El racó de pensar

 • Josep Gifreu, comunicòleg: "Les imatges (de l'1-O) són proves forenses per demostrar el que calgui"
  Escolta àudio

  Josep Gifreu, comunicòleg: "Les imatges (de l'1-O) són proves forenses per demostrar el que calgui"

  Com s'expliquen els fets de l'1-O? Com es construeixen els relats a partir dels fets? Què ha fet el quart poder? Qui ha dit què? A "El racó de pensar", Xavier Antich presenta el llibre "El quart poder i la independència. La batalla mediàtica per l'1 d'octubre", de Josep Gifreu (Angle Editorial, 2018). Un llibre que és una crònica, un assaig de tipus notarial sobre el referèndum d'independència de l'1 d'octubre i totes les actuacions que en van derivar.

 • "Racó de pensar". Rob Riemen, filòsof: "El feixisme és el contrari de la decència"
  Escolta àudio

  "Racó de pensar". Rob Riemen, filòsof: "El feixisme és el contrari de la decència"

  "El feixisme és el contrari de la decència comuna", ho ha dit, a "El racó de pensar", Rob Riemen, assagista, fundador i president del Nexus Institut, una institució independent neerlandesa. Rob Riemen acaba de publicar l'obra: "Per combatre aquesta època. Dues consideracions urgents sobre el feixisme". Al costat de David Fernàndez, Riemen ha recordat que tant Sòcrates com Spinoza van dir que "hem de prendre cura de les nostres ànimes". I ha recordat que "això és als antípodes de voler el poder o voler ser ric, perquè no té res a veure amb l'ànima". Riemen ha dit: "Si voleu que la vostra vida tingui sentit, cal viure amb la veritat i amb la idea de ser just."

 • "Racó de pensar": "Hi ha un principi de cansament a les xarxes que ens portarà a una altra cosa"
  Escolta àudio

  "Racó de pensar": "Hi ha un principi de cansament a les xarxes que ens portarà a una altra cosa"

  Ingrid Guardiola, autora del llibre "L'ull i la navalla", i Xavier Antich ens porten les seves reflexions sobre el paper de les imatges que, a través de tota mena de pantalles, estan canviant la nostra vida i, amb ella, la nostra relació amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el món. Tot això provoca el que ja es coneix com "tecnoestrès".

 • "El racó de pensar": De la vaga de La Canadenca a la feminista (8-M), amb David Fernàndez
  Escolta àudio

  "El racó de pensar": De la vaga de La Canadenca a la feminista (8-M), amb David Fernàndez

  Avui és 3 d'octubre, i parlarem de vagues. Un any després de la del 3 d'octubre, la que potser ha estat la vaga més gran que ha viscut mai aquest país... De la Cross de Badalona el 1918, tot just fa 100 anys, a la de la Canadenca el 1919. De la vaga dels tramvies del 1951 "la ciutat aturada" que es va guanyar a la dictadura. En l'any encara de la vaga general feminista del passat 8 de març. I quan fa un any de l'aturada de país del 3 d'octubre del 2017. Avui, repassem amb David Fernàndez les vagues més importants i què han suposat.

 • "El racó de pensar". Descobrim G.K. Chesterton, amb David Fernández i Santiago Alba Rico
  Escolta àudio

  "El racó de pensar". Descobrim G.K. Chesterton, amb David Fernández i Santiago Alba Rico

  "No s'ha d'augmentar ni un penic el salari de ningú; no s'ha d'escurçar ni en una hora el dia laboral de ningú, atès que això podria endarrerir el dolç i ràpid procés pel qual i ben aviat tot a la Terra pertanyerà als seus sis habitants amb menys escrúpols", va dir Gilbert Keith Chesterton. Parlem de G.K. Chesterton, amb David Fernández i l'escriptor i filòsof Santiago Alba Rico. Feliu Ventura i Marc Serrats (Xerramequ) presenten en directe el seu últim disc: "Cançons ferotges".

 • "Racó de pensar": Quan la veritat no importa tant, amb Xavier Antich i Joan Garcia del Muro
  Escolta àudio

  "Racó de pensar": Quan la veritat no importa tant, amb Xavier Antich i Joan Garcia del Muro

  "Els valors associats a la veritat són bons", diu Xavier Antich, tot i això s'ha erosionat molt la confiança en la veritat. A partir del llibre "Good bye, veritat. Una aproximació a la postveritat" (Pagès Editors, 2018), de Joan Garcia del Muro, l'autor i Xavier Antich analitzen què és la veritat, la postveritat i com s'hi arriba. Perquè, tal com diu Garcia del Muro, "no busquem la veritat absoluta, sinó sentir-nos acollits dins un clan". També han presentat el llibre "Breve historia de la verdad" (Ático de los Libros, 2018), de Julian Baggini.

 • "El racó de pensar": Espai públic versus espai privat, amb David Fernàndez
  Escolta àudio

  "El racó de pensar": Espai públic versus espai privat, amb David Fernàndez

  "L'espai públic és contradictori, complex i conflictiu." Ho diu l'activista David Fernàndez, que afegeix que no és el mateix treure que posar llaços: "Treure un llaç groc vol dir que estàs vantant-te del dolor dels altres." David Fernàndez també repassa qui hi ha darrera de la polèmica dels llaços grocs i ho posa en context. Aretha Franklin posa música a "El racó de pensar" d'avui.

 • Fi de festa a "El racó de pensar" amb Xavi Sarrià, David Fernàndez i Xavier Antich
  Escolta àudio

  Fi de festa a "El racó de pensar" amb Xavi Sarrià, David Fernàndez i Xavier Antich

  Tanquem la segona temporada d'"El racó de pensar" amb els dos col·laboradors habituals, el filòsof Xavier Antich i el periodista David Fernàndez, i aquesta vegada amb un convidat de luxe: el músic i excantant del grup Obrint Pas Xavi Sarrià. Repassem tot el que hem pensat aquest any i ens posem deures sobre tot allò que encara ens queda per pensar. I acabem amb música..., com no podria ser d'una altra manera.

 • El valor de la perseverança, a "El racó de pensar" amb Xavier Antich
  Escolta àudio

  El valor de la perseverança, a "El racó de pensar" amb Xavier Antich

  Anem a "El racó de pensar" amb el filòsof Xavier Antich, avui per parlar sobre el valor de la perseverança. Perquè hi ha paraules que havien conformat models de conducta durant segles que gairebé han desaparegut del nostre vocabulari i que han acabat per convertir-se en fòssils d'una època que ja no és la nostra: constància, tenacitat, fidelitat, perseverança. Estranya, per això, que avui la perseverança, que podria resumir-les totes, ja no sigui una paraula d'ús corrent, ni sigui reconeguda com una virtut, ni tan sols excèntrica. Per això, avui pensarem sobre la perseverança.

 • "El racó de pensar" amb David Fernàndez: Karl Marx
  Escolta àudio

  "El racó de pensar" amb David Fernàndez: Karl Marx

  Fa 200 anys del naixement del filòsof alemany i el seu pensament és més vigent que mai. David Fernàndez fa un repàs de les últimes obres escrites sobre l'intel·lectual, que animen a recuperar les seves aportacions en un moment de crisi del model capitalista.

 • Pulsions, instints i cultura a "El racó de pensar", amb Xavier Antich
  Escolta àudio

  Pulsions, instints i cultura a "El racó de pensar", amb Xavier Antich

  El filòsof Xavier Antich ens porta al racó de pensar per reflexionar sobre la nostra relació amb els instints i les pulsions, i com els podem contrarestar. Pensem sobre la naturalesa humana, les pulsions i els instints (entre els quals la violència, l'agressivitat i els abusos sexuals), i el paper que la cultura té, o pot tenir, en tot plegat.

 • Ecologisme, capitalisme i feminisme. Aprenentatges amb Yayo Herrero a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  Ecologisme, capitalisme i feminisme. Aprenentatges amb Yayo Herrero a "El racó de pensar"

  Anem a "El racó de pensar" amb el periodista i activista David Fernàndez, avui acompanyat de l'antropòloga, enginyera i investigadora Yayo Herrero. Amb ella parlem d'ecologisme, de feminismes i dels límits del capitalisme, arran de l'últim llibre en què ha participat: "Petróleo", editat per Arcàdia. Perquè, tal com diu, "la ficció de poder viure emancipats de la natura, del nostre propi cos o de la resta de persones constitueix un eix central del projecte civilitzatori occidental".

 • La presó com a eina política. 40 minuts a Estremera amb Raül Romeva a "El racó de pensar"
  Escolta àudio

  La presó com a eina política. 40 minuts a Estremera amb Raül Romeva a "El racó de pensar"

  Xavier Antich i David Fernàndez visiten la presó d'Estremera per parlar de Raül Romeva. Durant els 40 minuts que dura la visita, i fins que s'apaga la seva veu darrere el vidre, Romeva ens acosta les seves reflexions des de dins els murs de la presó: Mandela, Gramsci, Rebecca Solnit... un racó de pensar que ens trasllada a dins del penal per entendre millor el que passa fora.

 • Revalorar, antònim de revaloritzar. "El racó de pensar" amb David Fernàndez
  Escolta àudio

  Revalorar, antònim de revaloritzar. "El racó de pensar" amb David Fernàndez

  Avui a "El racó de pensar" amb David Fernàndez volem reflexionar sobre el concepte de revalorar, probablement l'antònim de revaloritzar, molt estès en la plana econòmica. Ho fem amb les reflexions de Jorge Riechmann, autor de "Peces fuera del agua".

 • L'esperança, fins i tot quan venç d'optimisme. "El racó de pensar" amb Xavier Antich
  Escolta àudio

  L'esperança, fins i tot quan venç d'optimisme. "El racó de pensar" amb Xavier Antich

  Avui a "El racó de pensar" amb Xavier Antich volem pensar sobre l'esperança en aquests temps que sembla que conviden, més aviat, a la desesperança, com sempre ho fan els temps difícils i obscurs. Per això volíem començar amb un llibre extraordinari de Rebecca Solnit que recomanem amb entusiasme: "Esperança dins la foscor", que ens planteja com de necessària és l'esperança, sobretot quan sembla que hi ha menys esperança, precisament per avançar cap al futur.