El galliner

 • Pau Roca: "L'obra fa accessibles a través de l'humor i la tendresa temes molt punyents"
  Escolta àudio

  Pau Roca: "L'obra fa accessibles a través de l'humor i la tendresa temes molt punyents"

  Si haguéssiu de fer una llista d'un milió de coses excepcionals per les quals val la pena viure, què no hi podria faltar? Pau Roca es passeja cada nit entre el públic del Club Capitol per qüestionar-se i fer-nos preguntes a través de la mirada d'un nen que, mentre es fa gran, escriu llistes d'arguments per fer feliç la seva mare. És l'obra "Les coses excepcionals", de Duncan Macmillan. Gemma Ruiz ens parla dels muntatges que espera amb candeletes aquest 2019, i Àlex Gorina ens fa propostes cinematogràfiques per a aquesta setmana.

 • Joel Joan: "És important riure's d'un mateix. És el millor 'escape room'"
  Escolta àudio

  Joel Joan: "És important riure's d'un mateix. És el millor 'escape room'"

  Quantes mentides amaguem per no fer mal? Què som capaços de fer per mantenir els nostres principis inalterables? És més fàcil viure en les convencions o fer-hi front? Estem amb la persona que estimem? Qui som realment: qui volem ser o com ens veuen els altres? Això és el que planteja l'obra teatral "Escape Room", de Joel Joan i Hèctor Claramunt, que es pot veure fins al 3 de febrer al Teatre Goya de Barcelona. A "El galliner" d'avui, la Gemma Ruiz ens recomana les exposicions que podem veure en algunes de les capitals del món, i l'Àlex Gorina ens fa propostes cinematogràfiques per a aquestes festes nadalenques.

 • Lluís Homar: "El senyor Lihn ens ensenya a mirar la vida amb esperança"
  Escolta àudio

  Lluís Homar: "El senyor Lihn ens ensenya a mirar la vida amb esperança"

  "La neta del senyor Linh" és un magnífic llibre de Philippe Claudel, que, des de la seva publicació el 2005, ha emocionat més de 200.000 lectors que l'han llegit en 11 idiomes diferents. El senyor Linh ha travessat fronteres i també les pàgines del llibre per convertir-se en una adaptació teatral. Ja s'ha vist en flamenc, francès i anglès. I ara, al Lliure de Montjuïc, el senyor Linh ens emociona en català (en una traducció de Sergi Belbel). En la mirada i la veu d'un Lluís Homar que ens explica aquesta faula sobre la immigració, amb veu serena i calmada. Amb la mirada de qui encara té esperança, i amb la generositat i la senzillesa de qui ho ha perdut tot: el país, la família i les cançons.

 • "'L'habitació del costat' més que un vibrador és una història d'amor, de desig i sobretot de llum"
  Escolta àudio

  "'L'habitació del costat' més que un vibrador és una història d'amor, de desig i sobretot de llum"

  A "L'habitació del costat" hi som, dins i fora. A banda i banda de la Villarroel, gràcies a una escenografia fantàstica d'Alejandro Andújar. Julio Manrique està al capdavant d'aquest muntatge que ens fa xalar i pensar, i de valent, amb actors com els que avui ens acompanyen, Ivan Benet i Carlota Olcina. Amb l'Àlex Gorina repassem les nominacions als Premis Gaudí i Goya, i la Gemma Ruiz ens fa tres propostes sobre circ de cara a aquestes festes.

 • Isaki Lacuesta: "'Entre dos aguas' és un cant a la vida"
  Escolta àudio

  Isaki Lacuesta: "'Entre dos aguas' és un cant a la vida"

  La pel·lícula '"Entre dos aguas", d'Isaki Lacuesta, ha estat guardonada amb la Concha d'Or a la millor pel·lícula en l'última edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, i fa uns dies ha rebut l'Astor de Oro a la millor pel·lícula. També sentirem els imperdibles d'Àlex Gorina, Alfons Gorina, Núria Marín i Gemma Ruiz, des de Budapest.

 • "L'omissió de la família Coleman": Un retrat ferotge, però molt humà
  Escolta àudio

  "L'omissió de la família Coleman": Un retrat ferotge, però molt humà

  A "El galliner", avui us presentem "L'omissió de la família Coleman", de l'argentí Claudio Tocachir, que podeu veure al Teatre Romea fins al 9 de desembre. Ens acompanyen Francesca Piñón i Sergi Torrecillas, actors del muntatge. Truquem a l'escriptor Jaume Cabré, autor del llibret de l'òpera "Llull", que la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya estrenarà el 23 i 24 de novembre a l'Auditori de Girona. La música de "Llull" és de Francesc Cassú i la direcció, de Xavier Albertí També sentireu "Els imperdibles", de Gemma Ruiz, Àlex Gorina i Alfons Gorina, i el "Vanitas vanitatis" de Núria Marín.

 • Pere Arquillué: "El 1996 'Àngels a Amèrica' era una missa laica cada dia, ara és un joc"
  Escolta àudio

  Pere Arquillué: "El 1996 'Àngels a Amèrica' era una missa laica cada dia, ara és un joc"

  "Àngels a Amèrica" és, sens dubte, una de les catedrals del teatre contemporani. Avui parlem amb David Selvas, actor i director del muntatge d'"Àngels a Amèrica" al Teatre Lliure de Montjuïc, i també Pere Arquillué, Clàudia Benito i Edu Lloveras, actors. L'obra s'ha prorrogat fins a l'1 de desembre. Pere Arquillué explica les diferències entre el muntatge del 1996, dirigit per Josep Maria Flotats, i la versió de David Selvas. A "Els imperdibles" Gemma Ruiz ens recomana la doble proposta del Club Capitol; Àlex Gorina ens parla d'un concert de la Simfònica del Vallès que es titula "Una galàxia de músiques" i de les pel·lícules "Mi obra maestra" o "Colette", Alfons Gorina ens porta uns quants documentals, i Núria Marín parla dels personatges que més s'han implicat en la lluita contra la sida.

 • Sílvia Marsó: "No vaig triar l'obra pel personatge, sinó pel que explica Zweig"
  Escolta àudio

  Sílvia Marsó: "No vaig triar l'obra pel personatge, sinó pel que explica Zweig"

  L'actriu Sílvia Marsó acaba d'estrenar "24 hores de la vida d'una dona" de Stefan Zweig al teatre Onyric-Condal. Una obra que defineix com una reflexió sobre la vida, les oportunitats perdudes, el que s'ha de fer o no...

 • De la dansa del Mercat de les Flors a Carmen Maura, passant per Queen
  Escolta àudio

  De la dansa del Mercat de les Flors a Carmen Maura, passant per Queen

  "Mexicatas" a l'Espai Brossa, la dansa del Mercat de les Flors, "Bohemian Rhapsody" de Queen, "Katia Kabanovà" al Liceu, la pel·lícula "Lazzaro Felice" i Carmen Maura a Movistar+ són algunes de les recomanacions de Gemma Ruiz, Àlex Gorina, Alfons Gorina i Núria Marín, a "El galliner".

 • "El galliner": D'"Àngels d'Amèrica" a Julia Roberts passant per Toulouse-Lautrec
  Escolta àudio

  "El galliner": D'"Àngels d'Amèrica" a Julia Roberts passant per Toulouse-Lautrec

  A "Els imperdibles", Gemma Ruiz parla d'"Àngels d'Amèrica", de Tony Kushner, i "L'omissió de la família Coleman" al Teatre Romea; Àlex Gorina recomana una exposició al CaixaForum sobre "Toulouse-Lautrec i l'esperit de Montmartre"; Alfons Gorina recomana "Un día más con vida" (el film sobre Kapuscinski), "El fotógrafo de Mathausen", de Mar Tarragona... I Núria Marín parla de Julia Roberts i un comentari desafortunat de Paula Echevarría.\t

 • Eduard Farelo, actor: "L'amor i la còlera són la imatge d'una mateixa moneda"
  Escolta àudio

  Eduard Farelo, actor: "L'amor i la còlera són la imatge d'una mateixa moneda"

  "Una Ilíada" és una relectura del clàssic d'Homer que van fer Lisa Peterson i Denis O'Hare i que als Estats Units va ser aclamada per la crítica nord-americana, i va guanyar molts premis. Ens acompanyen a "El galliner" l'actor Eduard Farelo i el director Juan Carlos Martel, que presenten aquest muntatge, que podeu veure a la Biblioteca de Catalunya fins al 4 de novembre. Els col·laboradors habituals d'"El galliner" (Àlex Gorina, Alfons Gorina, Gemma Ruiz, Núria Marín i Marta Vives) també participen en la conversa.

 • "El galliner": De "Només una vegada"(TNC) a "Petra", de Jaime Rosales, passant per Catherine Deneuve
  Escolta àudio

  "El galliner": De "Només una vegada"(TNC) a "Petra", de Jaime Rosales, passant per Catherine Deneuve

  A "El galliner" arriben les recomanacions de Gemma Ruiz, Alfons Gorina i Núria Marín. A "Els imperdibles", Gemma Ruiz parla de "Només una vegada", de Marta Buchaca, al TNC. Alfons Gorina presenta l'exposició de Stanley Kubrick al CCCB, que s'inaugura el dia 23; "Petra", de Jaime Rosales, i "La buena esposa", amb Glenn Close i Jonathan Pryce. Per acabar, Núria Marín, al "Vanitas Vanitatis", parla de Catherine Deneuve i de la campanya #MeToo.

 • Quimet Pla, actor: "En els espectacles de carrer, com que la gent no paga, ho has de fer molt bé"
  Escolta àudio

  Quimet Pla, actor: "En els espectacles de carrer, com que la gent no paga, ho has de fer molt bé"

  Quimet Pla ha afegit que "al teatre la gent, com que ha pagat l'entrada, ha de veure l'espectacle tant sí com no", en canvi, diu que al carrer s'han de fer coses molt interessants perquè, si no, la gent no s'atura. "Travy" és el cognom matern amb què s'autoanomenaven el clan Pla per emular una família de clowns italians. I així és com es titula el muntatge que podeu veure a l'Espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc i que és un homenatge al món del clown, i a la família, al clan i la tribu. Una proposta que és un cant a la vida, que es riu de les divergències familiars amb tendresa i que és una celebració amb tots els honors del món teatral més artesà. Ens acompanyen Oriol Pla, actor, director de "Travy" i Premi Ondas al millor actor pel seu paper en la sèrie "El día de mañana" (Movistar +), i Quimet Pla, Diana Pla i Núria Solina, actors de "Travy".

 • "El galliner": De "Fun home" a "Climax" passant per Kate Middleton
  Escolta àudio

  "El galliner": De "Fun home" a "Climax" passant per Kate Middleton

  Les recomanacions de cinema, teatre i "societat" d'"El galliner". A "Els imperdibles", Gemma Ruiz recomana "Fun home" a l'Onyric Teatre Condal i "Somni d'una nit d'estiu" dels Pirates a l'Espai Joan Brossa. A la cartellera de cinema, Àlex i Alfons Gorina comenten "First man", "Climax", "La sombra de la ley"... Núria Marín parla de Kate Middleton i Keira Knightley.

 • Àlex Rigola: "Has de saber què es fa a cada teatre, que hi puguis anar sense mirar la programació"
  Escolta àudio

  Àlex Rigola: "Has de saber què es fa a cada teatre, que hi puguis anar sense mirar la programació"

  A partir de la situació que viu el Teatre Lliure i de la dissolució de la Kompanyia Lliure, Àlex Rigola diu que caldria aprofitar aquest moment per perfilar què es fa a cada teatre i que cal saber si "es vol una persona directament relacionada amb els escenaris o no" per ser-ne el director. Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, ha afegit que "si no saps on vols anar, és molt difícil que t'hi acostis" i que "cal decidir primer què han de ser els teatres públics de Catalunya i després qui ha de ser-ne el seu director o directora". També parlem del Temporada Alta, on Àlex Rigola presenta "Un enemigo del pueblo" de Henrik Ibsen i "Machoman". El director teatral versiona el clàssic "Un enemigo del pueblo" de Henrik Ibsen amb l'objectiu de fer dubtar els espectadors sobre aspectes de la democràcia com el sufragi universal i la llibertat. Salvador Sunyer ens explica que la llibertat d'expressió és un dels eixos del festival aquest any.