El galliner

 • Iván Morales: "L'amor que ens venen les cançons pop no és real"
  Escolta àudio

  Iván Morales: "L'amor que ens venen les cançons pop no és real"

  "Esmorza amb mi" és una història escrita i dirigida per Iván Morales que parla de l'amor, el desamor, el món de la parella, les frustracions, i també de l'amistat i de qui voldríem ser i el que realment som. Perquè ni la vida i ni l'amor són com ens venen les cançons pop. Què estem disposats a fer i què estem disposats a sacrificar per esmorzar amb la persona que estimem?

 • "A 'Temps salvatge', els personatges es mouen per la por"
  Escolta àudio

  "A 'Temps salvatge', els personatges es mouen per la por"

  "Temps salvatge" és un temps inclement, al qual no t'acabes d'acostumar, difícil i amenaçador. Un temps que apareix en forma de pintades: "Tornarem per violar les vostres dones". La Sala Gran del TNC és molt gran. Però a "Temps salvatge" es converteix en un lloc tancat, que ofega, que oprimeix, ple d'insolència, de mentides i d'ulls que espien darrere de les cortines. "Temps salvatge" és l'última obra de Josep Maria Miró i la dirigeix Xavier Albertí. Ens en parlen dos dels actors: Míriam Iscla i Manel Barceló. També anem fins a Canes amb l'Àlex Gorina i la Gemma Ruiz ens fa les millors recomanacions culturals.

 • Miki Esparbé: "A les xarxes hi ha moltes dobles vides, com ja escrivia Wilde"
  Escolta àudio

  Miki Esparbé: "A les xarxes hi ha moltes dobles vides, com ja escrivia Wilde"

  "La importància de ser Frank" d'Oscar Wilde. Des del joc de paraules del títol, tota l'obra transcorre al voltant d'una impostura feliç, que finalment deixa de ser-ho. Una història que parla de la hipocresia social que cada vegada més delimita i controla la intimitat dels seus ciutadans. A la Sala Petita del TNC, en trobareu una versió de David Selvas i Cristina Genebat que és una festa. Un veritable cant a la vida, a l'amor i a la llibertat en forma de faula que no s'oblida de la crítica, entre cançó i cançó. A l'estudi, ens en parlen Miki Esparbé i Paula Jornet. També anem fins a Canes, on Àlex Gorina ens posa el dia de les pel·lícules que s'hi presenten; amb la Gemma Ruiz ens avancem a la 7a edició del Festival Primera Persona, i la Núria Marín fa un repàs d'Eurovisión.

 • José Sanchis Sinisterra: "Els vençuts necessiten algú que els torni a fer presents"
  Escolta àudio

  José Sanchis Sinisterra: "Els vençuts necessiten algú que els torni a fer presents"

  El dramaturg, divulgador i director de teatre José Sanchis Sinisterra ha estat guardonat amb el Premi Max d'Honor per la seva trajectòria. És a Barcelona per presentar el seu últim muntatge, "El lugar donde rezan las putas", que es pot veure durant quatre dies a la Sala Beckett, l'espai que ell fa fundar a finals dels 80. Repassem la seva trajectòria i el seu mestratge, que ha esdevingut referent per a molts dels joves dramaturgs del nostre país. També parlem amb Sílvia Munt, que acaba de dirigir "Vida privada", basada en la novel·la de Josep Maria de Sagarra, i amb l'Àlex Gorina repassem la cartellera. La Núria Marín ens actualitza la vida dels nostres famosos.

 • Emma Vilarasau: "Medea podem ser tots"
  Escolta àudio

  Emma Vilarasau: "Medea podem ser tots"

  Medea ho ha perdut tot (l'home, l'amant, la casa, el país, l'orgull) i ha estat condemnada per Creont, rei de Corint, a l'exili. Medea és una dona esquinçada, estrangera, rebel, plena d'ira, de ràbia i de gelosia. Uns instints que la inunden, la dobleguen, l'escupen i la porten a banda i banda del gran escenari del Lliure de Montjuïc per mostrar tot el seu dolor, però també tota la seva força. La força visceral de la dona que ha parit dues criatures; que ha desitjat un home amb tota l'ànima; que ha matat un germà amb les pròpies mans, i que ha estat ultratjada, menyspreada i silenciada pel simple fet de ser dona. I aquesta Medea és Emma Vilarasau. Incommensurable. Sota la direcció de Lluís Pasqual. No us la perdeu.

 • Oriol Broggi: "Èdip és l'obra més gran del teatre"
  Escolta àudio

  Oriol Broggi: "Èdip és l'obra més gran del teatre"

  La recerca de la identitat, els orígens, la lleialtat, les pors, l'amistat, el poder. Els límits del dolor que podem suportar. Sòfocles ho va escriure fa 2.500 anys, però totes i cadascuna de les paraules; totes i cadascuna de les reflexions tenen una vigència que ens transporta a l'actualitat. Des de l'escenari augmentat del Teatre Romea, convertit en la ciutat ferida i condemnada de Tebes, el seu rei Èdip es replega, es busca, es compromet , es perd i es troba. És l'heroi que cau i que es condemna. Avui, un clàssic, a "El matí de Catalunya Ràdio": "Èdip" de Sòfocles. Dirigit per Oriol Broggi i en la pell, un cop més excepcional, de Julio Manrique.

 • Agustí Pons: "Si fóssim a França, Capmany ocuparia la primera lleixa de la FNAC"
  Escolta àudio

  Agustí Pons: "Si fóssim a França, Capmany ocuparia la primera lleixa de la FNAC"

  Aquest 2018 es commemoren els 100 anys del naixement. Al llarg d'aquest any hi haurà molts actes per homenatjar l'escriptora, recuperar-ne la dimensió literària i reivindicar-ne la faceta d'intel·lectual i d'activista cultural. És per això que avui hem convidat tres persones que la coneixen en profunditat, bé perquè l'han coneguda, l'han estudiada o l'han interpretada. Agustí Pons, periodista i autor de la seva biografia, "Maria Aurèlia Capmany. L'època d'una dona", i les actrius Carme Sansa i Anna Güell.

 • Leonardo Sbaraglia: "Félix és un heroi a contracorrent"
  Escolta àudio

  Leonardo Sbaraglia: "Félix és un heroi a contracorrent"

  Aquest divendres Movistar+ estrena la primera sèrie de ficció de Cesc Gay, "Félix", protagonitzada per Leonardo Sbaraglia. A mig camí entre el thriller i el drama romàntic, "Félix" explica la història d'un escriptor en hores baixes que busca una dona d'origen xinès que acaba de conèixer i de qui s'ha enamorat perdudament, perquè fa dies que no en sap res. Avui a "El galliner" hem parlat amb ells. També entrevistem Pino Sagliocco, promotor del concert de Roger Waters, dels Pink Floyd, que actua a Barcelona el 13 de juliol, i repassem la cartellera amb els Gorina.

 • "El galliner". Pau Roca: "A 'Bull'", el 70% dels espectadors s'identifiquen amb l'agressor"
  Escolta àudio

  "El galliner". Pau Roca: "A 'Bull'", el 70% dels espectadors s'identifiquen amb l'agressor"

  "Bull" (a la sala Villarroel) és una obra que parla de la crueltat, de la competitivitat portada a l'extrem i de la falta d'empatia. De l'assetjament i l'abús a la feina (i a la vida). De la força del grup contra l'individu quan el grup es conjura per esclafar-lo. Podria ser la jungla, però és una corrida de toros. En parlem amb Pau Roca, director, i Mar Ulldemolins, una de les protagonistes. A "El sistema solar", Aina i Marc Clotet són germans d'una família desestructurada que s'esmicola i que es troba una nit de Nadal. I amb l'Alfons Gorina repassem les estrenes de la cartellera d'aquesta setmana.

 • La "Sopa de pollastre amb ordi" és la sopa que guareix i és l'amor a l'altre, malgrat tot
  Escolta àudio

  La "Sopa de pollastre amb ordi" és la sopa que guareix i és l'amor a l'altre, malgrat tot

  Es titula "Sopa de pollastre amb ordi", i darrere d'aquest títol curiós però simbòlic s'explica la història dels Kahn, una família londinenca, de classe obrera, jueus i comunistes, en un món que canvia a tota velocitat. Entre el 1936 i el 1956, set personatges que es busquen i es confronten. Es representa a la Biblioteca de Catalunya, i és una obra que sacseja perquè ens identifica, que parla d'ideals, de conviccions, de lluites, de decepcions i d'injustícies. De vida. I també de sopa. De sopa de pollastre amb ordi. En parlem amb Feran Utzet, director, i Màrcia Cisteró i Ricard Farré, dos dels intèrprets.

 • Marc Recha: "O ens posem les piles o ens en anem tots al rec"
  Escolta àudio

  Marc Recha: "O ens posem les piles o ens en anem tots al rec"

  "La vida lliure" és l'última pel·lícula de Marc Recha. Una història sobre la lluita per la supervivència i l'anhel de llibertat protagonitzada per Sergi López, Miquel Gelabert i dos nens que són una meravella: Mariona Gomila i Macià Arguimbau. A partir del 2 de març es podrà veure a la cartellera dels nostres cinemes. Amb el director Marc Recha i l'actor Sergi López parlem d'aquesta història, però també de la situació actual on la llibertat d'expressió i el món de la cultura estan amenaçats.

 • Els Frankensteins de Núria Marín
  Escolta àudio

  Els Frankensteins de Núria Marín

  L'abans i el després d'una operació d'estètica. Avui, Núria Marín ens porta els canvis de rostre més impactants de les celebrities.

 • "El galliner": "Frankenstein és tot cor"
  Escolta àudio

  "El galliner": "Frankenstein és tot cor"

  "Els monstres no somien amb altres monstres." Això és el que diu la criatura al seu creador, el doctor Víctor Frankenstein. I aquest és l'esperit d'un dels clàssics de la història universal. El veritable monstre de Mary Shelley és l'"altre", el que decideix esquinçar, ferir, amanyogar la vida que ha creat. Perquè no l'entén, per venjança, per incapacitat o per por. Des d'avui, el Frankenstein més emocional puja sobre l'escenari gran del Teatre Nacional de Catalunya. Sota la mirada atenta de Carme Portaceli a partir d'una adaptació de Guillem Morales. I, tot i que l'un i l'altre no s'haurien imaginat mai en el paper que Portaceli els va donar, Joel Joan és la criatura i Àngel Llàcer, el doctor.

 • Amor al teatre. Amb Imma Colomer, Daniel Anglès i Miquel Tejada. Un luxe!
  Escolta àudio

  Amor al teatre. Amb Imma Colomer, Daniel Anglès i Miquel Tejada. Un luxe!

  Imma Colomer acaba de ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona per la seva trajectòria i també pel seu paper protagonista a "Un tret al cap" de Pau Miró. L'actriu no para... serà un de les actrius que portarà sobre escena el muntatge de Lluís Pasqual "En procés. Teatre d'emergència", al Teatre Lliure. El Daniel Anglès i el Miquel Tejada seran un dels duets que aquest 26 de febrer al teatre Victòria faran "Amor per amor", un espectacle amb objectiu benèfic.

 • "Adossats": "Tenim l'obligació de ser feliços"
  Escolta àudio

  "Adossats": "Tenim l'obligació de ser feliços"

  Com més a prop, més desconeguts? Sembla una frase feta, però amaga més veritat que literatura. Explica Ramon Madaula que es va topar amb aquesta frase en una novel·la i d'aquí en va sortir l'obra de teatre "Adossats": un muntatge al voltant de la manca de comunicació en una família aparentment "normal". Una família de classe mitjana, on tots els membres masculins es diuen Jordi, i que viu en una casa adossada en una urbanització del Vallès Occidental. Una família plena d'homes i dones que se senten sols i no saben -o no volen- acostar-se entre ells. Què els preocupa? Quins són els seus desitjos? Per què, malgrat tot, són uns perfectes desconeguts? En parlem amb Ramon Madaula, autor i actor, i Carles Canut.