El racó de pensar

 • David Fernàndez analitza la perversió del poder a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  David Fernàndez analitza la perversió del poder a "El racó de pensar"

  Anem a "El racó de pensar" amb el periodista David Fernàndez per parlar de poder. De la necessitat de pensar com s'organitza la impunitat del poder, de continuar reflexionant per comprendre el que passa a la nostra vida social, de com expliquem que davant l'actual situació de sofriment social, de fraus generalitzats i estafes a l'engròs, que davant la inhumanitat del moment, no ens hi hàgim oposat més, més radicalment i més activament. I ho fem amb l'ajuda d'un llibre de Jorge Tizón, editat per Herder: "Psicopatologia del poder".

 • Somriure com a eina per canviar la realitat: "El racó de pensar" més humorístic, amb Xavier Antich
  Escolta àudio

  Somriure com a eina per canviar la realitat: "El racó de pensar" més humorístic, amb Xavier Antich

  Anem al racó de pensar amb el filòsof Xavier Antich per parlar de bon humor, del riure i el somriure, del que Peter Berger anomena "la rialla que salva", del poder salvífic i redemptor del riure, fins i tot davant l'adversitat. El riure i el bon humor no neguen la realitat sinó que la imaginen d'una altra manera i, amb això, contribueixen a canviar-la. L'humor sobretot contribueix a canviar el punt de vista des del qual ens enfrontem a les barbaritats del món quan podríem pensar que no hi ha altra sortida.

 • Expulsió i despossessió: 70 anys de la Nakba palestina a '"El racó de pensar", amb David Fernández
  Escolta àudio

  Expulsió i despossessió: 70 anys de la Nakba palestina a '"El racó de pensar", amb David Fernández

  Aquest any es commemora el setantè aniversari de la "Nakba", el mot palestí que significa "desastre" i que s'utilitza per referir-se al moment en què molts palestins van ser expulsats i desposseïts de casa seva per la creació de l'Estat d'Israel. Amb l'ajuda de Salah Jamal, autor del llibre "Nakba, 48 relats de vida i resistència a Palestina", repassem què ha suposat per a la comunitat palestina aquest fet i quines vies de resolució hi veuen. S'afegeix, així, a altres racons de pensar on s'ha parlat del conflicte entre Israel i Palestina i a la història i realitats dels pobles palestí i jueu: http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/lholocaust-no-va-consistir-nomes-a-exterminar-gent-sino-tambe-el-testimoni-i-la-memoria/audio/949429/

 • Arcadi Oliveres: "Si no tenim actes de desobediència, el món no progressa"
  Escolta àudio

  Arcadi Oliveres: "Si no tenim actes de desobediència, el món no progressa"

  Anem a "El racó de pensar" amb el filòsof Xavier Antich i l'economista i activista per la pau Arcadi Oliveres, que ahir va rebre al Parlament de Catalunya el Premi Constructors de Pau. Amb ell parlem de quines són les eines per fer la pau i com podem aplicar-les per continuar avançant.

 • 25 anys de l'assassinat de Guillem Agulló: "El racó de pensar" de David Fernández
  Escolta àudio

  25 anys de l'assassinat de Guillem Agulló: "El racó de pensar" de David Fernández

  Aquest dimecres 11 d'abril es compleixen 25 anys del dia que un grup d'extrema dreta va assassinar Guillem Agulló, un jove militant antifeixista valencià. Des d'aquell dia, la seva família ha hagut de batallar per mantenir viva la seva memòria i veure com l'autor material de la punyalada que li va causar la mort complia només 4 dels 16 anys de presó que dictava la sentència. El periodista David Fernández porta la seva història i el seu llegat al "Racó de pensar".

 • La memòria d'esdeveniments traumàtics a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  La memòria d'esdeveniments traumàtics a "El racó de pensar"

  Amb el filòsof Xavier Antich parlem de memòria, i especialment sobre la memòria d'esdeveniments traumàtics, lligats a les violacions dels drets humans. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la mort de Martin Luther King, fem un exercici de combat contra l'amnèsia col·lectiva. La frase: "La nostra memòria és la nostra coherència. Sense ella no som res."

 • "Al segle XXI, cap feixista s'anomenarà a si mateix feixista". Els populismes a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  "Al segle XXI, cap feixista s'anomenarà a si mateix feixista". Els populismes a "El racó de pensar"

  Anem al racó de pensar amb el periodista i activista David Fernàndez per parlar sobre populisme(s). Per fer-ho, ens ajudem del filòsof holandès Rob Riemen i el llibre que acaba de publicar: "Per combatre aquesta època. Dues consideracions urgents sobre el feixisme". Riemen aprofundeix en l'expressió moderna del feixisme i alerta que potser no hem après totes les lliçons possibles per combatre'l. Una cita de Primo Levi, que obre "El racó", ja ens ho deixa entreveure: "Va succeir contra tota previsió. Va succeir i, per tant, pot tornar a succeir."

 • "Naixem i morim moltes vegades al llarg d'una vida". Montserrat Roig a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  "Naixem i morim moltes vegades al llarg d'una vida". Montserrat Roig a "El racó de pensar"

  Anem a "El racó de pensar" amb el filòsof Xavier Antich per reflexionar sobre les actituds davant la vida. I per fer-ho, ens aferrem a la figura imprescindible de Montserrat Roig: escriptora, novel·lista, contista, periodista, intel·lectual, compromesa, militant, feminista i lluitadora. Repassem el seu llegat i pensem la seva obra. La banda sonora la posa Gorka Urbizu, cantant dels Berri Txarrak, que interpreta en directe el tema "Katedral bat" del seu últim disc "Infrasoinuak".

 • Josep M. Esquirol: "Per poder donar, primer has de saber rebre"
  Escolta àudio

  Josep M. Esquirol: "Per poder donar, primer has de saber rebre"

  El filòsof Josep Maria Esquirol acaba de publicar a Quaderns Crema "La penúltima bondat. Un assaig de la vida humana", un assaig que reflexiona sobra la bondat, la generositat, el desig i la vida. Avui, a "El racó de pensar", amb David Fernàndez.

 • Pere Portabella visita "El racó de pensar" per reflexionar sobre presos polítics
  Escolta àudio

  Pere Portabella visita "El racó de pensar" per reflexionar sobre presos polítics

  Xavier Antich arriba a "El racó de pensar" acompanyat del cineasta Pere Portabella, que acaba de reeditar el seu històric film "El sopar", de 1974, per actualitzar-lo i vincular-lo amb la situació política actual. Amb ells reflexionem sobre el concepte de pres polític i els efectes que la presó genera sobre la seva figura. Tot plegat, acompanyat de la banda sonora de Lluís Llach, Ovidi Montllor i Quico Pi de la Serra.

 • Pere Casaldàliga: lliçons i aprenentatges d'un referent de l'amor als altres a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  Pere Casaldàliga: lliçons i aprenentatges d'un referent de l'amor als altres a "El racó de pensar"

  David Fernàndez ens porta al racó de pensar per reflexionar, recordar i reaprendre d'un dels referents morals i intel·lectuals del nostre temps: Pere Casaldàliga. Aprofitant la setmana del seu 90è aniversari, portem el seu testimoni al racó de pensar: teologia de l'alliberament, servei a l'altre, anticapitalisme... I per fer-ho, s'acompanya del claretià Joan Soler, un dels que es consideren deixebles de Pere Casaldàliga. També parlem amb Glòria Casaldàliga, la seva neboda i una de les responsables dels actes de celebració del 90è aniversari, i del grup valencià La Raíz, que tanca el racó interpretant, en directe, la cançó "Entre poetas y presos".

 • Com casen l'ordre i la llibertat? Anem al "Racó de pensar" amb el filòsof Xavier Antich
  Escolta àudio

  Com casen l'ordre i la llibertat? Anem al "Racó de pensar" amb el filòsof Xavier Antich

  Anem al "Racó de pensar" per reflexionar sobre la llibertat i les seves amenaces, especialment sobre l'amenaça, tan habitual en els règims tirànics, que consisteix en la restricció de les llibertats (de consciència, d'expressió, d'associació, de sufragi) a través de la persecució dels dissidents polítics. Per fer-ho, ens agafem de la mà de John Stuart Mill, Leo Strauss i Hannah Arendt, que ens ajuden a repassar aquesta dicotomia entre ordre (sense ser opressió) i llibertat (sense ser llibertinatge).

 • "El racó de pensar" amb Xavier Antich: "A què ens referim quan parlem de dignitat?"
  Escolta àudio

  "El racó de pensar" amb Xavier Antich: "A què ens referim quan parlem de dignitat?"

  Portem a "El racó de pensar" un concepte clau en la reflexió ètica contemporània, des de la Il·lustració: la dignitat. Fa uns dies pensàvem sobre la noció de "decència", sobre la societat decent i el que significa i representa. I ens hi va ajudar el filòsof Avishai Margalit, que ens deia que "una societat decent és aquella les institucions de la qual no humilien les persones". Aquesta vegada provarem de pensar què és això de la decència, i per què ens és tan important per a moltes de les coses que estan en joc.

 • "El racó de pensar": radiografia de la corrupció, amb David Fernàndez
  Escolta àudio

  "El racó de pensar": radiografia de la corrupció, amb David Fernàndez

  Anem a "El racó de pensar" amb el periodista David Fernàndez per parlar de corrupció. Sistemàtica i sistèmica. Hem interioritzat la corrupció com una part indestriable de la nostra societat? Es pot combatre? Com? Una pista, com deia Adam Smith: "La propensió a venerar els rics i menysprear els pobres és la causa més gran i universal de la corrupció."

 • "El racó de pensar", amb Xavier Antich: té sentit encara la política?
  Escolta àudio

  "El racó de pensar", amb Xavier Antich: té sentit encara la política?

  Recordant les reflexions de Hannah Arendt, Mònica Terribas conversa amb el filòsof Xavier Antich sobre què és la política, pregunta oportuna el dia de constitució del Parlament. Antich apunta que la política, com a concepte, desborda el marc dels reglaments i recomana plantejar si encara té sentit. Els reglaments i les lleis xoquen amb la llibertat?