espanyol, i hem valorat les paraules de Mireia Vehí, candidata de la CUP al Congrés. N'hem parlat amb Irene Pardo, presidenta de Noves Generacions de Catalunya; José Antich, periodista i director d'El Nacional; Ferran Casas, subdirector de Nació Digital; Arturo Puente, periodista d'El Diario.es, i Mònica Sabata, consultora de projectes institucionals per a empreses i entitats.

 • "La tertúlia": Les eleccions del 10N es poden entendre com un abús del sistema?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Les eleccions del 10N es poden entendre com un abús del sistema?

  A "La tertúlia", hem parlat de què significa la repetició electoral per a aquest sistema polític i de quin és el motiu real de la presentació de la moció de confiança de Cs contra el president de la Generalitat, Quim Torra. N'hem parlat amb Jaume Roures, soci gestor de Mediapro; Ramon Tremosa, professor d'Economia de la UB i diputat al Parlament Europeu 2009-2019; Montserrat Nebrera, professora de Dret Constitucional a la UIC; Gemma Ubasart, professora de Ciència Política a la Universitat de Girona, i Manuel Milián Mestre, periodista i assessor d'empreses.

 • "La tertúlia": Què són els CDRs?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": Què són els CDRs?

  A "La tertúlia", parlem amb Xavier Milian, advocat i periodista, que ens presenta el llibre "El poder del poble. L'organització veïnal dels CDR" (Sembra Llibre). Els CDRs estan formats per antisistemes o són persones que expressen un malestar? Ens acompanyen a "La tertúlia" Esther Vera, directora del Diari Ara; Albert Sáez, columnista d'El Periódico de Catalunya; Ricard Lahoz, periodista i director de "Fet a Tarragona"; Àlex Salmon, periodista, i Milagros Pérez Oliva, periodista del diari El País.

 • "La tertúlia": La sentència marcarà els límits de la protesta al carrer?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": La sentència marcarà els límits de la protesta al carrer?

  A "La tertúlia" d'"El matí de Catalunya Ràdio", els tertulians s'han preguntat si la sentència del Tribunal Suprem marcarà a l'estat espanyol els límits a la dissidència. També han debatut com s'expressen les diferents identitats nacionals. N'hem parlat amb Ernest Benach, expresident del Parlament; Carles Campuzano, exdiputat; José Domingo, advocat i exdiputat del Parlament; Sara Jaurrieta, professora d'economia de la UAB i exregidora del PSC, i Albert Botran, membre del secretariat nacional de la CUP.

 • "La tertúlia": L'estratègia del PSOE a Catalunya perjudica el PSC?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": L'estratègia del PSOE a Catalunya perjudica el PSC?

  A "La tertúlia", ens hem preguntat si l'estratègia del PSOE a Catalunya perjudica el PSC; si un nou 155 pot resoldre alguna cosa a Catalunya; si la paraula "governança" s'entén prou bé... N'hem parlat amb Simona Levi, activista i membre de Xnet; Sara González, periodista de política del Nació Digital; José María Fuster Fabra, advocat; Andreu Pujol Mas, historiador, i Mònica Sabata, consultora de projectes institucionals per a empreses i entitats.

 • "La tertúlia": A través de les urnes del 10N, es pot condicionar la política espanyola?
  Escolta àudio

  "La tertúlia": A través de les urnes del 10N, es pot condicionar la política espanyola?

  A "La tertúlia", hem analitzat l'entrevista al president Carles Puigdemont i hem debatut si l'independentisme pot condicionar la política espanyola el 10N a través de les urnes. N'hem parlat amb Imma Lucas, periodista; José Antich, periodista i director d'El Nacional; Ferran Casas, subdirector de Nació Digital; Iolanda Fresnillo, membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana pel Deute, i Jordi Borràs, fotoperiodista.