El galliner

 • Àlex Rigola: "Has de saber què es fa a cada teatre, que hi puguis anar sense mirar la programació"
  Escolta àudio

  Àlex Rigola: "Has de saber què es fa a cada teatre, que hi puguis anar sense mirar la programació"

  A partir de la situació que viu el Teatre Lliure i de la dissolució de la Kompanyia Lliure, Àlex Rigola diu que caldria aprofitar aquest moment per perfilar què es fa a cada teatre i que cal saber si "es vol una persona directament relacionada amb els escenaris o no" per ser-ne el director. Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, ha afegit que "si no saps on vols anar, és molt difícil que t'hi acostis" i que "cal decidir primer què han de ser els teatres públics de Catalunya i després qui ha de ser-ne el seu director o directora". També parlem del Temporada Alta, on Àlex Rigola presenta "Un enemigo del pueblo" de Henrik Ibsen i "Machoman". El director teatral versiona el clàssic "Un enemigo del pueblo" de Henrik Ibsen amb l'objectiu de fer dubtar els espectadors sobre aspectes de la democràcia com el sufragi universal i la llibertat. Salvador Sunyer ens explica que la llibertat d'expressió és un dels eixos del festival aquest any.

 • "El galliner": Avui, des del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges
  Escolta àudio

  "El galliner": Avui, des del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges

  Parlem amb Àngel Sala, director del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, sobre les pel·lícules que s'hi podran veure en la 51ena edició. Àngel Sala ha dit que "projectarem el '2001' de sempre perquè la pel·lícula de Kubrick és intocable". Sala ha afegit: "Veurem una versió molt nova i perfecta, però amb el so i la textura del 1968." Àlex Gorina i Alfons Gorina, des de Sitges, també fan un repàs de la cartellera de cinema i destaquen algunes pel·lícules com "Viaje al cuarto de una madre", "Cold war" i "A star is born" amb Lady Gaga. Pel que fa a "Els imperdibles" teatrals, Gemma Ruiz destaca el Festival Temporada Alta i "Els Jocs Florals de Canprosa" de Santiago Rusiñol.

 • Imanol Arias: "El teatre és dels pocs llocs on la gent es pot continuar formant"
  Escolta àudio

  Imanol Arias: "El teatre és dels pocs llocs on la gent es pot continuar formant"

  L'escriptor, poeta, periodista i amant del flamenc Pedro Atienza va escriure un text ara fa uns anys. Es titulava "La vida a palos", un llegat que, abans de morir, va entregar al seu amic Imanol Arias. Quatre anys després, el text s'ha convertit en un muntatge teatral que es presenta amb el mateix títol. Un muntatge que parla dels "palos" del flamenc, però també dels cops que et dona la vida. En parlem amb Imanol Arias, protagonista de l'obra "La vida a palos. Testamento", que es pot veure del 5 al 14 d'octubre al Teatre Coliseum de Barcelona.

 • "El galliner": Del TNT de Terrassa al Festival de Cinema de Sant Sebastià
  Escolta àudio

  "El galliner": Del TNT de Terrassa al Festival de Cinema de Sant Sebastià

  A la secció "Els imperdibles", Gemma Ruiz ens recomana el Festival TNT de noves tendències (Terrassa) i el solo de la irlandesa Oona Doherty a la Sala Hiroshima. Àlex Gorina parla de la 66a edició del Festival de Cinema de Donosti. Alfons Gorina ens presenta "Searching" i "Milla 22"; i Núria Marín ens explica qui és la parella de Manuel Valls.

 • "El galliner": reivindicació i feminisme
  Escolta àudio

  "El galliner": reivindicació i feminisme

  Repassem les estrenes de la cartellera de cinema amb Alfons Gorina i la nova temporada del Mercat de les Flors, sota la direcció d'Àngels Margarit, amb Gemma Ruiz. Núria Marín fa un rànquing de famoses que visibilitzen el dia a dia real de les dones, i des del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, parlem amb Àlex Gorina.

 • Mercè Aránega: "Les dones tenim doble paret"
  Escolta àudio

  Mercè Aránega: "Les dones tenim doble paret"

  "Els somnis no són mai on esperes trobar-los." Ho diu Shirley Valentine, que interpreta l'actriu Mercè Aránega. Shirley Valentine és una mestressa de casa, una dona vençuda per les circumstàncies, que esperava ser algú diferent de qui ha acabat sent, cansada d'anar darrere l'home, els fills, amb l'autoestima minada i que acaba parlant amb la paret groga de la seva cuina, a falta d'un interlocutor generós. "Shirley Valentine", de Willy Russell, és una comèdia que parla del coratge d'atrevir-te a ser qui vols ser. Més enllà del que els altres pensin o decideixin que has de ser. "Shirley Valentine", fins al 4 de novembre, al Teatre Goya.

 • "El galliner": Enyorar és bonic
  Escolta àudio

  "El galliner": Enyorar és bonic

  Tant en el muntatge teatral de Bruno Oro ("Immortal") com en la pel·lícula d'Elena Trapé "Les distàncies", el pas del temps i com condiciona les relacions és el fil conductor de les històries que s'hi expliquen. D'un cantó, en clau d'humor, a la sala 2 del Club Capitol, i de l'altre, a la cartellera cinematogràfica, en una pel·lícula protagonitzada per Miki Esparbé, amb qui també hem parlat. Amb Gemma Ruiz repassem les reposicions teatrals; amb l'Àlex Gorina, les estrenes cinematogràfiques, i amb la Núria Marín, les distàncies entre el glamour de Carmen Maura i Pedro Almodóvar.

 • Arantxa Echevarría: "Quan surts de la tribu, sempre tens problemes"
  Escolta àudio

  Arantxa Echevarría: "Quan surts de la tribu, sempre tens problemes"

  Àlex Gorina, Alfons Gorina, Gemma Ruiz, Núria Marín i Marta Vives ens expliquen la cultura que es mou. Avui amb especial atenció a una estrena cinematogràfica: "Carmen y Lola", d'Arantxa Echevarría, una història d'amor entre dues noies adolescents i gitanes. A més, repassem la cartellera i ens fixem en la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i el Temporada Alta de Girona.

 • Jordi Bosch: "Tots tenim pors; i això és el que explica 'Humans'"
  Escolta àudio

  Jordi Bosch: "Tots tenim pors; i això és el que explica 'Humans'"

  La pèrdua, la família, les pors, la incomunicació, els secrets i la capacitat de resiliència. En definitiva, tot allò que ens fa "humans". És el muntatge "Humans" de Stephen Karam dirigit per Mario Gas que forma part de la programació del Grec. En l'últim "Galliner" de la temporada, la Gemma Ruiz recomana l'exposició de la Gala al MNAC, i els Gorines ens expliquen què no ens podem perdre de la cartellera d'aquest cap de setmana.

 • Sílvia Munt: "El veredicte és per quan tot s'ha acabat. Viure és ajornar el veredicte"
  Escolta àudio

  Sílvia Munt: "El veredicte és per quan tot s'ha acabat. Viure és ajornar el veredicte"

  "La resposta" de Brian Friel (anomenat "el Txékhov irlandès"), transita per les febleses de l'ànima humana, que van des de l'alcohol fins a l'ambició, passant per la pèrdua o la necessitat de l'altre. Veritats amagades en els plecs del dia a dia. Relacions de parella, d'amistat o amb els pares que expliquen les ambigüitats de l'ésser humà. Segur que teniu moltes preguntes, però... i la resposta? Anem-la a buscar amb Sílvia Munt, directora del muntatge, i Àngels Gonyalons, una de les actrius. Les podeu veure al Teatre Goya fins al 12 d'agost.

 • Simona Levi: "La participació és esmenar la realitat"
  Escolta àudio

  Simona Levi: "La participació és esmenar la realitat"

  L'activista i directora teatral Simona Levi presenta el seu especatcle "Realitats avançades 2. Enlluernats per la democràcia", que es podrà veure al Mercat de les Flors el 9, el 10 i l'11 de juliol dins la programació del Grec. Un muntatge on, amb caricatura, humor i molta crítica, l'activista i dramaturga Simona Levi destapa les vergonyes de la falsament anomenada "participació cioutadana" i l'actualitza en plena era digital per reivindicar dues revolucions: una democràcia gestionada des de la ciutadania i la liberalització de la cultura. També entrevistem Toni Ulled, exdirector de la revista "Fotogramas", que ha tancat la redacció de Barcelona, després que l'empresa propietària, Hearst, hagi decidit deslocalitzar la publicació i portar-la a Madrid. Gemma Ruiz, Àlex Gorina i Alfons Gorina ens fan propostes culturals. I Núria Marín ens posa al dia de l'actualitat del cor.

 • Sergi Belbel: "Fins i tot les deixalles tenen la seva pròpia bellesa"
  Escolta àudio

  Sergi Belbel: "Fins i tot les deixalles tenen la seva pròpia bellesa"

  En el muntatge "Una gossa en un descampat", la seva autora, Clàudia Sedó, ha convertit l'avortament que va tenir quan estava de cinc mesos (i tot allò que li va provocar) en el punt de partida del muntatge que podeu veure a la Sala Beckett, sota la direcció de Sergi Belbel. Emoció, contundència i molt de dolor sobre el terra d'un escenari que tan aviat és un descampat o un decorat de teatre com l'habitació d'un hospital o un paritori. Una obra que, des de les vísceres, ens fa viure el patiment i la pèrdua.

 • "Els de la Lleva del Biberó no van poder explicar res als seus fills. Ara ho han fet als néts"
  Escolta àudio

  "Els de la Lleva del Biberó no van poder explicar res als seus fills. Ara ho han fet als néts"

  Només tenien 17 anys i molta por quan els van obligar a defensar les trinxeres durant la Guerra Civil Espanyola. Eren els de la Lleva del Biberó. Quan la memòria encara és viva, en la veu d'alguns dels supervivents, el Teatre Lliure els dedica un homenatge sentit i necessari a parts iguals. Diu un dels personatges: "Els que vam sobreviure vam tenir fills a qui vam ser incapaços d'explicar res. Ara, als nets, els ho hem pogut explicar." I això és el que fan. I això és el que fem avui...

 • Martí: "El negoci em va anar malament, em vaig separar i em vaig quedar sol. M'incomoda la solitud"
  Escolta àudio

  Martí: "El negoci em va anar malament, em vaig separar i em vaig quedar sol. M'incomoda la solitud"

  Avui han vingut els actors de "Sis personatges. Homenatge a Tomás Giner". Una obra de teatre en col·laboració amb el Teatre Lliure i la Fundació Arrels. 5 persones que ho han perdut tot o que viuen al carrer expliquen la història d'un personatge inventat: el Tomás. Un home que de petit va anar a un orfenat i que va acabar dormint al carrer. Hem parlat amb el Juan Carlos Martel, director de l'espectacle, i Jesús Marcos i Martí Ruiz Carreras, actors. És un muntatge professional que ha tingut tan bona acollida que ha prorrogat fins aquest diumenge, dia 17. I no us perdeu les recomanacions de Gemma Ruiz i Àlex Gorina. I les notícies d'última hora de la Núria Marín.

 • Oriol Tarrasón: "Per què ens hem de defensar d'una cosa que no som culpables?"
  Escolta àudio

  Oriol Tarrasón: "Per què ens hem de defensar d'una cosa que no som culpables?"

  Si en comptes del 1603, William Shakespeare hagués escrit "Othello" en aquest món virtual en què vivim, estaríem parlant de "fake news". I aquesta ha estat la visió que les Antonietes que, amb Oriol Tarrasón al capdavant, hi han volgut donar. Un cub blanc, amb càmeres que retransmeten en directe i amb el públic com a part implicada. Us sona? Vet aquí un Shakespeare que no sembla Shakespeare. Una obra que parla de manipulació, desinformació, lluita de poder, racisme i violència de gènere. Benvinguts a la vida real amb el teatre com antídot. Avui han passat per "El matí" Oriol Tarrasón, director i adaptador d'"Othello", i també Òscar Intente, actor interpreta Othello. La podreu veure fins al 24 de juny.